4 znaka da je djetetu potrebna pažnja

Photo: Flickr

Svako dijete kojem nedostaje prava pažnja od strane roditelja pokazaće to na sebi svojstven način. Na roditeljima je da te znakove na vrijeme uoče i da na njih odreaguju na adekvatan način – pažnjom a ne kaznom. Naučite da tumačite ponašanje vašeg djeteta i saznajte šta da uradite da biste ga smirili.

Kako djeca obično iskazuju da im nedostaje vrijeme jedan-na-jedan sa roditeljem?

Dijete je često neposlušno

To možda ukazuje da se osjeća ignorisanim. Zajedničko vrijeme na podu će mu pokazati da ne treba da se ponaša neposlušno ili agresivno da bi bilo vidljivo u porodici. Dok ste sa djetetom, shvatiće da vam je stalo do njega, a možda i otkrijete pravi uzrok takvog ponašanja.

Dijete je često plačljivo ili se stalno lijepi za roditelje

To može ukazivati na njegovu nesigurnost. Svakodnevno, pola sata nepodijeljene pažnje uvjeriće dijete da je voljeno i sigurno u okrilju svoje porodice i pomoći će mu da povrati samopouzdanje.

Dijete često udara, vrišti i pokazuje druge znakove bijesa

Kroz igre pretvaranja ili razgovor, ono će naučiti da postoje i adekvatniji načini izražavanja ljutnje.

Dijete se teže snalazi u novim situacijama…

… Npr. kada pođe u vrtić/školu, prelazak iz roditeljske u svoju sobu i sl.

Proces odrastanja je ponekad zaista težak jer pred djete postavlja teške zadatke. Takvi izazovi mogu mu podstaći sumnju u vlastite sposobnosti. Pomoć roditelja jedan-na-jedan  pomoći će djetetu da se opusti i stekne potrebno samopouzdanje.

Ako u porodici ima više djece

Ako ste roditelj dvoje ili više djece,  biće vam potrebna dobra organizacija i pomoć partnera da biste mogli da se posvetite svakom ponaosob. Možda vam sljedeći savjeti mogu pomoći:

  • Prilagodite se različitim rasporedima svoje djece. Igrajte se na podu sa bebom dok je starije dijete u vrtiću ili školi. Dok beba spava, slažite puzzle sa vašim predškolcem. Posvetite se vašem adolescentu uveče, kada su mlađi uveliko u krevetu.
  • Uključite partnera i podijelite vreme – dok ste vi u kući sa jednim djetetom, suprug bi mogao da bude u parku sa drugim.
  • Napravite raspored za svako dijete mijenjajući redoslijed ko je prvi. Dok se bavite jednim djetetom, dajte ostaloj djeci izbor da se igraju samostalno ili da se pridruže vašoj aktivnosti. Braća ili sestre koje se opredijele da učestvuju moraju prihvatiti vođstvo onog djeteta čije je vrijeme u toku.
  • Pokušajte da sjedinite njihova interesovanja. Ako vaš sin hoće da se igra dinosaurusima a kćerka insistira da bude princeza, ohrabrite ih da kombinuju svoje teme pa da se igraju princeze u parku iz doba jure.

Na koji način vaše dijete traži pažnju? Šta radite u tim trenucima?

NajboljaMamaNaSvetu