Kašice i supice za bebe do prve godine

Jedna od glavnih dilema u prvoj godini roditeljstva vezana je za prehranu djeteta. Prvorotkinje, ali i novopečeni očevi izuzetno su pažljivi kada je riječ o promjeni jelovnika djece.

Čvrstu hranu roditelji bi trebalo da počnu davati djeci već od četvrtog mjeseca, a najkasnije to treba da učine do obilježavanja šest mjeseci od rođenja. Međutim, vrlo je važno istaći da dob ne mora biti ključni faktor.

Prije davanja čvrste hrane beba već treba da bude u stanju da sjedi, samostalno miče glavom i žvaće. Takođe, od izuzetne je važnosti da je dijete u stanju samostalno ispljunuti.

Čvrsta hrana

Normalno je da bebe u prvoj godini života slabije jedu čvrstu hranu u odnosu na onu tečnu pa je zbog toga izuzetno važno da majke nastave hraniti bebu svojim mlijekom. Majčino mlijeko jedino može zamijeniti hrana koja ima iste sastojke.

Ako bebi počnete davati žitarice, pokušajte da to budu žitarice neutralnog okusa. Prvo napravite kašu od nekoliko zrna žitarice po izboru i pratite hoće li dijete imati alergijskih reakcija jer su žitarice vrlo česti alergeni. Prvo ih hranite rijetkim kašama i postepeno ih činite gušćim. Zdravo ćete ih hraniti i ukoliko u njihovu ishranu počnete uvoditi supe već od četvrtog mjeseca. Možete zgnječiti malo tjestenine ili piletine, pa će im obrok biti još ukusniji.

Takođe, vodite računa da za konzumiranje čvrste hrane djetetu treba vježba. Bebi treba da dajete da se igra kašikom te da vježba pravilno žvakanje. Beba će isprva pojesti jedan ili dva komada suvog jela, ali to je sasvim dovoljno za početak.

Voće i povrće

Voće, povrće, čak i neke vrste mesa mogu se u prvoj godini naći na meniju vaše bebe. Ali, najvažnije je djetetu davati jednu po jednu namirnicu kako bi se naviklo na okuse. Bebe će 5-10 puta ispljunuti hranu dok ne utvrde da im se ne sviđa, ali budite strpljivi.

Treba da izbjegavate da hranite svoje novorođenče medom i kravljim mlijekom u prvih godinu dana. Ove namirnice su izuzetno teške za dječju probavu, a u najgorem slučaju može doći do botulizma i narušavanja odbrambenog mehanizma organizma.

Izuzetno je važno prestati davati hranu onog trenutka kada beba da znak da je sita. Dijete će izbjegavati kašiku, okretaće glavu, skupiće usne čvrsto ili će jednostavno početi plakati ako ga silite da jede. Izbjegavanje prejedanja u djetinjstvu smanjuje rizik od gojaznosti u odrasloj dobi.

Ako vaša mezimica ili mezimac ne žele jesti baš svu hranu koju im dajete, to ne znači da će postati izbirljivi kasnije. Sačekajte nekoliko dana i opet pokušajte istu namirnicu dati djetetu, ali nemojte eksperimentisati sa svim jelima kojih se sjetite.

Poželjne namirnice

  • Voće (jabuka, kruška, kajsija, banana, breskva, bundeva, u obliku kompota ili kašice bez šećera)
  • Povrće (mrkva, krompir, brokola, kaša od žitarica)
  • Supa od nemasnog mesa ili piletine
  • Nakon obroka može piti prokuvanu vodu

NN