Ne mogu da se smirim i stalno vičem na dijete! Kako da postanete smirena mama u samo 8 koraka!

Kakva sam ja majka?! Iscrpljena sam, ne mogu da se smirim i stalno vičem na dijete! Šta da radim?

Svaka mama je bar jednom na početku svoje “roditeljske karijere”, ako ne i kasnije, došla u situaciju da gubi ritam sa obavezama, gubi energiju ali i strpljenje. Jedna od konstantnih briga majki jeste da često viču na svoje dijete.

Iako znate da niko nije savršen, sigurno vam to ne pomaže kada osjećate grižu savjesti jer ste previše burno reagovali.

Djeca će uvijek biti djeca. Sa njima uvek ima puno izazova i nije lako uvijek ostati smiren. Ali je svakako moguće. Evo savjeta koji će vam pomoći da ne proključate tako lako i vikanje svedete na minimum, a zatim ga i potpuno eliminišete:

Napravite pauzu i snizite ton

Nekada je najlakše izderati se na djecu kada nas ne slušaju. Međutim, dovojno je samo malo zastati i razmisliti šta reći i na koji način da bismo u potpunosti promijenili našu reakciju. Ta mala pauza za razmišljanje će vam pomoći da budete strpljivija mama.

Takođe, umjesto da vičete na dijete, pričajte mu. Brzo ćete shvatiti da je djetetu često potrebno da osjeti da imate strpljenja za njega.

Način na koji reagujete u različitim izazovnim situacijama sa djetetom zavisi puno od vaše samokontrole. Smireniji ton će vam pomoći da uspostavite zdrav odnos sa vašim djetetom.

Pokušajte da razumijete vaše dijete

Veoma je lako izgubiti strpljenje ako je dijete plačljivo, nervozno, ljuto, glasno i uopšte ne sluša. Čak i uz svu majčinsku ljubav, živci znaju da puknu. Međutim, umjesto da obraćate pažnju na to šta dijete radi, pokušajte da razumijete zašto. Razgovor ovde najviše pomaže.

Razumijevanje pravi ogromnu razliku u komunikaciji i poštovanju.

Naoružajte se strpljenjem

Strpljenje ne znači biti dobar s vremena na vrijeme već odvojiti dovoljno vremena da se razumije zašto se dijete ponaša kako ne treba i šta vi možete da uradite kako biste pomogli. Imati strpljenje znači ne iznervirati se kada dijete uporno traži nešto a vi ste previše zauzeti drugim stvarima. Biti strpljiv znači imati razumijevanja za dijete.

Ako vam strpljenje nije jača strana potrudite se da se odvojite od djeteta i nađete momente za sebe čim osjetite da u vama ključa.

Duboko udahnite

Možda vam je dosadilo da ovo slušate ali to je jedan od najkorisnijih savjeta za svakog roditelja. Dovoljno je da duboko udahnete i istog momenta postajete smirenija mama.

U obzir dolaze i alternative. Ako ne želite da udahnete duboko možete da brojite do 20, umijesite pitu, pustite muziku … sve što vas smiruje dolazi u obzir.

Učite od drugih mama

Druge mame vam mogu pomoći da budete bolja majka. Možda vaša drugarica ima bolju taktiku, možda je strpljivija i sl. Slušajte i posmatrajte jer uvijek možete nešto novo da naučite.

Tu su i knjige, blogovi i slično.

Smanjite obaveze 

Svako ko je pun obaveza osjeća pritisak i ne može lako da se smiri. Pokušajte da neke stvari prebacite na supruga, potražite pomoć prijatelja i rodbine. Čim budete imali više vremena da se fokusirate na vaše dijete a ne na ono što vaš čeka da uradite bićete smirenija majka.

Vježbajte strpljenje

Svaki momenat u kome buknete i vičete na dijete je znak da treba da se vratite korak nazad i vježbate strpljenje. Sastavite listu načina na koje možete da budete smireniji sa vašim djetetom i vježbajte ih. Što više budete vježbali, bolje ćete reagovati. Neka vam postane navika da izbrojite do 10, udaljite se malo od djeteta, snizite ton i procijenite situaciju pre nego što burno odreagujete.

Dozvolite djetetu da završi određeni zadatak

Ako stvarno želite da uvježbate strpljenje pokušajte da uvijek pustite dijete da samo završi neki zadatak. Nemojte raditi stvari umjesto njega. Nekada je jednostavno potrebno da se udaljite. Ovo je dobro i za vas jer ćete shvatiti da ono mnogo toga može samo, prateći svoj ritam, i to će vam pomoći da budete smireniji. Na ovaj način stimulišete i razvoj njegove nezavisnosti i samopouzdanja.

Najbolja mama na svetu