NOVOROĐENČE: 10 stvari koje treba da znate o novorođenim bebama

NOVOROĐENČE: 10 stvari koje treba da znate o novorođenim bebama

Kada novorođenče konačno stigne svojoj kući, roditelji bez iskustva obično su zbunjeni u određenim situacijama. Koliko prinova treba da jede ili spava, kako se tretira bebin pupak, zašto joj je glavica mekana i osjetljiva, zašto toliko plače…

Novorođenče ne dolazi s uputstvom za upotrebu, ali vam tekstovi o bebama i tuđa iskustva svakako mogu pomoći da shvatite bebin ritam u prvim mjesecima života. Evo nekoliko osnovnih stvari koje treba da znate, prenosi portal Parents.

1. Novorođenče može da izgleda pomalo smiješno

Bebina glavica može biti neobična zbog prolaska kroz porođajni kanal, a može imati i „odjelce“ od finih dlačica, tzv.lanugo dlačica.

Mogla bi biti naduvenog lica, a oči su joj često zatvorene.

Na kraju krajeva, provela je devet mjeseci u materici. No, uskoro će ličiti na onu divnu bebu koju ste zamišljali.

2. Nemojte očekivati osmijeh ili gugutanje do približno šest nedjelja

Do tada, vi radite za šefa koji se samo žali!

Da biste prošli kroz ovaj period iscrpljenosti i emocionalnog preokreta, imajte na umu sljedeće: vaše bavljenje bebom u prvim danima nije izgubljeno.

“Ona osjeća udobnost od oca ili majke, osjeća vezanost, voli da je drže”, kaže pedijatar iz Los Anđelesa dr Kristofer Tolčer.

3. Brišite novorođenče sunđerom dok pupčani patrljak ne otpadne

Ako se održava suvim, pupčani patrljak otpada brže – obično u roku od dvije nedjelje. Uostalom, novorođene bebe se ne prljaju mnogo!

Ako se potrljak pokvasi, posušite ga. Ako pupak malo prokrvari kad patrljak otpadne, i to je u redu, kako je naučila Alison Braken iz Masačusetsa.

“U početku me je to uplašilo”, kaže ona, ali je tada saznala da je, kao i krasta, blago krvarenje normalno.

4. Meko bebino tjeme možete dodirnuti

“Bila sam uplašena od mekog tjemena”, priznaje Ejpril Hardvik iz Njujorka, misleći na mjesto nesraslih tjemenih kostiju, fontanelu, koja omogućuje bebino kretanje kroz porođajni kanal.

“Gema je imala puno kose pri rođenju, a ja sam se isprva plašila da je češljam na mekom mjestu”, kaže Hardvik. No, nije bilo potrebe za brigom.

“U redu je dodirnuti meko tjeme i bebinu kosu blizu njega”, kaže Tanja Remer Altman, pedijatar. Na toj tački se može osjetiti pulsiranje, od krvnih sudova koji pokrivaju mozak.

5. Kako znati da li novorođena beba dobija dovoljno hrane

Beba treba da jede svaka dva do tri sata – ali ako se doji, teško je znati koliko mlijeka dobija. “Težina bebe je najbolji pokazatelj u ranim danima”, kaže dr Tolčer.

Vaš pedijatar će je provjeravati u prvim danima.

Novorođenče gubi 5 do 8 odsto od svoje težine pri rođenju u prvoj sedmici, ali bi trebalo da je povrati do druge sedmice.

Pelene mogu takođe da posluže kao mjerač: pražnjenje kod bebe je prvih pet dana neredovno, ali nakon toga ćete vidjeti pet do šest vlažnih pelena i najmanje jednu ili dvije stolice dnevno.

6. Suva koža je normalna za novorođenče 

U početku, koža može biti meka i svilenkasta, ali to se mijenja. “Ako biste proveli u tečnosti devet mjeseci, pa onda izašli na vazduh, i vi biste bili suvi!”, kaže Laura Jana, pedijatar.

Nije potrebno da išta činite u vezi sa suvom kožom (ona se obično ljušti i peruta), ali ako vas to jako dotiče, primijenite niskoalergijski losion za bebe bez mirisa.

Sitne ružičaste kvržice, pelenski osip, pa i bubuljičice, takođe se mogu pojaviti. “Akne umiju da traju i nekoliko mjeseci”, kaže dr Jana.

7. Ne morate se zavući u kuću ako ste u babinama

“Vodite normalan život, a kad izlazite iz kuće koristite zdrav razum”, kaže dr Tolčer. Ne držite bebu na suncu, izbjegavajte bolesne ljude (bez rođendanskih zabava!) i gužve u zatvorenim prostorima (kao što je tržni centar tokom praznika).

“Naučite stariju braću i sestre da dodiruju bebi stopala umjesto ruku i lica, što će onemogućiti širenje infekcije”, dodaje on.

Neka vaše starije dijete bude „policajac za higijenu“, kaže dr Jana. Voljeće da govori gostima: “Ne dirajte bebu prije nego što operete ruke”.

8. Zašto beba mnogo plače? Ona tako komunicira!

Beba će vam načinom oglašavanja staviti do znanja da je gladna, da joj je hladno, da ima prljave pelene ili da želi da je držite.

Ovi rani “razgovori” mogu biti frustrirajući, ali budite sigurni da će vam olakšati da beba dobije ono što joj treba na vrijeme.

Lori Mej iz Bordmana, Ohajo, i njen suprug brzo su naučili da čitaju signale gladi svoje bebe.

Kao novi roditelji, koristili su alarm kako bi svaka dva sata budili Kartera za hranjenje. “Alarm nam, zapravo, nije trebao”, kaže ona. “Danas volimo da se tome smijemo.”

9. Novorođene bebe spavaju puno – ali ne dugo u jednom navratu

Prva tri mjeseca su „sloboda za sve“. Novorođenče mora da jede svaka dva do tri sata, tako da se ni vi nećete naspavati. “Stvari postaju bolje”, uvjerava dr Altman. “Većina novorođenih beba može da spava od šest do osam sati do tri mjeseca života.”

U međuvremenu, pokušajte da napravite dnevni i noćni raspored za bebu: tokom dana ne dozvolite da spava duže od tri sata, već je budite za hranjenje; noću je pustite da spava dokle god hoće, pošto je prethodno povratila težinu izgubljenu nakon rođenja.

10. Faza novorođenčeta prolazi i brže nego što mislite

Pod stresom ste, umorni i usamljeni? Da, ti prvi dani su teški, ali uskoro će oni biti iza vas.

Barbara Evans iz Njujorka kaže: “Voljela bih da sam znala koliko vrijeme brzo prolazi.”

Mama Luele, 8 mjeseci, kaže: “Nisam napravila dovoljno slika niti bilješki!”

Rebi Beloč, Šugarlend u Teksasu, dijeli svoje iskustvo: “Kod prvog djeteta pretjerivala sam oko svake stvari, počev od mijenjanja pelena kad god bi beba plakala više nego obično. Uz moje drugo dijete, samo sam uživala u tome da je držim, mirišem, ljubim i volim naše zajedničko vreme.”

MamaKlik.com

Gosti u babinama: Tipovi ljudi koji će vas sigurno dovesti do ‘ludila’

BEBINA KRVNA GRUPA i kako je odrediti: Koje je krvne grupe moja beba?

Kako se povezati sa bebom: Divni načini da se zbližite sa novorođenčetom

Priča o bebinom pupku