Koja osjećanja utiču na dječju sreću?

Mnogi roditelji ističu da im je jedna od najvažniji stvari u životu ta da njihovo dijete izraste u srećnu, samosvjesnu osobu. Često, u želji da naše dijete bude zaista srećno, mi negiramo neka osjećanja, pogotovo ako su ona negativna ili neprijatna, ili odbijamo da nas dijete vidi kad smo tužni, nervozni, ljuti. Ipak, ova osjećanja su svakako potrebna da dijete vidi i doživi ne bi li ih razumjelo i lakše ovladalo njima. Takođe, roditelji previše skoncentrisani na djetetovu sreću često zaborave na svoju sopstvenu.

U REDU JE DA VAM DIJETE BUDE NA PRVOM MJESTU, SVE DOK NE ZAPOSTAVLJATE SEBE.

Donosimo vam listu od četiri stvari koje mogu mnogo da utiču na osjećaj djetetove sreće i zadovoljstva:

Zadovoljni roditelji

Kada su roditelji srećni, raspoloženi i zadovoljni, oni tada oko sebe šire pozitivne “talase” koji se prenose i na djecu. U harmoničnoj porodici djeca se osjećaju zaštićeno i “ušuškano”, a samim time ona odrastaju u zadovoljne, srećne i zdrave ljude. Zadovoljni roditelji ne moraju nužno biti roditelji u braku. Zadovoljan roditelj je onaj koji je srećan svojim životom, koji uspješno balansira između svog posla i porodice i koji uspijeva i sebi da priušti trenutke zadovoljstva.

Savjet: Koliko god da vam je dječja sreća na prvom mjestu, nikako nemojte zaboraviti ni sebe ni svoje potrebe. Uvijek imajte na umu – Zadovoljan roditelj, zadovoljno dijete!

Razgovor i neskrivene emocije

Ako ste iz bilo kog razloga neraspoloženi, ljuti ili zlovoljni, pred djecom nemojte da glumite da ste srećni. Uvijek postoji lijep način kojim se djetetu može objasniti da “se mami nešto ružno dogodilo i da je zbog toga loše volje, ali da to nije ni u kakvoj vezi sa njim”.

Obavezno mu naglasite da će “sve brzo proći i da će se mama ili tata, čim riješe problem, opet smijati i igrati sa njim”. Na taj način dijete se uči da život ima i onu negativnu stranu, ali i to da je svaki problem rješiv. Objasnite djetetu da je sasvim u redu da se neko osjeća loše, da ima loš dan, da ga ponekad drugi iznerviraju. Naučite ga da prepozna i negativne emocije – nervozu, ljutnju, bijes i pričajte o njima. Na taj način će kroz život naučiti da ih lakše kontroliše.

Savjet: Ako niste raspoloženi, ako ste tužni ili nervozni, nemojte da glumite pred djetetom. Sasvim je u redu da i vi imate loš dan. Vi niste djetetov animator, vi ste njegov roditelj i zaslužujete i vi ponekad da se osjećate loše ili da niste orni za igru.

Suze su u redu

Svijet bi bio ljepše mjesto kada bismo suze prihvatali kao normalnu pojavu. Plačemo kada smo tužni, povrijeđeni, ali ponekad plačemo i kada smo ljuti, nervozni ili pak srećni. Nemojte se skrivati od djeteta kada ste tužni i dozvolite da vas ono vidi čak i kad plačete. Objasnite mu kako se osjećate i zbog čega i razgovarajte otvoreno sa njim o emocijama. Naučite dijete da je normalno da ljudi plaču i da ne plaču samo kad su mali.

Savjet:  Nemojte pred djecom skrivati negativne emocije, pogotovo ne suze. Na taj način će dijete pomisliti da suze nisu ok i tokom života će da ih se stidi, i neće doživjeti da su one normalna ljudska reakcija na tugu/bol. I obavezno, obavezno ih naučite da i muškarci plaču i da suze nikako nisu pokazatelj slabosti već imanja osećanja. 

Razumijevanje

Svako dijete ponekad može da se pretvori u malog “mrguda” koji se ljuti, buni i negoduje. Svi pamtimo brojne tantrume naših dvogodišnjaka, zar ne?! Takođe, dječja ljutnja često može da se desi i u odnosima sa drugom djecom, kada dijete dođe u sukob sa najboljim drugom, kada se dese neki konflikti ili postane “žrtva” neke nepravde. Tada će se iz igre kući vratiti ljuto i namrgođeno, a možda neće htjeti da vam kaže o čemu je riječ.

Djecu ne treba primoravati da vam otkriju svoja osjećanja ako ona to ne žele, već ih treba pustiti da se “ohlade”, pa da vam spontano ispričaju šta ih je naljutilo. Pažljivo saslušajte dijete, pa tek onda zajedno riješite “problem”.

Savjet: Nemojte prisiljavati dijete da vam priča o nečemu o čemu u ovom trenutnu nije spremno. Pokažite mu da ste uvijek tu za njega i da će moći da priča sa vama onda kada ono osjeti da je pravi trenutak za razgovor. U međuvremenu mu pokažite nekoliko trikova koji vama pomažu da se opustite i da bolje sagledate situaciju koja vas je povrijedila ili naljutila.

Jasmina Gavrilov Dražić