RAZVOJ DETETA: 10 razloga da se konsultujete sa lekarom u vezi sa razvojem deteta

RAZVOJ-DETETA-10-razloga-da-se-konsultujete-sa-lekarom-u-vezi-sa-razvojem-deteta-mamaklik.jpg

Vremena su se svakako promenila od momenta kada smo sami stasavali u ljude. Ako stavimo u fokus razvoj deteta, primetićemo da se i njegov tempo suptilno promenio.

Deca kasnije progovaraju, teže prohodavaju, imaju problema sa koncentracijom, odnosima sa drugarima, dečijom depresijom, anksioznošću, poremećajima u ishrani… Razvoj deteta ne događa se onim ritmom na koji smo navikli.

Sve su ovo razlozi za koje roditelji i stručnjaci često okrivljuju „digitalno doba“ i ono definitivno ima uticaj na izremećen razvoj današnjih mališana.

No, tableti i pametni telefoni nisu uvek glavni krivac za rast i razvoj deteta koji ne zadovoljava standardizovane kriterijume.

Na svakom koraku roditelji se mogu informisati o tome šta se smatra uobičajnim za određeni uzrast deteta ali smo često zavedeni čuvenom rečenicom „Svako dete je različito“, zbog koje neki roditelji ne odreaguju na vreme kada primete nešto neobično u razvoju deteta.

RAZVOJ-DETETA-10-razloga-da-se-konsultujete-sa-lekarom-u-vezi-sa-razvojem-deteta-mamaklik.jpg

Razvoj deteta i 10 okolnosti u kojima je korisno da se posavetujete sa lekarom:

  • Ukoliko postoji značajno odstupanje u vremenu prohodavanja, progovaranja ili navikavanja na nošu, u odnosu na preporučeno.
  • Poteškoće u praćenju dnevne rutine, ponavljanju glasova ili gestova.
  • Izostanak kontakta očima, „odsutnost“ deteta, izostanak govora ili jasne komunikacije do 3.godine, često hodanje na prstima.
  • Preosetljivos na određene materijale ili teksturu hrane.
  • Nisko samopouzdanje, povlačenje u sebe, nemogućnost formiranja bazičnih odnosa sa decom, dugotrajna separaciona kriza prilikom polaska u jasle, vrtić ili školu.
  • Konstantno okretanje slova i brojeva.
  • Nemogućnost da se sedi mirno, ili prate osnovna uputstva.
  • Slaba motorika. Poteškoće prilikom trčanja, skakanja, preskakanja, gubitak ravnoteže, „smotanost“.
  • Poteškoće u finoj motorici kod dece starije od 6 godina, prilikom korišćenja makaza, lenjira, pisanja ili vezivanja pertli.
  • Ukoliko deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta još uvek ne mogu sama da operu zube, obuku se ili slože svoje stvari.

Sve navedeno ne mora ukazivati ni na kakav ozbiljan problem ali predstavlja odstupanje u odnosu na preporučen razvoj za određen uzrast.

Zato je veoma važno i korisno da ako i kada primetite nešto od navedenog, kontaktirate izabranog lekara i posavetujete se u vezi daljih pregleda, ispitivanja ili saveta.

MamaKlik

4 VJEŽBE koje će pomoći vašoj bebi da PROHODA

DIJETE I PRIVIKAVANJE NA TUTU (nošu): 5 važnih stvari koje treba da znate o odvikavanju od pelena

RAZVOJ GOVORA KOD DJECE: Kad dijete treba da progovori i kako pratiti govor kod djeteta