10 razloga zašto je najbolje odrastati uz rođake

„Ima nečeg posebnog u tome dok gledam kako se moja djeca igraju sa djecom moje sestre. I zaista mi je toplo oko srca kada moja ćerka ponosno kaže da su njeni rođaci njeni najrođeniji bata i seka.

Dok gledam svoje kćerke kako se igraju sa mojim sestrićem i sestričinom – shvatam da se igraju na isti način kao i moja sestra i ja dok smo bile male. I to je zaista čarobno! Naša djeca rastu zajedno kao rođaci, ali ponekad se čini da su više od toga! Oni se prepiru, nekad se tuku, tužakaju. Poslije se grle, šminkaju, štite jedni druge. Iako ne žive u istoj kući, oni su zaista prava porodica.

Osjećam se zaista srećom što moja djeca odrastaju blizu moje sestre i njene djece. Posmatram odnose koje su naša djeca izgradila, gledam kako se menjaju i razvijaju tokom godina. Nadam se da uvek biti bliski, baš kao što je moja sestra meni najbolja prijateljica svih ovih godina.

Rođaci su pravi poklon a evo i zašto:

1. Jedni drugima su prvi najbolji prijatelji

Naravno, ako imate braću i sestre – i oni su dovoljni, ali rođaci su kao braća i sestre koji vas ne uznemiravaju baš svaki dan. Moja deca i njihovi rođaci su prijatelji od trenutka kad se rodilo drugo dijete u našoj porodici. Novi rođaci koji se rađaju u porodici biće “uvedeni u naš klub”.

Zbog toga se smijem kada razmišljam o svim smiješnim uspomena iz djetinjstva i pričama koje će podijeliti u godinama koje dolaze – to često nemate sa bilo kojim prijateljem.

2. Štite jedni druge

Oni mogu da se bore i raspravljaju, da budu rivali. Vole da se zadirkuju i ukradu posebnu igračku kojom se neko igra. Ali oni i štite i brane jedni druge kada je to potrebno. Tako je lijepo vidjeti ove trenutke zaštite koji balansiraju one trenutke prepiranja.

Znam da će jedni drugima „čuvati leđa“ – zauvijek.

3. Oni “shvataju”

Oni su iz iste porodice i shvataju odakle dolaze. Kada budu stariji, moći će da se smiju i šale zbog specifičnih disfunkcionalnih aspekata naše porodice. Lijepo je znati da će imati nekoga kome mogu da se povjere i ko će ih razumjeti, jer je odrastao kao oni.

Oni su prijatelji koji mogu da dijele porodične proslave sa nekim, venčanja ili proslave. Imaju iste bake i deke sa kojima zajedno provode vrijeme.

4. Uvijek će imati sa kim da se druže na porodičnim okupljanjima

Isto je i tokom praznika i na porodičnim odmorima. Kada se zasite igranja sa svojom rođenom braćom i sestrama, uvijek će biti još jedna opcija. A ako imaju puno rođaka, onda će imati puno opcija!

I ne zaboravimo kako je ovo korisno i za roditelje. Kada se klinci mogu zabaviti, onda mame i tate mogu dobiti toliko potrebno (i zasluženo) vrijeme opuštanja.

 5. Vole jedni druge bezuslovno

Oni su krvno srodstvo – njihova povezanost je jaka i neraskidiva. Možda odu na razne strane, ali ljubav koju oni dijele je iskrena i prava. Moja djeca žive na manje od deset minuta od svojih jedinih rođaka, ali će biti još braće i sestara koji će se roditi. Rođaci koji žive satima i satima daleko će takođe voljeti jedni druge jer su porodica. A porodica je najvažnija!

Čak i kad odrastu, ako se odvoje, uvijek će biti međusobnog razumijevanja i vjerujem da će učiniti sve jedni za druge!

6. Uvijek će imati nekoga kome mogu da „otvore dušu“

Budimo realni: naša djeca će se jednog dana žaliti na to kako smo ostarili i postali dosadni. Otvoriće dušu svojoj braći i sestrama, ali i svojim rođacima. Sigurno da me ova činjenica čini malo nervoznom, ali  takođe me čini i srećnom što znam da će uvijek imati nekoga ko to shvata jer znaju odakle potiču.

7. Lakše je planirati sa njima

Moji rođaci su me vidjeli u mom najboljem i apsolutno najgorem izdanju. Moja sestra i ja znamo u šta se upuštamo kada planiramo. Ako kasnimo (ja, obično) ili moramo da otkažemo – razumijemo jedna drugu bez osude, nezadovoljstva ili bilo kakvih loših osjećanja. Tako je kako je i mi to potpuno shvatamo. Ako se pojavim u trenerci i prljave kose, ona ne razmišlja o tome – a ni ja. Ako nam samo treba negdje da odemo, uvijek znamo da možemo da odemo kod tetke Megi i zabavimo se.

Poenta je – naša djeca uvijek imaju nekoga sa kojim se lako mogu igrati, a mi uvek znamo sa kim je lijepo otići na more. Odlično je za njih i odlično za nas!

8. Spavanje van kuće je lakše

Tvoji roditelji neće biti toliko nervozni kada te pošalju na spavanje u kuću rođaka. Sjećam se svih spavanja koje sam imala kod rođaka sa kojima sam odrastala. Sve zavjere na porodičnim skupovima – U čijoj bi kući trebalo da ostanemo? Misliš da će tvoja mama da pristane? Kada da ih pitamo? Naša djeca još nisu spavala jedni kod drugih, ali već se smijem pri samoj pomisli kako će to izgledati.

9. Dijele i nasljeđuju garderobu

Moje kćerke su dobijale izuzetne stvari od svojih starijih rođaka – što je uzbudljivo za njih i stvarno korisno za mene. I ja ću prosljeđivati garderobu mojih kćerki mlađim rođacima. Ako vam nešto treba, neko to obično ima! I na kraju, oni će i sami pozajmljivati odeću iz ormara jedni od drugih kad budu krenuli da izlaze i modiraju se.

10. Odani su

Rođaci će imati prijatelje za cijeli život. Kao braća i sestre su povezani zato što smo porodica. Uvijek ćemo biti tu jedni za druge i to je nešto zaista posebno!

Izvor:Mother.ly

Prevod: Dragana Martinović