Igračke za bebe od rođenja do prvog rođendana

PROVJERITE KOJA JE IGRAČKA PRIHVATLJIVA ZA KOJI UZRAST I ZAPAMTITE: UVIJEK MORATE PAZITI NA SIGURNOST BEBE!

BILO DA SE RADI O IGRAČKAMA ILI DRUGIM PREDMETIMA, TREBA OBRATITI PAŽNJU NA TO ŠTA DIJETE MOŽE PROGUTATI I ČIM SE MOŽE POVRIJEDITI

U prva tri mjeseca

Bebe u prvim mjesecima života nisu sposobne za igru igračkama. Najzanimljiviji su im glasovi i lica najbližih. Takođe su sposobne da fiksiraju svoj odraz u ogledalu.

Bebe u ovom periodu interesuju intenzivne boje, kao i crna i bijela.

Osim lica, zvukova i jakih boja, mogu im se u trećem mjesecu svidjeti male slikovnice šarenih boja. Već u ovom periodu možete ih zabaviti zvečkom.

Od tri do šest mjeseci

U ovom uzrastu bebe mogu da se igraju rukama kao i da prije šest mjeseci drže igračku u ruci. Za ovaj period koji je i period nicanja prvih zubića idealne igračke su glodalice i grickalice.

Možete ih ohladiti u frižideru i dati bebi da glođe, smanjiće joj bol i svrab desni.

Sve vrste gumenih igračaka naročito onih koje proizvode zvukove interesantni su bebama u ovom periodu. Zvečke i veća gumena kocka ali i veće plišane igračke su prihvatljive.

U ovoj dobi bebe sve stavljaju u usta pa je neophodno obratiti pažnju na to da se bebi ne daju sitne igračke koje bi mogla progutati.

Od šest do devet mjeseci

Bebe sada jako vole buku i lupu tako da ih u ovom periodu mogu početi praviti igračkama. Sad je vrijeme za kocke koje mogu biti i plastične, zatim za zvečke, plastični pribor za jelo, tanjirić i kašiku, autić i šarenu loptu.

Bebe u ovom periodu vole da se igraju na podu, da isprobavaju pokrete bilo da se okreću, prevrću, pužu ili već pokušavaju ustajati pa im treba dati što više šarenih igračkica koje će moći gurati ili okretati.

Slikovnice su im takođe privlačne kao i igračke koje su interaktivne, možete ih držati na podu, pričvrstiti na kolica ili krevetac.

Od devet do dvanaest mjeseci

Starije bebe već mogu da se kreću svaka na svoj način. Sad su već jako radoznale i osjetljive na zvuk i pokret. Vole da se igraju guralicama, posebno onim na koje se mogu osloniti i dalje učiti hodanje.

U ovom periodu dijete uči gledajući vas pa se potrudite biti kreativni i naučiti ga što više.

Slikovnice, pogotovo one koje imaju zvučni dodatak su jako zanimljive bebama. Kocke su nezamjenljive u igri, podjednako zanimljive za slaganje i rušenje kao i lopte.

U ovom periodu sve je zanimljivo, od igračaka, do raznih predmeta koje mogu naći u kući. Ovo je doba kad se otkriva svijet oko sebe kroz pokret i dodir.