Dojenje je ljubav: Održana “Podrška dojenju” u banjalučkom “Staklencu”

Sa ciljem informisanja trudnica i javnosti o značaju dojenja, veliki besplatni događaj “Podrška dojenju” održan je u okviru Međunarodne sedmice dojenja u četvrtak 2. avgusta u banjalučkom muzičkom paviljonu “Staklenac”. 

Promocija ovakvog načina hranjenja beba, informisanje i osnaživanje trudnica i mladih majki na veću stopu dojenja, te prevencija reproduktivnog zdravlja žena, teme su koje su zainteresovale veliki broj banjalučanki, te se u “Staklencu” unatoč avgustovskoj sparini tražila stolica više.

U programu su učestvovali poznati banjalučki pedijatar dr Ljubo Višekruna, omiljena babica Gordana Bednaš i dipl.psiholog i psihoterapeut Milijana Niškanović, koji su svojim konkretnim i stručnim savjetima doprinijeli razbijanju treme i straha budućih i mladih mama, kada je riječ o prvim danima roditeljstva.

Moderator događaja bila je Vlatka Đermanović Bojanić, ispred Škole za trudnice “Radosnica”.

Međunarodna sedmica dojenja prvi put je u RS obilježena na ovaj način, a nezvanični moto ovog radosnog događaja bio je “Dojenje je ljubav”

“Majčino srce i mlijeko se ničim ne mogu zamijeniti, zapamtite to. Humano mlijeko uvijek pobjeđuje nad svom hranom. Mi predlažemo minimalno dojenje od 6 mjeseci. Ukoliko beba dobro napreduje, ne treba nikakva druga dohrana”, rekao je dr Ljubo Višekruna, naglasivši: “Ono što je značajno – to je prisna veza. Dojenje nije samo hranjenje bebe. Vaša dojka nije samo sistem za isporuku mlijeka bebi. To je i ljubav. Nježnost. Vaša topla koža na licu bebe daje toplotu. Beba čuje otkucaje vašeg srca i to djeluje smirujuće na nju.”

Predavanje je proteklo u živahnoj i prijateljskoj atmosferi uz domišljate Pressing lepezice, Leda vodu i korpe sa voćem, koje su donijele osvježenje trudnicama, mladim mamama, najmlađim posjetiocima i drugim gostima ovog događaja.

Nakon stručnog predavanja uslijedila je nagradna igra sa bogatim nagradama, a među poklonima su se našli: baby njanjalica, Dr Browns flašice, Hemofarm, Weleda, Anafarm i Salveo paketi, jastuci za dojenje, edukacije, torbe za pelene, trudničko i newborn fotografisanje, torta od pelena, trudnički dnevnici i još mnogo toga.

Buduće i mlade mame imale su priliku i da se upoznaju sa uslugama i proizvodima partnera ovog događaja.

“Podršku dojenju” organizovala je Škola za trudnice “Radosnica”, a prijatelji događaja bili su: Euromand, Bojprom, Anafarm, Salveo, Hemofarm, voda Leda, BioTechnology and Genetics, moj Market, Weleda, studio Lenka Keleman, Femibion, Mustela, Jelena Zajac, Centar “U povjerenju” i portal MamaKlik.com.

Grad Banja Luka ustupio je “Staklenac” kako bi se događaj realizovao i prvi put u RS na ovakav način obilježila Međunarodna sedmica dojenja, koja traje od 1. do 7. avgusta.

Aktivnosti banjalučke Škole za trudnice “Radosnica” možete da pratite na njenoj FB stranici.

E.Bučinski