Šta djeca kažu: 5 načina da budete dobar roditelj prema mišljenju djece

Šta čini dobrog roditelja? Blogerka Kristi Džo Džedliki pitala je, tokom jednog porodičnog razgovora svoje dvije ćerke, i evo šta su one odgovorile:

1. Govorite im da ih volite

Nemojte pretpostavljati da djeca, ili uostalom bilo ko drugi, znaju da ih volite. Tačno je da djela govore više od riječi, ali ove dvije riječi važno je izgovarati i čuti.

2. Nemojte bjesniti na njih zbog sitnica

Suviše često gubimo strpljenje sa djecom i očekujemo da budu zrelija nego što jesu. A onda dozvoljavamo da njihova sitna pogreška bude povod za izliv našeg bijesa. Djeca jesu otporna, ali ne i potpuno imuna na grube riječi i reakcije odraslih. Zato pažljivo birajte bitke, a kad već uđete u neku, vodite računa o oružju koje koristite. Djeca ne postoje da bi nam olakšala život, nego da bi rasla i učila, a pravljenje grešaka je dio tog procesa. Živčani napadi govore više o vama nego o njima. Upamtite to.

3. Ne pretjerujte sa zahtjevima

Svi želimo da nam djeca budu uspješna, ali po koju cijenu? Nekada previše navaljujemo na njih da idu preko granica svojih mogućnosti, i ne prihvatamo njihova ograničenja. Ili želimo ono, što ona sama ne žele. Moramo naučiti razliku između podsticanja i pritiskanja, i truditi se da budemo realni kada su njihove sposobnosti, talenti i interesovanja u pitanju. Pritisak može da motiviše, ali može i da izazove otpor.

4. Neka znaju da ste tu za njih

Čak i kada se ponašaju kao da im više niste potrebni, djeci je važno da znaju da ste tu negde i da ćete im se naći. Ne prestajte da postavljate pitanje. Nudite im razgovor i zajedničke aktivnosti. Budite vidljiva i dobronamjerna figura u njihovom životu.

5. Slušajte ih

Ostavite mobilni telefon. Izvadite slušalice iz ušiju. Isključite TV. Zatvorite laptop. Kada vam djeca govore, uspostavite kontakt očima. Obraćajte pažnju i budite prisutni duhom. Aktivno slušanje u današnjem tehnološkom svijetu je, na žalost, izgubilo na značaju, ali nije kasno da sada odmah počnete da slušate svoju djecu.

Kristi Džo Džedliki je autor bloga o ljubaznosti (Kindness Blog).

Priredila: Jovana Papan

Izvor: Hafington Post / Detinjarije/Mojpedijatar