8 znakova koji pokazuju da odlično odgajate svoje mališane

Svaki roditelj želi da njegova djeca budu srećna i iskuse što manje tuge, frustracija i prepreka, i da postanu srećni i uspješni ljudi. Pročitajte listu zanimljivih znakova koji će vam pokazati da ste na dobrom putu.

Imaš jedan od onih dana kada ti se čini da te prljavština napada iz svih dijelova stana; hrpe knjiga, časopisa i igračaka nalaze se posvuda, kuhaš večeru i slušaš kako se djeca žale da im je strašno dosadno. Ali i u potpuno haotičnim danima ne smiješ zaboraviti da si dobar roditelj.

Naravno da je zadatak roditelja da postavlja zdrave granice i da je riječ “ne” tvoja svakodnevica, ali biti dobar roditelj znači i izložiti djecu svom bogatstvu života dopuštajući im da sudjeluju u različitim procesima.

1. Dopuštaš im da se zaprljaju

Blato, boja ili hrana – ako se tvoja djeca nađu prekrivena nekom od ovih stvari, bravo mama! Cipele će se osušiti, blato i prljavština oprati, ali ono što neće nestati su divne stvari koje će proizaći iz toga.

Svaki put kad dopustiš djetetu da istražuje dvorište, kopa po zemlji i proučava biljke, njegov imunološki sistem jača. Naučna istraživanja čak pokazuju da smo i veseliji kada se zaprljamo.

Takođe, neuredna iskustva razvijaju naša čula – zato djeca kada odu u park vole isprobati pijesak i rado guraju bose noge u blato. Jer se osjećaju odlično!

2. Čitaš im omiljenu knjigu opet i iznova

Kada roditelj čuje riječi “A sada opet čitaj ispočetka!”, sa uzdahom koje dijete ne čuje okrene prvu stranu i krene čitati omiljenu priču prije spavanja. Opet. I opet. Čitanje omogućava tvojm djetetu da razvija mozak, ali i maštu.

Zajednički doživljaj koji će pomoći  djetetu da razvije jezičke vještine, ali će im dati i osjećaj za svijet oko sebe. Zajedničko čitanje će ojačati osjećaj sigurnosti i intimnosti između djece i tebe.

3. Dopuštaš im da uživaju u dosadi

Moderno društvo razvilo je neobičan strah od dosade. Ispunjavamo dječje prazne prostore s desetinama igračaka tako da se uvijek zabavljaju s nečim, a opet postoji jaka veza između dosade i kreativnosti.

Naučnik za dječji razvoj objasnio je da umjesto da se napuni dječji prostor kada im je dosadno, trebamo im razvijati sposobnost za dosadu.

Na početku im trebaš pokazati da je dosada ugodna, pokaži im to primjerom. Na kraju, dosada će pokrenuti mališane i potaknuti ih da razvijaju vlastitu kreativnost i da nauče sami kako ispuniti vrijeme.

4. Podržavaš kreativnu igru (barem većinu vremena)

Mnogi su roditelji doživjeli da dijete želi napraviti nešto kreativno baš deset minuta prije nego što je vrijeme za odlazak u krevet, a u takvoj situaciji vjerovatno nećeš odobriti takvu igru.

Ali većinu vremena, pusti dijete da uživa u kreativnom vremenu i svemu što ide s tim – čak i ako to znači da ćeš morati čistiti ljepilo i boje. Ne samo da ćeš vidjeti sreću na licu svog djeteta nakon što nešto stvori svojim rukama i maštom, nego ćeš i potaknuti njegovo razvoj i sposobnost izražavanja u isto vrijeme.

5. Odijevaju te u lude i šarene kombinacije

Ako dopustiš da te četverogodišnjak obuče u smiješnu i ludu kombinaciju u kojoj ćeš postati gusar ili kraljica (a nije vrijeme maskenbala) uživaćeš u smijehu i veselju.

Kao dio te kreativne igre pomoći ćeš im da razvijaju emocionalnu inteligenciju, shvataju sebe i stvaraju samopouzdanje za stvarni svijet.

Kada tvoje malo dijete uzme drvenu kašiku i pretvori te u princezu ili žabu, ono eksperimentiše s kontrolorom i neograničen mogućnostima. U dječjem imaginarnom svijetu dijete može biti što god želi, a možeš i ti.

6. Učiš ih vještine koje će koristiti u stvarnom svijetu

Djeca često vole proučavati šta odrasli rade i sudjelovati u svakodnevnim obvezama. Često su čak više zainteresovana za takve radnje nego za igračke.

Zajedničko kuhanje može pomoći djeci da eksperimentišu s vještinama za odrasle, a roditelji ih tako lagano mogu nadzirati.

Takvo učenje i druženje sigurno zaslužuje svaki nered koji će nastati jer nećeš se ni okrenuti a već će ti dijete pripremati večeru.

7. Spuštaš se i igraš na njihovom nivou

Spuštaš se na razinu svoje djece, grliš ih, škakiljaš i igraš različite igre na podu. Osim što je odlično za potrošnju energije, izgradnju bliskog odnosa, pokazuješ djetetu kako se može zaštiti; dobro je i za testiranje njihovih fizičkih granica.

8. Pokazuješ im kako se izložiti riziku i donositi odluke

Dok se mnoge mame instinktivno brinu o tome hoće li njihovo dijete pasti i ozlijediti se, dopuštanje djeci da riskiraju pomoći će im da izrastu u samopouzdanu osobu.

Penjanje na drveće i stijene, lutanje po potocima, skakanje u more i uopšteno puno skakanja pomoći će djeci da razvijaju mozak.

Preuzimanje rizika pomaže djeci da nauče rješavati probleme, testiraju svoje psihičke i fizičke kapacitete, uče što je timski rad, koriste zdrav razum i nauče se donositi odluke te da onda shvaćaju što su posljedice tih odluka.

Miss7Mama.24sata.hr