Ishrana djece na odmoru: koje namirnice nositi i kako isplanirati zdrave obroke na plaži

Vrijeme je za odmor, idemo na more, pakujemo se ali nam se provuče i ono čuveno pitanje mama koje imaju bebice u periodu uvođenja nemliječne ishrane i kašica – šta jesti i kako hraniti bebu na odmoru?

Napravićemo mali osvrt za početak na bebe koje sisaju/piju adaptirano mlijeko. Mame, ne trebate pretjerano da razmišljate ovde, vodite računa o onome što vi jedete (ako beba sisa), da ne nadima, pijte flaširanu vodu, smanjite unos slatkiša…

Savjet za bebe koje piju formulu – ne pripremajte je unaprijed. Ponesite preporučinu količinu mlijeka u sterilnoj flašici i vodom iz termosa napravite mleko. Ukoliko beba ne popije sve, ostatak bacite, može lako da se pokvari.

Ljeto je specifično po tome da se manje jede i naši mališani su spremni da preskoče jedan do dva obroka. Upravo zbog toga moramo voditi računa o praznim kalorijama iz slatkiša, sladoleda i sokova sa dodatkom šećera.

Koje namirnice spakovati za put?

Pored kantica, lopatica, stvarčica, kupaćih gaćica, haljinica i košuljica postavlja se pitanje šta od hrane da spakujemo za naše mališane? Odgovor je svakako: kvalitetnu i zdravu hranu…

  1. Ako idete u apartmane sa sopstvenom kuhinjom –  ne morate previše da razmišljate već možete da se ponašate „kao kod kuće“. Ponesite blender i par neophodnih stvari koje inače koristite (dječji pribor za jelo, činijicu, kutiju za čuvanje hrane, teglice). Apartmani su uglavnom opremljeni sa šerpama i loncima, mada možete za malca ponijeti njegovu šerpicu za pripremu hrane.

Što se namirnica tiče, integralna tjestenina, kao i integralno brašno, suvo voće, jezgrasto voće, integralni pirinač, proso, kinoa… samo su neke od nekvarljivih namirnica koje možete spakovati u putnu torbu.

Voće i povrće, kao i mliječne proizvode poput pavlake ili kiselog mlijeka uglavnom možete da kupite u lokalnim marketima.

Kuvajte obavezno sa flaširanom vodom. Stomačići malaca su jako osetljivi

2. Ako idete u hotele (ne vezano sa koliko ***), na recepciji možete zamoliti da pitaju u kuhinji da vam svaki dan odvoje čisto meso (teletinu, piletinu) sa povrćem koje je toga dana na meniju, bez soli naravno, i da vam izblendaju.

3. “Švedski sto“ ima veliki izbor namirnica koje možete kombinovati i za doručak i za večeru i ponuditi malcu, dok za ručak opet možete zamoliti osoblje da vam izađe u susret!

Uvijek možete da izdvojite na tanjiru voće za kasnije i da na plaži imate spremnu užinu.

Kako isplanirati zdrave obroke na plaži?

Primjećujemo da na plaži djeca stalno nešto grickaju, ali nema potrebe za tim. Bolje je da imaju glavne obroke van plaže, a na plaži da im ponudite zdravu užinu, recimo voće ili neki integralni keks (pripremite kod kuće i ponesite na put, može trajati i do nekoliko dana).

Doručak je najvažniji obrok i zato ga prije odlaska na plažu obavezno napravite vašem djetetu. Instant doručak kao što je musli, korn fleks, lisnato tijesto/pekaru zamijenite sendvičima sa hljebom od cijelog zrna sa ćurećim prsima, jajima, makaronima sa sirom. Na plažu ponesite rashladni frižider i u njega spakujte u posebnim čuvalicama voće, povrće i zdrave salate sa pilećim mesom.

Užina na plaži

  • Nasjeckajte mrkvu, papriku, krastavac ili neko voće i spakujte u posude tzv. čuvalice. Ovo može da bude odlična užina za vaše klince na plaži.
  • Stariji mališani mogu jesti bademe, lješnike, sušeno voće.
  • Voda – da svakako, najbolji napitak za naše mališane. Unos tečnosti na plaži jako je bitan! Sokovi sadrže dosta šećera, zato ih zamijenite limunadom ili domaćim čajem. Vitamini i minerali treba da dolaze iz zdrave hrane, a ne iz sokova sa dodatkom šećera.

Proteini su jako važni za rast mališana

Meso, riba, jaja, proteini životinjskog porijekla se kvare na povišenim temperaturama, zato na plažu nosite namirnice biljnog porijekla koje sadrže proteine poput boranije, graška, sočiva, leblebija…

Koristite brz način termičke obrade, zapravo pripremajte takozvana „ljetna jela“, grilovano povrće i meso, blanširano povrće itd.

Dodatni savjeti:

Ukoliko vaše dete ima rijetke stolice – obavezno mu dajte probiotik. Najbolje bi bilo da par dana pred putovanje krene da pije probiotike i da nastavi sa njima dok boravi na moru.

Novu hranu ne uvodite na ljetovanju zbog mogućih alergijskih reakcija!

Upozorenje za gotove kašice:

  • Ukoliko ne uspijete ništa od gore navedenog (da skuvate, ponesete od kuće, izblendate u hotelu…), kupovne kašice mogu pomoći na plaži. Ali bez pretjerivanja jer sadrže mnogo skrivenih šećera.

Sami možete napraviti kašicu od povrća i žitarica ili od voća i žitarica. Naravno sterilne teglice i čuvanje u rashladnom frižideru su imperativ!

mojprvizalogaj.rs