5 znakova da je bebi pretoplo

Pogledajte na kojih pet načina možete da provjerite da li je vašoj bebi pretoplo.

Iz najbolje namjere da bebi ne bude hladno ili da se ne prehladi, roditelji, čak i u toplim ljetnim mjesecima imaju potrebu da djetetu “prebace” nešto preko leđa ili stomaka, obuju čarapice, obuku majicu dugih rukava ili stave pamučnu kapicu na pojavu prvog vjetra.

Ono o čemu ne razmišljaju je da je pregrijavanje bebinog tijela jednako opasno koliko i prehlada. Pregrijano tijelo predstavlja opasnost po dječje zdravlje, a kada su u pitanju novorođene bebe, Američka asocijacija pedijatara, pregrijavanje je povezala i sa sindromom iznenadne smrti odojčeta.

“Djeca koja su “previše” obučena izložena su riziku od dehidratacije, odnosno gubljenja tečnosti u organizmu.

To može da ima negativne posljedice po rad bubrega, a u ekstremnim slučajevima, dešava se i da dovede i do tragičnih posljedica. Naglo zagrijavanje organizma povećava i količinu štetnih supstanci u krvi, a to takođe može negativno da se odrazi na organizam”, kaže profesor Konji Rahmi Ors sa Medicinskog fakulteta Univerziteta “Nedžmetin Erbakan” u Turskoj.

Postoji nekoliko načina na koje vam beba “govori” da joj je pretoplo:

1. Ukoliko su glava i vrat vlažni, to je znak da se znoji i da je bebi pretoplo.

2. Ako je lice djeteta crvenije nego inače ili se pojavljuje osip.

3. Osluškujte kako dijete diše. Brzo disanje je simptom pregrijavanja.

4. Prislonite ruku djetetu na grudi, ako su vruće, to je još jedan znak.

5. Ako dijete ne može da zaspi i nemirno je, možda mu je pretoplo.

Novorođenčad

Portal o zdravlju livestrong.com upozorava da novorođenim bebama ne treba da se prekriva glava, osim ako nije hladno. Bebe, ali i starija djeca, većinu tjelesne toplote gube kroz glavu, pa kapa može dodatno da im zagrije tijelo.

Savjeti za oblačenje

Bebe i djecu oblačite isto kao i sebe uz dodatak još jednog tanjeg sloja. Izuzetak su prijevremeno rođene bebe koje treba bolje utopliti. Kako da obučete bebu u odnosu na temperaturu pročitajte na ovom Linku.

Spavanje sa bebom

Ako spavate sa bebom, imajte na umu da će je vaše tijelo zagrijati, pa pokrivanje nije neophodno.

Index/Moj pedijatar