Upozorenje roditeljima: Nikako ne stavljajte dijete u auto-sjedište na ovaj način!

S dolaskom hladnijih dana, oblačimo se toplije i čini se da je logično i da ostavite dijete u zimskoj jakni u auto-sjedištu. Ipak, to može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može napraviti veliku razliku.

Zimske jakne, pogotovo one debele i od klizavih materijala, onemogućavaju dovoljno efikasno zatezanje sigurnosnih pojaseva. Osim toga, debele su i ne omogućavaju dobro zatezanje pojaseva preko djeteta.

– Zimske jakne, skafanderi i uopšte debela i skliska odjeća sprječavaju ispravno vezivanje djeteta u auto-sjedištu. Naime, pojas auto-sjedišta, ili pojas od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju, moraju biti čvrsto uz djetetovo tijelo. Debele jakne i slična odjeća to onemogućavaju i prilikom sudara dijete može iskliznuti iz pojaseva i ozbiljno se povrijediti. Zamislite koliko vazduha istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakuumiranje, koliko se one skupe. Taj vazduh se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazan prostor između pojaseva i djeteta. Dakle kao da dijete niste uopšte zategli – istakla je Jana Bosanac, savjetnica za auto-sjedišta udruženja Roda.

Iako vam se čini da ste dijete dobro zategli, zapravo niste. Između djetetovog tijela i pojasa ostalo je mnogo mjesta, a upravo je to ključno u slučaju sudara. Tako dijete može lakše da izleti iz auto-sjedišta kao da nije ni vezano.

Car-crash testovi s lutkama u zimskim jaknama pokazali su koliko je to opasno. Lutke su izletjele iz auto-sjedišta bez obzira što su dobro vezane. To povećava rizik od vrlo opasnih povreda glave, vrata, preloma i smrtnog ishoda.

Dodaci za utopljavanje u autu mogu biti opasni

Takođe treba napomenuti da se na našem tržištu prodaju mnogobrojni dodaci za auto-sjedišta koji imaju proreze za pojaseve i slično, pa se reklamiraju kao idealna stvar za hladne dane u auto-sjedištu, pojašnjava Jana Bosanac.

Dodaje da je važno znati da se u auto-sjedištu ispod djeteta ne smije stavljati ništa što nije odobrio sam proizvođač baš tog auto-sjedišta.

Izvor: espreso.rs