Porođajna doba

PROČITAJTE ŠTA ZNAČE POROĐAJNA DOBA, KAKO SE PONAŠATI U KOJEM POROĐAJNOM DOBU I KAKO OLAKŠATI POROĐAJ.

Prvo porođajno doba

Prvo porođajno doba počinje s prvim porođajnim kontrakcijama, a završava se potpunim širenjem spoljašnjeg ušća za 10 – 11 cm. Izravnavanje grlića sa ostalim dijelom materice i na kraju širenje spoljašnjeg ušća odigrava se pod djelovanjem materičnih kontrakcija koje žene osjećaju kao bolove. Time se omogućava prolaz kroz porođajni kanal i rađanje djeteta u drugom porođajnom dobu. Doba otvaranja kod prvorotke traje od 12 – 15 sati, a kod drugorotki i višerotki od 8 – 12 sati.

Šta treba da čini porodilja u prvom porođajnom dobu?
Treba da zauzme aktivan stav tj. da prati kontrakcije, njihovo trajanje, intenzitet i učestalost. Početak kontrakcije je signal za početak disanja a ne bol. Uslovni refleks „kontrakcija bol“ postaje „kontrakcija – disanje“. Pravilnim disanjem dovodimo dovoljno kiseonika materici, a isto tako dovodimo dovoljno kiseonika i bebi da se rodi u najboljoj mogućoj kondiciji.

Prvi tip disanja: Primjenjujemo ga kada su kontrakcije na 10 – 20 minuta, a traju oko 20 sekundi. Udahnemo duboko na nos i izdahnemo kroz zube, s tim da je izdisaj dva puta duži od udisaja. Ovo je jedan opuštajući tip disanja. Bol koja dolazi i odlazi ima svoj ritam, svoj uspon i pad, a poslije toga dolazi faza smirenja. Ovim disanjem porodilja nastoji da se opusti, poboljšava se dotok kiseonika plodu, koji se za vrijeme kontrakcije smanjuje, a materica koja se steže dobija dovoljno kiseonika.

Drugi tip disanja: Pred kraj prvog porođajnog doba porodilja osjeća potrebu da tiska – to je tzv. prelazna faza između prvog i drugog porođajnog doba. Pošto u ovom periodu grlić nije potpuno otvoren, napinjanje je samo nepotrebno gubljenje snage. Ovdje je bitno da se ne napinje, već da se nadolazeća bol „prediše“. U ovoj fazi porođaja kontrakcije su veoma jake po intenzitetu, traju od 60 – 65 sekundi i javljaju se u intervalima 5 – 10 minuta. Ovdje primjenjujemo drugi tip disanja tj. da na vrhuncu bola počinjemo s „dahtanjem“.

Ovo disanje ima pet faza:

  • Prva faza – kratak udisaj na nos.
  • Druga faza – dahtanje opuštenih obraza, kada je bitno da ne „dahće“ iz grla, jer druga faza dahtanje opuštenih obraza, kada je bitno da se ne „dahće“ iz grla, jer je to veoma zamorno i jer se suši grlo.
  • Treća faza – izdisaj dug i lagan.
  • Četvrta faza – pauza.
  • Peta faza – kratak udisaj na nos (dok traje bol sve se ponavlja).

Ovo disanje odvodi od boli. Porodilje ne treba da zatvaraju oči, jer se tako koncentrišu na bol, što je vrlo pogrešno. S porodiljom treba napraviti vizuelni kontakt i onda se ona koncentriše na disanje. Dobro bi bilo da je prisutan partner, da bi se ostvarila koncentracija prema „van“, što odvodi od bola.

Drugo porođajno doba (doba istiskivanja ploda)

Počinje od momenta potpunog širenja spoljašnjeg ušća materice i završava se istiskivanjem ploda iz porođajnog kanala.

Disanje kod istiskivanja ploda
U ovo doba porodilja aktivno učestvuje tako što će svojevoljno pojačavati napone. Porodilja je u polusjedećem položaju, oslonjena na jastuk, s rukama na potkoljenicama. Ona treba da uskladi napone svojevoljnim potiskivanjem. Kada osjeti napon, porodilja primjenjuje forsirano disanje, treba da udahne, stavi bradu na grudnu kost, zaustavi disanje, skoncentriše snagu u donjem dijelu stomaka i lagano tiska (napinje) prema dole, lagano izdišući kroz zatvorene usne.

Poslije svakog napona treba da se odmori i prikupi snagu za sljedeći napon. Kada porodilja udahne, dijafragma se spušta prema dolje i zajedno s trbušnim mišićima čini trbušnu presu.

Disanje za zaštitu međice – „dahtanje“
Ovo disanje se primjenjuje za vrijeme rađanja glavice ploda. Prestaje se tiskati i primjenjuje se disanje za zaštitu međice. Babica upozori porodilju, iako ima napon da ga prediše, da ne tiska. Ovim disanjem sprječavamo da dođe do naglog rastezanja mišića karličnog dna i prsnuća međice.

Primjenom ovog tipa disanja, glavica će lagano kliznuti preko međice što će spriječiti pojavu rascjepa ili potrebu za epiziotomijom. Porodilja treba da spusti glavu na uzglavlje, da je ne diže i odmah da počne s površnim i ubrzanim disanjem (dahtanjem). Ali u toj fazi, u toku površnog i ubrzanog disanja, porodilja treba povremeno duboko da udahne i izdahne. To omogućava porodilji da se ne zamori u toku površnog brzog disanja.

Treće porođajno doba

To je doba rađanja posteljice koja normalno izlazi za 20 – 30 minuta, a najkasnije za jedan sat. Nakon porođaja mnoge žene osjećaju drhtavicu. Ne treba se plašiti, radi se o stresnoj situaciji i dovoljno je da se porodilja pokrije još jednom dekom i da se opusti.

Četvrto porođajno doba

Poslije izlaska posteljice, pupčane vrpce i plodovih ovoja, nastaje četvrto porođajno doba koje traje dva sata. Porodilja ostaje naredna dva sata pod budnim okom ljekara i babice kako bi se pratili znakovi eventualnog krvarenja iz materice.