Grickanje noktiju kod djece: Evo kako se riješiti ove ružne navike

Grickanje noktiju kod djece: Evo kako se riješiti ove ružne navike mamaklik.com

Grickanje noktiju kod djece ili onihofagija je uobičajena navika u djetinjstvu sa kojom se mnogi bore. Kažnjavanje ili posramljivanje djeteta ni u ovom slučaju nije dobro. Ako vaše dijete gricka nokte, evo što možete da učinite kako biste ga zaustavili i suzbili ovu ružnu i prije svega štetnu naviku.

Ako roditelji primijete grickanje noktiju kod djece, trebalo bi da preusmjere njihovu pažnju grickalicama, igračkama ili zanimljivim aktivnostima. Stariju djecu treba ohrabriti da razgovaraju o ovoj navici i osmišljavaju načine kako da je prevladaju. Privremeno nošenje rukavica ili korištenje loptice za stres, neka su od rješenja za grickanje noktiju.

Grickanje noktiju kod djece

Grickanje noktiju podrazumijeva žvakanje ploče nokta, kutikule i mekog tkiva oko noktiju ruku.

Za većinu roditelja, grickanje noktiju je na vrhu liste “loših navika” poput čačkanja nosa, sisanja palca, škripanja zubima ili povlačenja kose, odnosno svih onih repetativnih aktivnosti koje su u uskoj vezi sa oslobađanjem od stresa.

Pored toga, ova aktivnost može da rezultira infekcijama tkiva i drugim komplikacijama,

No, u većini slučajeva, grickanje noktiju nije ozbiljan problem. Gotovo polovina djece u periodu između 10 i 18 godina u nekom trenutku gricka svoje nokte.

Navika obično počinje nakon dobi od 3 ili 4 godine, dostiže vrhunac u pubertetu, a frekvencija se polako smanjuje oko 18. godine starosti.

Neki tinejdžeri, međutim, nastavljaju da grickaju nokte i kao odrasli ljudi.

Statistički posmatrano, grickanje noktiju se javlja kod 20-33 odsto mališana i 45 odsto tinedžera.

Zašto djeca grickaju nokte

Navika grickanja noktiju je pomalo mistična. Zapravo, to je još uvijek neriješen problem u medicini. Postoji nekoliko teorija o tome zašto djeca grizu svoje nokte.

Neki od razloga grickanja noktiju kod djece su:

  • Transfer navike sisanja palca iz ranog djetinjstva
  • Stidljivost
  • Rast zuba
  • Stres i anksioznost
  • Dosada i neaktivnost
  • Usamljenost
  • Kopiranje navike od članova porodice ili školskih drugara
  • Ako roditelji ne sijeku redovno dječje nokte, djeca to mogu učiniti sama – grizući ih!

U studiji koja je obuhvatila 40 studenata koji su imali problem s noktima, otkriveno je da su dva vodeća uzroka ove navike bila dosada i frustracija zbog teških studentskih obaveza. Ispitani studenti nisu grickali nokte kad su bili društveno aktivni.

Grickanje noktiju kod djece: Kako da zaustavite svoje dijete u praktikovanju ovog “sporta”

Nažalost, ne postoji jednostavan lijek koji će odmah zaustaviti vašu djecu da grizu nokte. Zapravo, to je jedna od onih navika koje se teško razbijaju. Ipak, postoji nekoliko testiranih metoda koje su se pokazale uspješnim, naravno sa velikim dozama ljubavi i strpljenja.

1. Ne kažnjavajte djecu ako grickaju nokte, angažujte ih

Nemojte kažnjavati, kritikovati ili sramiti vaše dijete. To bi samo moglo podstaći i pogoršati ovu lošu naviku. Umjesto toga, razgovarajte sa svojim djetetom i pomozite mu da shvati zašto grize nokte.

Pomaganje djetetu da identifikuje okidač za ovo ponašanje i da se aktivno uključi u cijelu priču, prvi su koraci na dugom putu rješavanja ovog problema.

Ako je dijete dovoljno staro da razumije sve što mu govorite, motivišite ga da razbije ovu naviku ukazujući mu na nedostatke okrnjenih noktiju, njihov ružan izgled i društveno neodobravanje ove navike.

Grickanje noktiju kod djece: Evo kako se riješiti ove ružne navike mamaklik

2. Prepoznajte uzrok grickanja noktiju

Ova navika bi vrlo lako mogla da bude djetetov mehanizam za suočavanje sa stresom u školi.

Da li je navika nova? Je li povezana sa bilo kojim drugim pokretačima, poput gladi ili dosade? Što prije nađete uzrok, to ćete brže riješiti problem.

Razgovarajte sa vaspitačima ili učiteljima svog djeteta kako biste dokučili mogući uzrok ili obrazac ponašanja.

3. Odvucite pažnju maloj djeci ako svakodnevno grickaju nokte

Mališani se lako mogu odvući od grickanja noktiju, tako što ćete da im angažujete prstiće i zubiće recimo štapićima od mrkve ili nekom sličnom zdravom grickalicom. U ovom slučaju dobro su se pokazale i zabavne igračke ili aktivnosti u kojima dijete uživa, zaboravljajući na grickanje noktiju.

4. Naučite stariju djecu kako da pomognu sebi

Starija djeca su često svjesna svoje ružne navike i vrlo nesrećna kada je riječ o izgledu njihovih noktiju, pa prema tome i sama žele da prevladaju ovaj porok.

Kao preventivnu mjeru, predložite im privremeno nošenje rukavica ili korišćenje loptice za stres, koju možete nabaviti u svakoj apoteci.

Starija djeca ili tinejdžeri rado će nositi lak za nokte sa gorkim ukusom kako bi se odvratili od grickanja.

5. Trening zamjene navika

Tehnika zamjene navika ili Habit Reversal Techniques (HRT) je postupak liječenja koji se koristi najčešće u okviru kognitivno bihejvioralne terapije za liječenje problematičnog repetativnog ponašanja, kao što je i grickanje noktiju.

Ova metoda može funkcionisati kod starije djece koja razumiju zašto je praktikuju i koja prepoznaju šta to aktivira njihove epizode grickanja noktiju.

Jedna od tehnika je da dijete svjesno drži ruke ravno nadole i sa stisnutim šakama u momentu kad ima nagon za grickanjem. Dodirivanje tvrde površine noktima je još jedna od tehnika.

Važne osobe u životu djeteta moraju biti svjesne ove metode kako bi mu mogle pomoći kada je to potrebno.

Utvrđeno je da je HRT poprilično uspješan u liječenju različitih problematičnih ponavljajućih ponašanja.

6. Vođenje evidencije

Nakon što je dijete motivisano da samo sebi pomogne, ohrabrite ga da vodi evidenciju. Djeca od 8 ili više godina mogu da pišu o tome šta se dogodilo prije potrebe da grickaju nokte, kao i o učestalosti praktikovanja ove ruže navike.

Saznanje o tome da li su grickali nokte gledajući TV ili su pisali zadaću koja im je bila teška, moglo bi pomoći djetetu da stekne kontrolu nad ovom navikom.

Roditelji bi mogli učiniti isto za mlađu djecu.

Postavljanje ciljeva bio bi sljedeći korak, a za njihovo dostizanje upriličite neku vrstu nagrade.

7. Pohvale i jačanje volje

Ovo je vjerovatno najbolji način za odvikavanje djece od toga da grizu svoje nokte, čak i ako rezultati dolaze vrlo sporo.

Ako je vaša tinejdžerka makar i nakratko uspjela da se drži podalje od noktiju, pohvalite njen trud i nagradite je manikirom u salonu ljepote.

Slično radite i sa manjom djecom. Uhvatite trenutak kada nemaju prste u ustima, a zatim jednostavno opišite i pohvalite to što rade s rukama. Na primjer: “To je zanimljiva slika koju crtaš.” Ili, “Pas baš uživa kada ga češkaš iza ušiju svojim prstićima”.

E.B/MamaKlik.com

Kako BOJE za dječje sobe UTIČU na ponašanje i uspjeh djeteta

Jedinstvene frizure za devojčice

Napravite djeci igračke za razvijanje logike, inteligencije, motorike