Dijete od 2 godine okrenuće vam život naglavačke! 8 urnebesnih znakova da u kući imate dvogodišnjaka

Znate kako kažu, dijete od 2 godine nije ni beba a nije ni  “artikulisani mali čovjek”, već nešto između, što jurca na sve strane i svakodnevicu vam pretvara u haos! Život sa dvogodišnjacima vjerovatno je jedan od najurnebesnijih i najturbulentnijih perioda roditeljstva. A ovo je 8 šaljivih pokazatelja da ste u upali u fazu (ne)milosti dvogodišnje djece! 🙂

Ako imate dijete od 2 godine, onda znate o čemu pričamo i možete se vrlo lako poistovijetiti sa nastavkom teksta. 😀 Ako ste prošli ovu fazu, sve vam je jasno: nasmijaćete se (i istovremeno naježiti) pri evociranju uspomena i iskustava sa dvogodišnjim malcima. Ukoliko su vaši mališani još uvijek bebe – ne budite obeshrabreni sa onim što dolazi, klinci ipak jako brzo rastu.

Dvogodišnji buntovnik, sa dobrim muzičkim ukusom i “portretom roditelja” na majici 🙂

Pročitajte 8 znakova koji jasno svjedoče da u kući imate male “tasmanijske” dvogodišnjake:

1. Ako imate dijete od 2 godine, onda vam kuća često izgleda kao ruševina 

Napola pojedena hrana, igračke posvuda i odjeća po podu, znak su da je dvogodišnjak imao prste u tome.

Sve što nije za igranje, služi za igru, a igračke služe za to da na njih nagazite u sred noći i pritom trenirate prag bola, suzdržavajući se da ne vrisnete i ne probudite hiperaktivnu glavicu koja je tek (jedva) zaspala.

2. Imate milion slika i snimaka djeteta u telefonu i sve su presmiješne

Iako drugima sve slike i snimci djeluju isto, vi potpuno razlikujete svaku sliku i svaku sekundu videa i uz svaku vas veže neka posebna priča.

Klinci su uglavnom maksimalno kreativni sa grimasama koje prave pred vašim objektivom i svaka fotka predstavlja jednu anegdotu koju želite da zapamtite.

3. Ako imate dijete od 2 godine onda u torbi (uvijek) imate keksiće

Kada klince ulovi žuta minuta uvijek je dobro imati neku grickalicu koju vole i kojom će se barem kratko pozabaviti. Više vas ne zanima što je to “bijelobrašnšećerkarijes”, dok god je malac miran i cijelih 5 minuta se zabavlja poslasticom. Neželjena dejstva: dijete dobija još više energije a torba je puna mrvica i papirića.

4. Ako imate dvogodišnjaka, onda ne znate šta je slobodno vrijeme

Kada ste zadnji put sjele s prijateljicom na kafu? Kada ste sjele za sto i pojele obrok? Topao obrok. Uspjele oprati kosu bez lupanja po vratima i pozivanja “maamaaa”? Kada ste zadnji put UOPŠTE sjele? M?

5. Dvogodišnjak je “uzurpirao” vaš život i srce ako se hvalite njegovim umjetničkim djelom, iako je grozno

Dijete jasno pokazuje da neće biti umjetnička duša kad odraste, ali vi to ne primjećujete nego sve njegove radove uredno izlažete na vidljivo mjesto.

Štaviše, sve i jedna raspoloživa ladica zatrpana je papirima sa šarenim žvrljama i svaku tako dobro tumačite, poput kritičara koji analizira flekice Džeksona Poloka.

Na sve to, obuzima vas ideja da crteže uramite i poklanjate bližnjima za važne datume…? Pa vi ste prava ponosna mama dvogodišnjaka.

6. Isprike, isprike i isprike

Kada je dijete zločesto, izmišljate isprike u koje ni same ne vjerujete.

7. Ako imate dijete od 2 godine, onda bebe gledate čežnjivim pogledom

Shvatate da dvogodišnje dijete više nije beba pa vas svaka beba podsjeća kako je to bilo prije nego što je dijete počelo hodati, govoriti i govoriti i govoriti… i izražavati svoje mišljenje, trčati, trčati, trčati, pričati, trčati, pričati, trčati….

Ove što im beba plače pa se žale, gledate ispod oka kao na privilegovane ljude koji bar uhvate trenutak odmora kad beba zaspi.

8. Smijete se i kada nemate snage ni da zijevnete

Svaka djetetova riječ ili pokret izmamiće vam osmijeh na lice, koliko god tužne, ljute ili umorne bile. Dvogodišnja djeca su prava šega a dani su vam puni smijeha, anegdota i provala. I ponekog tantruma. U jednom momentu, shvatićete da tempo koji nam daju dvogodišnjaci i nije toliko loš. Život je dinamičan, upravo kakav treba da bude. I brzo postanu trogodišnjaci, a to je opet neka nova priča. 🙂

Index.hr/Mamaklik.com

Najluđe roditeljske podvale i laži: SMIJEŠNE FORE mama i tata sa interneta

Urnebesne slike koje pokazuju razliku u roditeljstvu između mama i tata

Najbolja razlika u godinama između djece: Stručnjaci otkrili najbolji razmak između dvije trudnoće

PSOVKE KOD DJECE: Šta činiti ako dijete psuje i govori ružne riječi?

Mamin “Marfijev zakon”: Sve što s djecom može da krene naopako – krenuće naopako!