Kažnjavanje djeteta nije rješenje! 20 pozitivnih stvari koje možete napraviti umjesto kazne

Kažnjavanje djeteta nije rješenje! 20 pozitivnih stvari koje možete napraviti umjesto kazne

Kažnjavanje djeteta nije vaspitni stil koji roditelji “sanjaju” kada dobiju bebu. Ipak, kako djeca rastu, upadaju u situacije u kojima se kazna za dijete čini kao neminovnost i neizbježan disciplinski “manevar.

Ipak – stvari nisu baš tako jednostavne. Kažnjavanje djeteta donosi pogrešne i loše rezultate, a može da ima i dalekosežne posljedice u razvoju mališana.

Često se u šali kaže da djeca ne dolaze sa uputstvom za upotrebu. To je djelimično tačno, jer se karakteri pa i temperamenti među djecom razlikuju, kao i okruženje u kom odrastaju i koje ih oblikuje.

Neki su mališani manje a neki više (ne)poslušni, živahni i radoznali, a roditelji često pod pritiskom svakodnevnih obaveza gube strpljenje i lako planu na dijete.

Kažnjavanje djeteta uglavno donosi kontraefekte i ne podstiče dijete da internalizuje dobro ponašanje radi sebe. Mališani uglavnom poslušaju roditelje kako bi izbjegli neprijatnu situaciju (kaznu) ili stekli određenu korist (nagradu).

Disciplina i vaspitanje se mogu postići i na mnogo bolje načine, bez autoritarnog odnosa i ozbiljnih posljedica koje taj odnos “vuče” za sobom.

Pročitajte ŠTA SVE MOŽETE da URADITe UMJESTO KAZNE I POKUŠAJTE  da ove roditeljske mudrosti PRIMIJENITe U BUDUĆNOSTI.

Kažnjavanje djeteta nije rješenje! 20 pozitivnih stvari koje možete napraviti umjesto kazne

1. Umjesto da kaznite dijete, pokušajte da shvatite skrivene potrebe djeteta

Ako je vaše dijete nemirno na javnom mjestu, u ustanovama, trgovinama (a koje nije), nemojte da galamite na njega i “dovodite ga u red”. U prirodi svakog djeteta je da bude razigrano i radoznalo, te da ispucava višak energije.

Zaigrajte dijete nečim dok čekate u redu na kasi, u banci, itd. Recimo, igrajte se “Na slovo, na slovo”, nabrajajte domaće ili šumske životinje, i tome slično.

Angažujte djetetovu mentalnu energiju, pohvalite ga za svaki uspješan odgovor i – gle čuda – biće mirno i fokusirano.

Kažnjavanje djeteta nije rješenje! 20 pozitivnih stvari koje možete napraviti umjesto kazne

2. Kažnjavanje djeteta zamijenite objašnjenjem zašto se nešto ne smije raditi

Ako dijete voli da šara po zidovima u kući, objasnite mu zašto je to neprihvatljivo i omogućite mu prostor u kojem će moći nesmetano crtati: dovoljno dostupnog papira i radni stolić, dio zida na koji je pričvršćen hamer papir i slično.

Tako će njegove kreativne potrebe biti ispunjene, a vaš enterijer neće ličiti na bebeću verziju Sikstinske kapele.

Obrazloženje prilagodite djetetovom uzrastu i budite strpljivi. Često objašnjenje ne pali “iz prve”, ali ako mu

3. Razmislite o osjećanjima koja se kriju iza djetetovog ponašanja 

Osluškujte, prepoznajte i prihvatite djetetova osjećanja. Šta god da uradi, nije to uradilo bez razloga. Ukoliko dijete, recimo, udari brata ili sestru, vjerovatno negdje leži izvor frustracije koju ne umije da artikuliše i verbalizuje.

Podržite ga da izrazi svoje negativne osjećaje na manje opasne (drugačije) načine.

Pored toga, potrudite se da ugrabite vrijeme koje ćete da provedete samo sa jednim djetetom (vaš poseban dan, ili sat), kako biste mu se maksimalno posvetili i kako bi steklo osjećaj vaše nepodijeljene ljubavi.

Ovo je naročito dragocjeno za starije mališane u višečlanim porodicama, koji su iznenada dobili konkurenciju (u pelenama). 🙂

4. Kako izbjeći kažnjavanje djeteta: Promijenite okruženje umjesto da mijenjate djetetov temperament

Ponekad je lakše prilagoditi okolinu djetetu nego pokušavati promijeniti dijete i prilagoditi ga okruženju.

Ako ono uporno poseže za opasnim predmetima iz kuhinjskih elemenata, zaštitite elemente sigurnosnim bravama. To je svakako efikasnija opcija nego da mu pridikujete i grdite ga – ionako ništa neće shvatiti, osim da mu je “istraživanje terena” zabranjeno.

Ako je vaše dijete nezaustavljivo, trči i pravi haos u bašti kafića, možda je to znak da za je vašeg temperamentnog mališana prihvatljivije igralište ili livada, nego rigidna atmosfera ugostiteljskog objekta. Uzmite kafu “za ponijeti” i uživajte sa djetetom na njegovom terenu.

5. Kažnjavanje djeteta zamijenite prihvatljivim alternativama

Drugim riječima, ako ne možete da preusmjerite djetetovo ponašanje ili želje, onda ga bar usmjerite u onom pravcu koji vama odgovara.

Ako, recimo, ne želite da dijete gradi svoj dvorac na sredini dnevne sobe, nemojte mu samo zabraniti gradnju – osigurajte mu prostor gdje se može tako igrati.

Kažnjavanje djeteta nije rješenje! 20 pozitivnih stvari koje možete napraviti umjesto kazne

6. Svojim primjerom pokažite djetetu kako želite da se ono ponaša

Djeca uvijek uče iz tuđeg ponašanja. Zato se toliko insistira na zdravoj socijalnoj sredini i primarnoj socijalizaciji, i zato postoji ona izreka: “Šta dijete naučite u prvih 5 godina života, naučili ste ga”.

Ako dijete vuče mačku za rep, pokažite mu kako je može pomaziti. Nemojte se oslanjati isključivo na verbalna uputstva i grdnju.

Ako su tenzije i svađe dio vaše porodične svakodnevice, takvo ponašanje odraslih reflektovaće se i na mališane. Riješite se napetosti u kućnom ambijentu i dijete će biti više relaksirano.

7. Ponudite izbor! Nemojte samo naređivati

Donošenje odluka osnažuje dijete. Sa druge strane, naređivanje izaziva sukob između vaše volje i volje djeteta.

Umjesto da djetetu naredite da opere zube, probajte reći: “Da li želiš oprati zube prije ili poslije oblačenja pidžame?”

Kažnjavanje djeteta nije rješenje! 20 pozitivnih stvari koje možete napraviti umjesto kazne

8. Pravite male ustupke, umjesto da kažnjavate dijete

“Danas ću ja spremiti igračke umjesto tebe, kada si toliko umoran. A sutra ćeš ti. Može?”

Na ovaj način, razumjeće da može da očekuje pomoć i asistenciju sa vaše strane, ali ne i to da ćete bez razloga svaku njegovu obavezu preuzeti na sebe.

9. Omogućite djetetu vrijeme pripreme

Ukoliko očekujete goste na večeri, objasnite djetetu unaprijed kakvo ponašanje od njega očekujete. Budite precizni. Igranje uloga pomoći će djetetu u rješavanju potencijalno teških situacija.

10. Kažnjavanje djeteta zamijenite učenjem na posljedicama (tako gdje je prikladno)

Ukoliko dijete redovno ignoriše upozorenja o nastanku neke posljedice, dozvolite mu da se dobrom ponašanju nauči u praksi.

Ako mu na njegov nestašluk zaprijetite privremenim oduzimanjem omiljene igračke ili recimo skraćenjem vremena provedenog pred ekranom, budite blagi ali doslijedni ako do kazne dođe.

Bez dreke i drame, prosto, učinite ono što ste najavili.

Kažnjavanje djeteta nije rješenje! 20 pozitivnih stvari koje možete napraviti umjesto kazne

11. Razgovarajte o vlastitim osjećanjima

Dozvolite djeci da saznaju kako njihovo ponašanje utiče na vas.

Opišite mališanima koji njihovi postupci vas čine srećnim, a koji nerviraju. Pitajte ih kako bi se oni osjećali da su na vašem mjestu.

Zvuči nevjerovatno, ali djeca vole da ih pitate za mišljenje jer ih to potvrđuje kao individue, a pritom će vježbati empatiju i steći razumijevanje za vas i vaše potrebe.

12. Reagujte oštro samo kad je to neophodno!

Ako vaše dijete insistira na pretrčavanju ulice, čvrsto ga uhvatite za ruku i objasnite opasnosti takvog ponašanja.

13. Kažnjavanje djeteta zamijenite nošenjem i zagrljajem

Na djecu koja se ponašaju nepodnošljivo i agresivno, nošenje ima pozitivan učinak. Nježno i podupiruće nošenje ljutitog djeteta, pomoći će mu u kanalisanju negativne energije i pretvoriti trenutnu frustraciju u suze izlječenja.

Kažnjavanje djeteta nije rješenje! 20 pozitivnih stvari koje možete napraviti umjesto kazne

14. Kažnjavanje djeteta zamijenite i ovim: Odaljite dijete iz problematične situacije

Ako se dijete nađe u nepovoljnoj situaciji, recimo u svađi sa drugim mališanom, maknite ga iz iste, a vrijeme iskoristite za slušanje djeteta, razmjenu osjećanja, topao zagrljaj razumijevanja i rješavanje unutrašnjeg konflikta, kako bi moglo da se izbori sa spoljašnjim.

15. Radite stvari zajedno kroz igru

Mnoge se za dijete nepovoljne situacije mogu preokrenuti u igru. “Hajde da se mijenjamo u pranju zuba – ja ću ih tebi oprati, a ti meni!” ili “Zamislimo da smo patuljci i da čistimo kuću prije odlaska u rudnik.”

16. Kažnjavanje djeteta zamijenite smijehom!

Umjesto da kaznite dijete u napetoj situaciji, motivišite ga da izrazi svoj bijes/ljutnju kroz igru i zabavu.

Ako je dijete ljuto na vas, pozovite ga da svoj bijes izrazi kroz borbu jastucima. Odigrajte svoju ulogu dramatično se predajući.

Smijeh pomaže oslobađanju od osjećaja straha, bespomoćnosti ili ljutnje.

Kažnjavanje djeteta nije rješenje! 20 pozitivnih stvari koje možete napraviti umjesto kazne

17. Dogovarajte se i pregovarajte

Dozvolite djetetu da redefiniše pravila i ponekad promijeni ustaljene norme “u svoju korist”.

Na primjer, ako je vrijeme za polazak kući s igrališta, a vaše dijete se dobro zabavlja i ne želi otići, dogovorite se koliko se još puta smije spustiti niz tobogan, ili koliko minuta se još može igrati prije dogovorenog polaska kući.

18. Praktikujte zajedničko rješavanje konflikta

Raspravljajte o aktuelnim konfliktima sa djecom, jasno recite svoje potrebe i tražite njihovu pomoć u pronalaženju rješenja. Pravila odredite zajedno. Održavajte porodične sastanke.

19. Umjesto da kaznite dijete, preispitajte svoja očekivanja!

Mala djeca imaju intenzivna osjećanja i potrebe, prirodno su glasna, radoznala, neuredna, tvrdoglava, nestrpljiva, prepuna zahtjeva, kreativna, zaboravna, plašljiva, prepuna energije. Prihvatite ih!

20. Koristite roditeljski “TIME-OUT”

Napustite prostoriju ili uradite što god treba kako biste povratili samokontrolu i smisao rasuđivanja. Ali nikad, apsolutno nikad, ne ponižavajte i kažnjavajte dijete, ni verbalno niti fizički.

E.Bučinski
MamaKlik

8 znakova koji pokazuju da odlično odgajate svoje mališane

Roditeljski autoritet kod djece i kriza autoriteta: Kako se nositi sa djetetom koje viče i prkosi?

Najkorisnije i najbolje mobilne aplikacije za mame sa bebama i decom