Trudnoća po nedeljama: 2. nedelja trudnoće

Trudnoća-po-nedeljama-2.-nedelja-trudnoće-simptomi-ovulacija-zacece-saveti-druga-nedelja-trudnoce-mamaklik.jpg

2. nedelja trudnoće: Kako se žena oseća u drugoj nedelji trudnoće, koji su simptomi, šta se uopšte dešava u telu trudnice i o čemu treba voditi računa…

Kako izgleda 2. nedelja trudnoće? Najveći broj ginekologa počinje sa računanjem trudnoće počevši od prvog dana tvog poslednjeg ciklusa. To je nedelju ili dve dana pre nego što uopšte ostaneš trudna!

Zvuči kao naučna fantastika, ali je za doktore mnogo preciznije da odrede termin potencijalnog porođaja, na ovaj način.

Ukoliko mislite da ste začeli pre dve nedelje, zapravo ste četiri ili pet nedelja trudni, ali ako zaista jeste u drugoj nedelji ciklusa i pokušavate da ostanete u drugom stanju, evo korisnih saveta.

Trudnoća-po-nedeljama-2.-nedelja-trudnoće-simptomi-ovulacija-zacece-saveti-druga-nedelja-trudnoce-mamaklik.jpg

2. nedelja trudnoće: Simptomi

Najveća šansa da žena začne dešava se dva dana pre ovulacije i na sam dan ovulacije, kada je plodnost najveća.

Ukoliko imate redovan ciklus u trajanju od 28 dana, najverovatnije ćete ovulirati 15. dana

Simptomi ovulacije – Ovulirate ukoliko primetite:

  • Cervikalni mukus tj. beličastu sluz – ova vrsta sluzi, nalik belancetu znak je da se ovulacija bliži, kao i da stiže pomoć pri začeću.
  • Istančajniji njuh! Hormonalne promene dovode dotle da ćete moći na namirišete sve ono što u regularnim danima možda ne biste osetili. Iskoristite ovo sjajno čulo!
  • Osetljivost dojki. Upravo zbog hormonalnih promena, vaše grudi mogu biti osetljive i bez dodira.
  • Žiganje u karlici. Kako vaš jajnik oslobađa jajašce, možete osetiti blago žiganje s jedne strane abdomena. Ova pojava se zove Mittelschmerz – nazvana po doktoru koji je prvi dokumentovao.
  • Blago krvarenje. Možete primetiti braonkaste ili blago crvene tačkice na vašem donjem vešu. Ovo se događa kada pukne folikula oko jajašca. Ukoliko primetite pravo krvarenje, to može ukazivati na nešto drugo, i zato je važno da se obratite ginekologu.
  • Pojačan seksualni nagon. Tokom ovulacije, prirodno je da nam se češće javlja želja da “pravimo bebe!”

Trudnoća-po-nedeljama-2.-nedelja-trudnoće-mamaklik-ovulacija-zacece-simptomi-druge-nedelje-trudnoce.jpg

2. nedelja trudnoće: Stomačić od druge nedelje

Ukoliko začnete druge nedelje, simptomi se neće pojaviti odmah. Ustvati, vi nećete moći da znate sa sigurnošću da li ste trudni pre nego što hormoni trudnoće ne budu dovoljno veliki da se trudnoća detektuje.

Ovo bi trebalo da se dogodi 4. nedelje, kada će najverovatnije vaša menstruacija izostati. U ovo vreme, hormoni trudnoće su dovoljno veliki da vam mogu ukazati na prve simptome.

Evo i nekih primera kako izgledaju prvi simptomi trudnoće:

  • Blago, tačkasto krvarenje. Otprilike 5 do 10 dana nakon začeća, možete primetiti blago, tačkasto krvarenje. Razlog za to je što se embrion usađuje u materični zid.
  • Češće mokrenje. Hormoni trudnoće mogu učiniti da u prvim nedeljama češće odlazite u toalet. Ovo će se ponoviti pred kraj trudnoće, ali iz drugih razloga, kada beba bude pritiskala bešiku.
  • Osetljive grudi ili tamnije areole. Već u ovoj fazi, ženske dojke počinju da se pripremaju za dojenje. Ne plašite se, ovo je samo početak!
  • Malaksalost. Potrebno je mnogo energije da bi se beba razvila. Dok se majčino telo prilagođava, možete osetiti umor ili malaksalost.
  • Jutarnje mučnine. Između 4. i 9. nedelje, mučnina promoli svoje ružnjikavo lice i počne lagano da dosađuje većini trudnica. Trudite se da se odmarate, pijete puno tečnosti i obratite pažnju na količinu i vrstu namirnica koje unosite.
  • Nadimanje. Kako telo saznaje da je u drugom stanju, tako se usporava process varenja, da bi što više korisnih sastojaka otišlo bebi. To može rezultirati nadimanjem ili gasovima. Vaš stomačić će tada izgledati trudno, ali je to i dalje samo nadutost!

2. nedelja trudnoće: Razvoj fetusa u prvim sedmicama

Tokom začeća sperma oplodi jajašce i formira zigot – 46 hromozoma, 23 od muškarca i 23 od žene. Hromozomi utvrđuju pol deteta i određene karakteristike. Ovo je ujedno i sam početak razvoja fetusa.

Kroz nekoliko prvih dana zigot putuje kroz jajovod do materice.

U prvoj podeli ćelija, formira se morula – rani stadij embriona koji je građen od ćelija zvanih blastomere.

Tada se formira blastocista – stadijum u razvoju embriona koji se viđa 5. do 6. dana i koji po pravilu pokazuje veću šansu da se usadi u telo materice i da trudnoću.

Blastocista je građena od dva dela koji će postati placenta i embrion.

Između prve i druge nedelje začeća, blastocista se zakači za endometrijum kada počinje prva faza embriona.

Nakon ovih par nedelja fetalnog razvoja, počinje razvoj mozga, kičmene moždine, srca i gasto trakta.

Trudnoća-po-nedeljama-2.-nedelja-trudnoće-simptomi-ovulacija-zacece-saveti-druga-nedelja-trudnoce-mamaklik.jpg

Druga nedelja trudnoće: Saveti

Druga nedelja trudnoće je period u kojem treba da pažljivo slušate savete ginekologa, prestanete sa pušenjem i drugim navikama koje su štetne po vas i vašu bebu.

U najranijim fazama trudnoće vrlo su važni prenatalni vitamini i minerali. Pridržavajte se doze vitamina koju vam je prepisao lekar i obavezno uzimajte folnu kiselinu.

Folna kiselina je, inače, jedan od 8 oblika vitamina B, poznat i kao vitamin B9. Njen zadatak je da pretvori unesenu hranu u energiju, a evo zašto je važna u trudnoći.

2. nedelja trudnoće: Folna kiselina u trudnoći

Dokazano je da nedovoljan unos folne kiseline pre začeća i tokom prvih 12 sedmica trudnoće dovodi do defekta neuralne cevi u fetusa.

Oko 400 mikrograma folne kiseline dnevno pomoći će fetusu da razvije zdrav mozak i kičmenu moždinu.

Trudnicama se najčešće preporučuju tablete folne kiseline kao dodatak zdravoj prehrani i to uglavnom do 13. nedelje trudnoće.

Naravno, ako nastavite da je pijete, ona neće naškoditi bebi u stomaku, ali se u vezi sa ovim pitanjem posavetujte sa svojim lekarom.

Najbolji izvor folne kiseline su: zeleno lisnato povrće, mahunarke, leća, kelj, brokula, jaja, meso, riba i mlečni proizvodi, narandže, repa, avokado, šparoge…

Ishrana u prvim nedeljama trudnoće

Kao što smo napisali, dobra ideja je odustati od alkohola i cigareta na samom početku trudnoće.

Iako čaša vina ili fast food verovatno neće uticati na razvoj fetusa tokom prve i druge nedelje trudnoće, budite svesni važnosti zdrave prehrane i dobrih životnih navika, čija će se primena pozitivno odraziti i na vaše drugo stanje.

Za zdravu trudnoću važno je postaviti prehrambene temelje za razvoj fetusa još na samom početku.

Ako izbacite loše namirnice i povećate unos svežeg povrća, voća i bezmasnog mesa, ne samo da ćete pomoći svojoj bebi da se razvija, već ćete se i osećati bolje.

Izbegavanjem jake, začinjene i masne hrane, smanjiće se mogućnost pojave dugotrajnih i iscrpljujućih mučna ili nagona za povraćanjem.

Ako uzimate lekove na recept ili suplemente bez recepta, posavetujte se sa svojim lekarom kako biste se uverili da su lekovi koje koristite bezbedni za vašu trudnoću i bebu.

I, mada ste tek na početku jednog divnog putovanja, ne zaboravte da vežbaš!

Ako održavate kondiciju s 30 minuta umerenog fitnesa dnevno, olakšaćete sebi trudnoću, porođaj i postporođajni oporavak.

Pored toga, osećaćete se zdravo, srećno i poželjno. A sad je vreme da zablistate u punom sjaju!

MamaKlik je sa vama i u narednim nedeljama. Zajedno do bebe!

Korisne savete o trudnoći i porođaju možete pronaći u u besplatnom priručniku za trudnice, na linku ispod:

Trudnoća i porođaj – Besplatni priručnik za trudnice o drugom stanju, porodu i prvim danima s bebom

TRUDNOĆA: Šta treba znati i o čemu trudnice treba da vode računa

ISHRANA U TRUDNOĆI: Važni nutrijenti za mamu i bebu

Neinvazivni prenatalni testovi u trudnoći (NIPT): Po čemu se razlikuju i kako izabrati najbolji test – savjeti za trudnice