Loše ocjene ne definišu vaše dijete

Photo: Creative art

Da li ste ikada pomislili da je neko dijete glupo jer ima loše ocjene? Da li ste vaše dijete grdili kada rezultati nisu bili dobri?

Povezivanje lošeg uspjeha u školi i lošeg mišljenja o djetetu je veoma rasprostranjeno i veliki broj ljudi lako zaboravi na jednostavnu činjenicu da se dijete ne definiše ocjenama koje dobija.

Svako dijete vrijedi, i to puno! Naravno, svako je različito i ima različite vještine i sposobnosti.

Isto tako, svako dijete posjeduje sopstveni ritam učenja.

Definisanje djeteta njegovim ocjenama će se zato uvijek pretvoriti u veliku grešku koja može da ugrozi djetetovo samopouzdanje tako da se ono osjeti manje pametnim i čak bude diskriminisano kako od strane učitelja tako i drugara.

Svaki roditelj koji pritiska dijete da po svaku cijenu dobije peticu (koju sanjaju mama i tata), djetetu može da nanese štetu i bol. Umjesto da cilj bude najbolja ocjena usmjerite snagu da primijetite vrline i jače strane vašeg djeteta uz pružanje podrške kad god naiđe na poteškoće.

Ocjene su samo indikator

Dijete koje dobije lošije ocjene iz nekog predmeta nije glupo. Jednostavno neka djeca lakše savladavaju određene predmete dok imaju poteškoća u drugim.

To je potpuno normalno a neuspjeh može da zavisi od različitih faktora. Na primjer, dijete može da ima loše ocjene iz nekog predmeta zbog načina predavanja koji nije adekvatan za njegov stil učenja. Možda dijete sporije sazrijeva i jednostavno još uvek nije spremno da shvati baš sve koncepte. Upravo iz ovih razloga je veoma važno da roditelji upoznaju svoje dijete i posmatraju ga odvojeno od ocjena.

Zapamtite, nadimci tipa “glupane” ili “vucibatino” u vezi sa lošim ocjenama samo štete i povređuju djetetovo samopouzdanje i sigurnost. Takođe, potpuno je bespotrebno ukoravati, kažnjavati ili dodatno pritiskati dijete zbog loših ocena.

Ukoliko vaše dijete sporije uči, pomozite mu da ide njegovim koracima, lagano. Podržite ga kada je podrška potrebna. Nije potrebno da njegove trenutne ocjene postanu njegova sudbina i da uz to dobijanje knjižice postane noćna mora.

Kako stvarno pomoći djetetu sa ocjenama?

Prije svega, čim ocjene postanu briga, potrebno je reagovati pružajući odgovarajuću pomoć i podršku. To znači bez pritiska niti progona. Znači, dijete ne treba da se osjeti loše.

  • Počnite tako što ćete mu pomoći u predmetu sa kojim ima problema.  To znači da zajedno razmišljate dok ono radi domaći nalazeći još adekvatnih primjera na istu temu. Imajte na umu da učenje može biti zabavno, npr. uključite audiovizuelni materijal jer se pokazao kao veoma koristan za prenošenje znanja djeci.
  • Motivišite vaše dijete, podstaknite ga, učinite da osjeti da može dve da nauči. Vjerujte u svoje dijete i proslavljajte i male uspjehe.
  • Naoružajte se strpljenjem i istrajnošću i apsolutno izbjegavajte da vi rješavate zadatke namijenjene djetetu jer to nanosi više štete nego koristi. Jedino što će dijete naučiti je da je mama bolja u tim zadacima i da ono to ne može.
  • Ako mislite da se iza loših ocjena krije neki složeniji problem neurološke prirode, nedostatak pažnje ili razumijevanja, obavezno porazgovarajte sa učiteljima. Zajedno ćete najbolje procijeniti da li je potrebno konsultovati pedagoga.

Ovih nekoliko prijedloga su dokaz da postoji puno pravih načina da se reaguje na vijest o lošim ocjenama. Ako izaberete da reagujete na negativan način samo ćete naškoditi djetetu i dodatno pogoršati ocjene. Da li vam je to cilj?

NajboljaMamaNaSvetu