Inkontinencija u trudnoći-Kegelove vježbe

KEGELOVE VJEŽBE SU VJEŽBE KOJE SLUŽE ZA JAČANJE MIŠIĆA KARLIČNOG DNA. NAJVAŽNIJE SU U PREVENCIJI NASTANKA STRES URINARNE INKONTINENCIJE, ODNOSNO NEKONTROLISANOG ILI NEVOLJNOG MOKRENJA U TRUDNOĆI

Mišići karličnog dna su jako važni u trudnoći jer drže mokraćnu bešiku, matericu i crijeva. Zglobovi i ligamenti karličnog dna se u trudnoći razmekšavaju i slabe zbog uticaja hormona i uvećanja materice. Kegelove vježbe su veoma korisne i svaka trudnica bi trebala da ih praktikuje bez obzira na to da li je problem sa mokrenjem prisutan ili ne.

Vježbe je najbolje raditi sjedeći na stolici, ispravljene kičme i razmaknutih koljena u širini ramena. Utvrđivanje položaja mišića koje treniramo radi se tako što se sjedeći pokušava simulirati sprečavanje mokrenja stiskanjem mišića između rektuma i vagine. Važno je da su noge razmaknute i opuštene, odnosno da su koljena uvijek razmaknuta.

1. Vježba se radi tako što se sjedeći u gore opisanom položaju stisnu i podignu mišići karličnog dna i tako jako stisnuti drže oko deset sekundi. Nakon toga se vježba ponavlja. Potrebno je 10 ponavljanja.

2. Vježba se izvodi na isti način samo što se mišići jako stišću i odmah opuštaju. Takođe je potrebno 10 ponavljanja.

Prilikom vježbanja jako je važno da se normalno diše, odnosno da se dah ne zadržava, tako da možete brojati ako vježbu radite kod kuće. Vježbe možete ponavljati po nekoliko puta dnevno, kad god ste u prilici. Samo uporno i dugotrajno vježbanje donosi rezultate, zato nemojte odustajati.
Kad savladate vježbe nije potrebno da ih ponavljate samo kod kuće, vježbati možete i dok ste u autu, u javnom prevozu, dok sjedite negdje i čekate. Niko neće primijetiti da vježbate a vi ćete čuvati i održavati svoje zdravlje.

Kegelove vježbe imaju i drugu fazu koju radite kad savladate vježbanje opisano gore.
Ona se sastoji u tome da prilikom mokrenja pokušate da zaustavite mlaz urina a potom da nastavite mokrenje. Ponekad postoji problem na početku, ali vrlo brzo ćete moći i ovo da uradite. Ako primjećujete da kontrolišete mlaz urina, vaši mišići su već znatno jači, pa nastavite sa vježbanjem.