Vježbe istezanja

TRUDNOĆA JE STANJE KOJE SAMO PO SEBI NOSI OSJEĆAJ TROMOSTI I TEŽINE. ISTEZANJE ĆE TRUDNICAMA POMOĆI DA SE OSJEĆAJU LAGANIJE I DA IM MIŠIĆI BUDU OPUŠTENI

Vježbe istezanja možete raditi ujutru, uveče ili kad god osjetite napetost. Izvode se lagano uz pravilno disanje, kad se grudni koš širi vrši se udisaj i obrnuto. Prilikom istezanja ili bilo kojih vježbi u trudnoći ne smije biti bola, problema sa disanjem niti vrtoglavica.

Pa počnimo:

1. Vježba služi za istezanje i jačanje mišića. Radi se tako da istežemo leđne mišiće, šake spojimo ispred sebe ispod stomaka i polako dižemo spojene ruke. Ruke dižemo iznad glave, do „plafona“ uz istovremeno dizanje na prste. Vratimo nazad i ponovimo nekoliko puta. U položaju gdje smo maksimalno istegnuti možemo se zadržati par sekundi uz obavezno duboko disanje.

2. Sjedenje može biti jako neugodno za trudnicu a ne mora biti uvijek u stolici ili fotelji. Možete sjediti i pri tome se lagano istezati. Sjedite na pod i spojite stopala a koljena lagano pritiskajte prema podu. Ovu vježbu izvodite polako uz ispravljenu kičmu i pazite na disanje. Ova vježba je blagotvorna za međicu prilikom porođaja jer je razmekšava i olakšava prirodan i laganiji porođaj bez rezanja međice. Majstori joge smatraju da ova vježba stimuliše urinarni trakt, poboljšava cirkulaciju, umanjuje strah i napetost. To je takozvani položaj leptira gdje se butinama maše kao krilima leptira ali je ovdje prilagođen trudnicama.

3. Ukoliko vam veličina stomaka dozvoljava leđa možete istezati i na taj način da sjednete na pete, lagano se spustite trupom prema podu, prvo na laktove a potom ispruzite ruke i istežete leđa povlačeći ruke lagano prema gore. Sjedenje na petama i ovaj način istezanja djeluju na varenje koje je bolje a jačaju i mišiće karlice

4. Lezite na leđa i savijte koljena a potom ih lagano savijajte na jednu pa na drugu stranu. Ovako se povećava elastičnost kičme i njena prokrvljenost cijelom dužinom. Važno je da pravilno dišete. Ova vježba takođe poboljšava varenje i sprečava zatvor.

Sve vježbe radite laganim pokretima koji su vam ugodni i do granice kad ne osjećate nikakvu bol. Istezanje će dobro doći svakoj trudnici bez obzira da li je ranije vježbala ili ne.