SO je ŠTETNA za bebu! Evo koje začine da koristite u ishrani mališana

Zdravstveni stručnjaci savjetuju izbjegavanje soli kao dodatka hrani za bebe, a evo i zbog čega

Ljudskom tijelu so je neophodna da bi ono ispravno funkcionisalo. Naši organi ne stvaraju so, tako da malu količinu ipak moramo da unosimo putem ishrane.

Međutim, bebini organi su nježni, neki od njih još uvijek nezreli, pa ih nije potrebno dodatno opterećivati.

Do uzrasta od šest mjeseci potreba bebinog organizma za solima zadovoljena je količinom sadržanom u majčinom ili adaptiranom mlijeku.

I kada beba počinje da klopa obroke od povrća i voća, a s obzirom na to da ove namirnice prirodno sadrže dovoljno soli, bebinu hranu ne treba soliti – osim toga, bubrezi djeteta u tom uzrastu nisu još dovoljno razvijeni, pa bi dodavanje soli u hranu moglo dovesti do ozbiljnih oštećenja ovih organa.

Postoje dokazi da konzumiranje previše soli od rane mladosti za posljedicu mogu imati pojavu visokog krvnog pritiska u odraslom dobu, pogotovo u porodicama u kojima postoji istorija hipertenzije.

Pa, kako onda začiniti bebinu hranu?

Umjesto da razmišljate da li je bebina hrana dovoljno slana, dodajte u nju začinsko bilje, poput celera, peršuna, bosiljka, ruzmarina, mljevenog lanenog sjemena, kima i bijelog luka.

Ove prirodne arome zdrave su i ukusne, ali i s njima ne treba pretjerivati.

Baš kao što nutricionisti savjetuju postupnost u uvođenju novih namirnica u bebinu ishranu, to pravilo važi i za začine. Riječ je o “pravilu četiri dana“, o kojem nešto više možete da pročitate u nastavku teksta.

Budite obazrivi prilikom pripreme kašica. Izbjegavajte da bebi dajete mesne prerađevine i gotove sosove zbog velikog procenta soli koji sadrže.

Ukoliko kupujete gotovu hranu za bebe, prije nego što neki proizvod stavite u korpu, pažljivo pročitajte njen sastav kako biste se uvjerili da u njoj nema dodatka soli (niti šećera).

Vjerovali ili ne, pojedini proizvodi namijenjeni bebama sadrže emulgatore, so i još poneke nedozvoljene sastojke, tako da oprez nije na odmet.

To što je na pakovanju naznačeno da je proizvod namijenjen određenom uzrastu ne znači da u njemu nema sastojaka koji su štetni po bebino zdravlje.

Najbolje je da sami pripremate hranu za svoje odojče (bar do godinu dana), jer samo tako možete znati od čega se tačno sastoji njegov obrok. A recepte ćete pronaći u našim rubrikama Ishrana beba i Moj prvi zalogaj.

Šta je to “pravilo četiri dana”?

Primjena ovog pravila na početku uvođenja čvrste hrane najbolji je način da se utvrdi postojanje alergija ili preosjetljivosti na određene namirnice.

Osnovni princip jeste da se nove namirnice u bebinu ishranu uvode sa razmakom od četiri dana.

Primjera radi, ako bebi date pasiranu mrkvu u ponedjeljak, nemojte joj nuditi ovu namirnicu do četvrtka.

Na ovaj način moći ćete da procijenite kako beba reaguje na određenu hranu, što je naročito važno ako u porodici neko pati od alergije na pojedine namirnice.

Osim toga, “pravilo četiri dana” omogućava sprovođenje eliminacija u ishrani.

Ako posumnjate da vaše dijete nije dobro prihvatilo neku hranu, onda ćete lakše moći (sistemom eliminacije) da izdvojite pravog uzročnika.

Inače, eksperti savjetuju uvođenje novih namirnica u jutarnjim časovima ili u rano poslijepodne – u slučaju neželjenih, burnih reakcija moći ćete brže da reagujete.

Alergijske reakcije se obično javljaju u prva 24 sata nakon konzumiranja hrane, dok se probavni poremećaji manifestuju kasnije.

Nakon što pojedinačno uvedete nekoliko različitih namirnica u ishranu bebe, a nije došlo do neželjenih reakcija, možete početi da ih kombinujete.

“Pravilo četiri dana” prestanite da primjenjujete u uzrastu od oko devet mjeseci, jer je do tada vaša beba najvjerovatnije okusila dovoljan broj različitih namirnica, što podrazumijeva da ste već utvrdili koje namirnice škode stomačiću vašeg mališana, pa ćete ih zamijeniti drugim, jednako hranljivim.

3 dobra bebi začina

ĐUMBIR – Korijen đumbira je odličan “pokretač” rada crijeva. Ako vam je skupo da kupujete svježu namirnicu, opredijelite se za jeftiniju, mljevenu varijantu (u kesicama). U kašice od povrća i mesa dodajte pola kašičice đumbirovog praha.

CIMET – Ako beba pati od proliva, dodajte malo cimeta u kašicu od riže, jabuka, bundeve ili kruške. Ovaj začin ima antibakterijska svojstva i pomaže u liječenju crijevnih infekcija.

MENTA – Svježe lišće mente pospješuje varenje i sprečava pojavu stomačnih infekcija. Osim toga, ova biljka je bogata eteričnim uljima koja pomažu u liječenju respiratornih infekcija.