Majke koje grade lažnu sigurnost

“Vrlo rasprostranjena predrasuda je da svaka majka voli svoje dijete, da je majčinska ljubav biološko svojstvo žene koja je postala majka. Psihološko majčinstvo nije isto što i biološko.”

Osnova za djetetovo duševno zdravlje su toplina, razumijevanje, brižnost koju samo majka može pokloniti djetetu i prije njegovog rođenja. Kako dijete doživljava majku, tako će i kasnije graditi odnose sa okolinom. Žena koja je uspjela da u životu djeteta odigra majčinsku ulogu u njegovoj psihi ostavlja dubok trag.

Jasno je da briga o djetetu počinje još za vrijeme trudnoće. Rođenje djeteta predstavlja najveću moguću radost, ali i najveći izazov i odgovornost. Majka brine o formiranju djeteta u zdravu, odgovornu, slobodnu, kritičnu i kreativnu ličnost.

Jedna od osnovnih funkcija majke je u OSAMOSTALJIVANJU djeteta. Majka polako osposobljava dijete da se samostalno snalazi pred životnim zadacima i teškoćama i da snosi odgovornost za svoje postupke.

Imate majke koje su naučile da svojoj djeci uvijek nude gotove odgovore, čak i kada odrastu i da uvijek imaju rješenja za probleme svoje djece.

Potisnute, ugnjetavane žene koje se osjećaju zapostavljeno u svakom smislu, razvijaju prema svojoj djeci autoritativni stav. Takve majke ne priznaju individualnost djetetovu, čak ni kada odrastu.

Ponašaju se prema djetetu kao prema vlasništvu, uvijek zauzimaju nadmoćni stav. U osnovi ovakvih ličnosti je vječiti strah od nečega, nepovjerenje u vlastite sposobnosti. Ovakve majke grade lažnu sigurnost čineći dijete i druge oko sebe pokornim.

Mudra majka otvara vrata djetetu ka okolini. Omogućava mu kontakte sa vršnjacima, ali i sa starijima.

Majka koja vezuje dijete za sebe i ne dozvoljava djetetu da izgrađuje drugačiji životni stil od njenog, ne ispoljava pravu majčinsku ljubav.

Ispoljava sebičluk jer ostaje djetetu glavno, čak i jedino društvo.

Majka se boji da dijete ne pogriješi, da ona uvijek zna najbolje i time ne dozvoljava djetetu da griješi, a samim tim i da uči.

Kristina Miladinović, master pedagog

Yumama