MATEMATIKA BEZ SUZA – edukativne igrice

 

Veoma je veliki broj edukativnih igara, posebno u oblasti matematike, koje pokrivaju cjelokupan period osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

“GEJMIFIKACIJA”, INAČE, PREDSTAVLJA SKUP TEHNIKA, METODA I VEB-ALATA DIZAJNIRANIH POPUT IGARA, ILI ONIH KOJI MOGU DA PODRŽE I POTPOMOGNU PRINCIPE IGRE U OBRAZOVANJU.

S tim u vezi, gejmifikaciju, posebno u nastavi matematike, možemo posmatrati kao način za fokusiranje dječije pažnje na važne nastavne oblasti. Kao i u svemu ostalom, i ovdje je potrebno pronaći mjeru i ne zapostaviti druge načine i principe rada u nastavi matematike kako u školi, tako i kod kuće.

Učenje kroz igru je provjereno uspješan model učenja da bi dijete moglo istovremeno da stiče znanja na više nivoa i razvija svoje potencijale. Važno je još jednom napomenuti da roditelji, ukoliko već škola nema mogućnosti, nikako ne bi smjeli da izostave savremena nastavna sredstva iz procesa učenja matematike. Njihova usmjerena i pravilna upotreba, može samo dodatno motivisati djecu na učenje i bolja postignuća iz oblasti matematike. Obrazovni sistem kod nas i u regionu i nije baš na zavidnom nivou, a kao takav sigurno neće okupirati pažnju vašeg djeteta (bar ne u tolikoj mjeri koliko biste vi to voljeli), naročito kada je riječ o matematici. Ali to nije razlog da vi ne učinite sve što je u vašoj moći da to promijenite.

education, elementary school, learning, technology and people concept - group of school kids with tablet pc computer having fun on break in classroom
Izvor: www.ufrgs.br/culturadigitalmidiasmoveis

Internet je, na vašu sreću, prenatrpan edukativnim matematičkim igricama. Ponuditi vam ovdje, od zilion mogućnosti, samo neke, bilo bi nemoguće, jer najbolji odabir možete napraviti samo vi, zajedno sa vašim djetetom – u skladu sa njegovim uzrastom, prilagođeno njegovom predznanju i aktuelnom gradivu iz ovog predmeta. Sugerisaću vam samo neke ključne riječi za pretragu na Google pretraživaču: “matematika igrice”, “matematika zanimljivi zadaci”, “zabavna matematika”, “math games”,… i Google vam nudi razne sugestije, tako da ostaje samo da uživate u beskrajnom izboru.

A kako sam ja u nezavidnoj poziciji, jer u moru opcija ne mogu da izdvojim niti ponudim univerzalne igrice za sve školarce, ipak osjećam potrebu i imam obavezu da predložim bar neku temu, pa sam se tako usmjerila na ono što nam je svima zajedničko – predstojeći praznik “Halloween”.

PO NAŠKI, NOĆ VJEŠTICA – IAKO NIJE NAŠ PRAZNIK, OMILJEN JE ŠIROM SVIJETA PA JE TAKO I KOD NAS SVE POPULARNIJI I SVE VIŠE DJECE UŽIVA U MASKIRANJU I UKRAŠAVANJU BUNDEVA – PA SAM SE NADALA DA ĆE OVE TEMATSKE EDUKATIVNE IGRICE BITI UTOLIKO INTERESANTNIJE.

Vježbajte sabiranje, oduzimanje, množenje i dijeljenje uz pomoć duhova, bundeva i strašila!

matematika-igrica
Klik na sliku da pokrenete igricu

Izaberite jednu od ponuđenih matematičkih radnji klikom na sljedeća polja: addition (sabiranje), subtraction (oduzimanje), division (dijeljenje), multiplication (množenje). Koristite strelice na tastaturi da pomjerate duha i hvatate bundeve sa tačnim odgovorima. Čuvajte se slijepog miša!

 

Slažite puzle i vježbajte matematiku!

Na desnoj strani ekrana nalazi se skala brojeva i tu izaberite osnovni broj sa kojim želite vježbati. Ako izaberete npr broj 8, dobićete zadatke koji su vezani za taj broj. Ispod ekrana sa puzlama nalazi se zadatak. Potrebno je da prenesete sličicu na kvadratić sa ispravnim rezultatom.

Klikom na sliku otvarate link na igricu.

sabiranje-sa-bundevama
Sabiranje
oduzimanje-sa-bundevama
Oduzimanje

 

 

 

 

 

mnozenje-sa-bundevama
Množenje
dijeljenje-sa-bundevama
Dijeljenje

 

 

 

 

Još sličnih tematskih edukativnih igrica, sortiranih po razredima i vrstama zadataka, pogledajte OVDJE.

U prethodnim člancima iz ove rubrike mogli ste pronaći korisne matematičke tablice , te pročitati savjete kako da pomognete djetetu da zavoli matematiku.

Fantastične youtube videonstrukcije iz matematike, o kojima je takođe bilo govora prošli put, pogledajte OVDJE .

A narednog petka očekuje vas nastavak priče o “gejmifikaciji” u članku o korisnim mobilnim aplikacijama za učenje matematike, kroz igru i zabavu!


 

Izvor: matematika.edu.rs, naslovna fotografija – http://mathforlove.com/lesson/math-games-and-movement-breaks/

Autor: Bojana Mutić