Počela pozorišna avantura “Kulturica 2018”: Banjalučki mališani proputovali svijet na trotinetu

Mala i velika banjalučka publika sinoć je uz salve smijeha doživjela planetarnu avanturu zahvaljujući bajci “Put po svijetu na trotinetu”, čijim je izvođenjem zvanično otvorena manifestacija “Mjesec pozorišta za djecu Kulturica 2018” na JUHU sceni Gradskog pozorišta “Jazavac”.

Ova avanturistička bajka za “djecu do sto godina” prva je u nizu od 4 besplatne predstave koje će biti izvedene tokom mjeseca maja u okviru projekta “Kulturica 2018”.

Uz otkačene zaplete, duhovite replike i gegove prilagođene mališanima ali i odraslima, glumci Dragana Marić kao Marica, Vladimir Đorđević u ulozi Skitka, Velimir Blanić kao Cvjetko i jedan trotinet publiku su vratili u svijet drugarstva i dječjih igara, te na zabavan i edukativan način proveli kroz nekoliko zemalja na različitim kontinentima.

“Mjesec pozorišta za djecu Kulturica 2018” bi trebalo da približi djeci Banjaluke i okoline pozorišnu umjetnost, te kroz igru i zabavu uspostavi naviku i kulturu odlaska u pozorište kao sastavnog dijela odrastanja i obrazovanja.

Osim kulturnog i socijalnog aspekta planirana je i edukacija djece o ponašanju u kulturnim ustanovama.

“Kulturicu 2018” organizovao je “Exit centar” u saradnji sa Gradom Banjaluka. Glavni sponzor manifestacije je m:tel, a projekat su podržale i mnoge druge društveno odgovorne kompanije.

Predstavnica “Exita” Željka Gajić je na konferenciji za novinare rekla da se očekuje da će manifestaciju tokom četiri sedmice posjetiti više od 1.000 mališana, od kojih će neki prvi put imati priliku da uživaju u pozorišnoj predstavi.

Ona je izrazila nadu da će ova manifestacija zaživjeti u Banjaluci i postati tradicionalna, kako bi svaka nova generacija djece stekla naviku odlaska u pozorište.

Gajićeva je dodala i to da će u okviru revijalnog programa sat vremena prije svake predstave biti održane edukativne i zabavne radionice.

“Kroz 4 besplatne predstave za djecu koje bi se odigrale u toku 4 sedmice mjeseca maja, preko 1000 mališana bi dobilo priliku da uživa u predstavama, druženju i poklonima”

Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalna pitanja u Upravi grada Banjaluka Natalija Trivić navela je da je analiza pokazala da u gradu nema dovoljno sadržaja za djecu, te će se od ove godine intenzivnije raditi na organizovanju različitih sadržaja namijenjenih tom uzrastu.

“Cilj nam je da kulturu učinimo dostupnom svoj djeci”, obrazložila je Natalija Trivić, ocjenjujući da je značajno da mališani od najranijeg uzrasta prisustvuju što većem broju kulturnih događaja. Takođe je istakla značaj manifestacije “Kulturica 2018” u postavljanju temelja kulture kao sastavnog dijela odrastanja i obrazovanja djece.

Uz “Put po svijetu po trotinetu”, glumci JUHU scene Gradskog pozorišta “Jazavac” izvešće i predstave “Kako su postale ružne riječi” i “Vitez iz Vilsonove”.

Tri od četiri planirane predstave biće odigrane u Gradskom pozorištu “Jazavac”, a jedna u novootvorenom Domu kulture u naselju Dragočaj.

Datumi predstava:

  • 03. maj – početak revijalnog dijela u 17h a početak predstave u 18h (GP Jazavac)
  • 13. maj – početak revijalnog dijela u 11h a početak predstave u 12h (Dom Kulture Dragočaj)
  • 17. maj – početak revijalnog dijela u 17h a početak predstave u 18h (GP Jazavac)
  • 24. maj – početak revijalnog dijela u 17h a početak predstave u 18h (GP Jazavac)

Gradsko pozorište “Jazavac” nalazi se na adresi Carice Milice 9 u Banjaluci, a besplatne ulaznice možete dobiti putem FB eventa “Kulturica 2018.”.

“Kulturica 2018” foto galerija:

Erna Bučinski