Sigurnost djece na internetu

Oko 90 odsto djece uzrasta od 10 do 15 godina posjeduje mobilni telefon, a većina je spremna ostaviti svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, rezultat je istraživanja koje je provela međunarodna organizacija “Save the children”.

Prema rezultatima ovog istraživanja koje je provedeno tokom prošle godine,

90,5 odsto djece uzrasta od devet do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža – “Twiteru”, “Facebooku”, “Youtube-u” i “Instagramu”, saopšteno je iz ove organizacije.

Znate li koliko vaše djete provodi vremena na društvenim mrežama?

Znate li koliko ima virtuelnih prijatelja?

Zna li pravilno podesti naloge na društvenim mrežama?

Znate li da li je doživjelo neku neprijatnost?

Kako reagovati i kome se obratiti ako vam kaže da ga neko uznemirava?

Ovo su neka od pitanja koja često postavljamo i na koja ne možemo uvijek u potpunosti odgovoriti.

Djeca i mladi, ako nisu naučeni da podese i čuvaju svoju sajber privatnost, 24 sata su izloženi potencijalnim opasnostima

Neprijatnosti kojima možete biti izloženi ako ne vodite računa o privatnosti na društvenim mrežama su brojne. Neke od njih su:

  • Uznemiravanje neprijatnim, nepristojnim i uvredljivim porukama, statusima, fotografijama
  • Prijetnje, postavljanje tekstova, fotografija ili video materijala koji pozivaju na fizičko nasilje
  • Govor mržnje
  • Tračarenje
  • Javno razotkrivanje i dolaženje do tuđih tajni
  • Seksualno uznemiravanje
  • Zloupotreba podataka o ličnosti
  • Krađa identiteta
  • Krađa putem zloupotrebe podataka

Kako bi ukazali na sve opasnosti koje prijete sa interneta ali i na dobre načini da se koriste društvene mreže i internet, Oxford edukativni centar zajedno sa Agencijom za informaciono društvo Republike Srpske, 20.06.2017. godine organizuje predavanje na temu “Obrazovanje za digitalno doba”. Predavanje će se održati u prostorijama Panevropskog univerziteta Apeiron sa početkom u 18h.

Predavanje je besplatno kako bismo omogućili da što veći broj ljudi prisustvuje predavanju i upozna se detaljnije sa ovom izuzetno vašnom temom.

Predavanje će voditi Ljubica Predić, diplomirani inženjer elektrotehnike, zaposlena u Agenciji za informaciono društvo Republike Srpske.

Naročiti akcenat stavićemo na pojavu koja trenutno predstavlja najveću opasnost koja vreba sa interneta, igricu “Plavi kit”. O tome kako prepoznati da je dijete jedan od igrača ove opasne igrice i o mjerama koje je potrebno učiniti da bi dijete izašlo iz veoma opasnog i “začaranog” kruga.

Ljubica Predić prisutnima će ukazati na besplatne programe i aplikacije koji će omogućiti zaštitu djece na internetu.

Pored praktičnih alatki kojima se služimo da bismo zaštitili sigurnost djeteta na internetu, od presudnog značaja je dobra komunikacija između djece i roditelja jer gotovo polovina djece ne razgovara s roditeljima o uznemirujućim iskustvima na internetu.

Odnos u kome vlada povjerenje između djece i roditelja te informisanje roditelja o sadržaju koji se nalazi na internetu, te opasnostima koje on krije prvi je korak u učinkovitoj zaštiti djece na internetu.

 

Kako od interneta napraviti saveznika

Djeca i mladi na internetu najčešće koriste društvene mreže i mobilne aplikacije za komuniciranje s prijateljima, igranje kompjuterskih igara, slušanje muzike dok ih najmanje koriste za istraživanje podataka za školu. Najčešća motivacija ili poticaj za pristup internetu je želja za druženjem (pričanjem) s prijateljima.

Nemojte djeci braniti, naučite ih kako koristiti internet!

Tatjana Vučić Rogić, magistrica ekonomije i menadžmenta i direktor projekta kampova mladih programera, te majka troje djece upoznaće sve prisutne na seminaru o dobrim stranama interneta.

Postoje načini da se internet koristi kao riznica korisnih informacija i odlično sredstvo koje će djeci omogućiti bolje snalaženje u svakodnevnom životu. Ukoliko se internet koristi na pravi način a djete usmjeri u određene aktivnosti, bavljenje nekim od veoma popularnih poslova koji su proistekli iz “digitalne revolucije” djeci može donijeti sigurnu zaradu još dok se školuju.

 

Zaštitite svoju djecu od ovisnosti o internetu

Koliki boravak na internetu se smatra prihvatljivim te kako prepoznati da je riječ o ovisnosti i kako se nositi sa njom, sve prisutne na predavanju upoznaće Jelena Nezirović, psiholog sa iskustvom u radu s djecom.

Sve više tinejdžera i mladih razvija ovisnost o internetu, kao i o video igricama što može postati ozbiljan problem za uspješan i produktivan život mlade osobe te briga za cijelu porodicu. Broj zavisnika je sve veći, a starosna granica sve niža. Na liječenje kod psihologa dolaze i mališani uzrasta od tri godine.

Promjena ponašanja signal za uzbunu!

Istraživanja o ponašanju djece i mladih na internetu pokazuju da djeca i mladi provode u prosjeku 5 sati dnevno na internetu tokom radne sedmice te 6 sati dnevno vikendom.

Ove činjenice najbolje govore koliko je važan uticaj interneta na živote i ponašanje djece.

Naročiti akcenat stavićemo na Govor mržnje koji vlada na internetu a čije žrtve djeca postaju veoma lako.

“Tehnologija ne zlostavlja djecu, to čine ljudi”

18% djece u dobi od 12 do 15 godina je bilo žrtva nekog oblika nasilja preko interneta.

 Internet je odlična alatka za upoznavanje vanjskog svijeta te nudi neograničene mogućnosti informisanja, edukacije, zabave i komuniciranja ali je takođe izvor i neprimjerenih i neželjenih sadržaja, što ga čini ujedno i opasanim mjestom za djecu i mlade.

Kako bi zaštitili djecu na internetu potrebno je uključiti roditelje, učitelje, vaspitače i sve one osobe koji imaju velik uticaj na živote djece, kao i djecu i mlade, u aktivno razvijanje znanja i vještina za odgovorno i sigurno korištenje interneta.

Pridružite nam se 20.06. u 18h na predavanju ““Obrazovanje za digitalno doba” i ne dozvolite da tehnologija nadraste međuljudske odnose.

Ulaz je slobodan!

Rezervacija je obavezna, broj mjesta je ograničen:

Email: info@oxfordec.com

Tel: 051/224-224

Mob: 065/333-335