5 SAVJETA o roditeljstvu koje stvarno TREBA DA IGNORIŠETE!

Ukoliko ste već roditelj, ili pak očekujete bebu, vjerovatno svakog dana dobijate pregršt savjeta po pitanju vaspitavanja sopstvenog djeteta. Nekada su to vaši roditelji koji se trude da vam prenesu svu mudrost kako bi vaše dijete jednog dana bilo tako zlatno kao vi, nekada je to tetka koja nema djecu, ali se u sve razumije, a nekada prolaznici koji vas uopšte ne poznaju.

SAVjETI DOLAZE SA SVIH STRANA, BEZ IZGLEDA DA TO USKORO PRESTANE…

Naoružajte se strpljenjem, jer pored svih dobronamjernih savjeta, ili pak oštrih kritika, jedino vi znate šta je najbolje za vaše dijete. Sa druge strane, mišljenja drugih ljudi mogu biti vrlo upitna, te u nastavku otkrijte koji su to savjeti kojih nikako ne bi trebalo da se pridržavate:

1. Ako ih ignorišete, ostaviće vas na miru

Ova teza svakako ne stoji jer je poznato koliko su djeca uporna u svojim zamislima. Umjesto ignorisanja, bolje je popričati sa njima i objasniti im da to što rade ili žele nije dobro za njih. Na taj način će dobiti pažnju i racionalno obrazloženje, što je daleko efikasnije od ignorisanja i zanemarivanja.

2. Da biste djeci objasnili neke komplikovane stvari, najbolje je da pribjegnete lažima

Ok, u nekim ekstremnim situacijama, ovaj savjet zaista ima smisla, ali u većini slučajeva i ne baš. Djeca i te kako razumiju i osjećaju šta se dešava u svijetu oko njih, te je umjesto bajki i šarenih laža, daleko bolje da im roditelji daju jasno i ilustrativno objašnjenje za ono što ih interesuje.

3. Ne tolerišite dječji neuspjeh

Najgora stvar koju kao roditelj možete da učinite je da ne dozvolite djetetu neuspjeh i uvijek od njega očekujete vrhunske rezultate. Život je pun uspona i padova, te ako dijete ne postane svjesno toga, kasnije u životu može imati veliki problem. Stoga, dozvolite djetetu da nekada poklekne i doživi neuspjeh, a zatim da se samo nosi sa tim, ustane i krene dalje. Jednoga dana biće vam jako zahvalno na tome.

4. Konstantno ponavljajte djeci kako su najpametnija i najbolja

Ovo je recept za propast. Dijete koje odrasta u ovakvom okruženju može kreirati potpuno pogrešna uvjerenja i imati iskrivljenu sliku o sebi, što ga kasnije u životu može skupo koštati. Ovakav pristup djetetu može od njega stvoriti narcisoidnu ličnost koja je puna sebe i kojoj će sutra biti vrlo teško da se uklopi u bilo kakvu zajednicu ili kolektiv gde će biti samo jedna među jednakima, što može dovesti do velikog razočaranja.

5. Imate pravo da špijunirate sopstvenu djecu jer je to za njihovo dobro

Ovo je vrlo klizav teren. Naime, ukoliko roditelji primijete nešto sumnjivo, ovakvo ponašanje je opravdano, pod uslovom, naravno, da je vrlo diskretno. Sa druge strane, roditelji koji čitaju dnevnike svoje djece, provjeravaju njihove profile na društvenim mrežama i mobilne telefone samo zato što su njihova djeca pomalo ćutljiva, prave veliki problem svojoj djeci koja mogu odrasti u vrlo nepovjerljive i sumnjičave ljude. Stoga je daleko bolje da sa djecom izgradite stabilan odnos pun povjerenja kako biste o svemu mogli otvoreno da razgovarate, a ne da bez potrebe stvarate konflikt i uzajamno nepovjerenje.

Izvor: srbijadanas.com