Boravak sa djecom kod kuće je teži nego odlazak na posao

Nedavno istraživanje pokazalo je da mnoge majke vjeruju da je ostajanje kod kuće sa bebom ili djecom mnogo teže nego da rade puno radno vrijeme. Ovo se naročito odnosi na novopečene roditelje.

Istraživanje koje je sprovedeno u Americi pokazalo je da su parovi koji su po prvi put postali roditelji skloniji vjerovanju da je ostajanje kod kuće mnogo teže nego odlazak na posao.

Briga oko djece je teža od svakodnevnog odlaska na posao?

U ovom nedavno sprovedenom istraživanju, 31 odsto roditelja se slaže da je ostajanje kod kuće teže od odlaska na posao, 55 odsto roditelja je izjavilo da je roditeljstvo naporno, dok je preostalih 19 odsto izjavilo da je zaista teško odgajati djecu i brinuti o njima.

Ovakve odgovore su dali uprkos svesrdnoj podršci koju im pružaju bližnji.

Malo manje od polovine mladih mama je izjavilo da ne bi mogle da odgajaju svoje bebe bez savjeta i podrške svojih majki.

Samo četvrtina roditelja misli da je odgajanje djece „lak zadatak“.

Roditelji ne mogu bez – vlažnih maramica?

Još jedno istraživanje, sprovedeno od strane proizvođača kozmetike za bebe, pokazalo je da manje od polovine roditelja misli da je osnivanje porodice i podizanje djece “sjajno iskustvo”.

Interesantno, 41 odsto roditelja je izjavilo da su im vlažne maramice za bebe veoma važne i da njihova uloga nije zanemarljiva.

Ovi odgovori nisu iznenađujući za one koji imaju poduže roditeljsko iskustvo. Roditeljstvo je uzbudljivo i divno, ali i izuzetno zahtjevno. Morate da brinete o svim bebinim potrebama, od hranjenja, preko spavanja, pa do toga šta da radite kad se razboli. Još gore, brinete i o tome da li će vas drugi osuđivati zbog odluka koje ste donijeli. Izgleda da svaka odluka zahtjeva brižljivo istraživanje i rasuđivanje.

Ljubav čini da bude vrijedno truda

Iako je odgajanje bebe često mnogo teže nego svakodnevni odlazak na posao, svakako je vrijedno svakog vašeg truda. U ovom istraživanju. 

Da je roditeljstvo učinilo da prvi put osjete bezuslovnu ljubav, izjavilo je 42 odsto ispitanika.

Kada nekog toliko volite, sav posao odjednom postaje vrijedan svakog truda.

Izvor: songhanhphuc.org

Prevod: Dragana Martinović