Kada je dijete spremno za nošu?

Često je pitanje roditelja kada je dijete spremno za nošu. Odgovor je da je to individualno ali postoji neki prosjek. Između 18 mjeseca i 2 godine stvaraju se i fiziološki i psihološki uslovi za privikavanje na nošu.

Potrebno je sačekati da dijete ima suvu noć. To se provjeri tako što dok se dijete ujutru budi odmah pipnete pelenu i provjerite da li je suva. Naravno to ne možete očekivati ako dijete noću pije mlijeko, vodu, sokove, što je čest slučaj, ili pije cijelu flašicu mlijeka pred spavanje. Dakle, ukoliko je nešto od ovoga slučaj – prvo morate to izbaciti. Ako želite da zadržite večernje mlijeko onda makar smanjite količinu i dajte djetetu 2 sata prije nego ode na spavanje. Dijete mora imati i svoju šansu za suvu noć. Djeci poslije šest mjeseci ionako nije potrebna hrana noću pa je svakako preporučljivo da je izbacite.

Takođe je potrebno da dijete ima nekoliko riječi u svom rječniku da bi moglo da saopšti da mu se ide u wc. Preporuka je da kada skidate pelene učinite to i za dan i za noć da ne bi zbunjivali dijete, zašto danju ne smije u pelenu a noću smije. Ionako će obuka trajati kratko pa možete par puta pretrpiti noćno presvlačenje posteljine.

Kao što i djetetu treba trening da bi osvijestilo šta to ono uopšte radi, tako je i vama potreban dan-dva da uhvatite ritam. Budite strpljivi. Potrebno je i da je dijete u stanju da sjedi na jednom mjestu više od minuta, da ne bi non stop ustajalo sa noše.

Ne očekujte momentalni uspjeh. Potrebno je par dana i upiškiće se i ukakiće se sigurno u gaćice. Kada odlučite da počnete, kažite vašem mališanu da od danas nema više pelena, da ste ih potrošili. Bacite ih zaista i ne vraćajte ih nikada nazad osim ako se dijete razboli usred obuke, kupite dovoljno gaćica sa likovima koje dijete voli, svečano predstavite nošu koja prethodno ne treba da služi za igranje, i krenite u avanturu.

Morate nuditi dijete dok god trening ne bude gotov. Kada uspije da obavi šta treba u nošu pohvalite ga, oduševite se, dajte mu, recimo, stiker koji može da zalijepi na nošu kada god uspješno obavi zadatak. Stikeri će izgubiti moć ako ih budete dali i kad omaši nošu, jer vam je žao. Dakle , neka ukrašavanje noše bude nagrada.

Prvo će dijete osvijestiti kada mu se kaki, pa tek onda kada mu se piški. Prvo će obavijestiti kada se već desilo, pa kada se upravo dešava, onda par sekundi prije nego što će se desiti, a na kraju obuke će moći da najavi i da sačeka dok nađete pogodno mjesto. U prirodi nudite da to obavlja na travi, ne preporučuje se da nosate nošu svuda sa sobom.

Znaćete da je kraj kada može da sačeka i kada uglavnom ne omaši. Dešavaće se jedno vrijeme da se, recimo, zaigra pa se upiški. To je normalno, ne grdite dijete nikako ali ga svakako podsjetite gdje se to obavlja, nježno i strpljivo.
Srećno!

Brankica Šaljić Milenković, psiholog/psihoterapeut

psiholoskosavetovaliste.rs