Uključite dijete u obavljanje kućnih poslova

KAKAV STE VI RODITELJ? DA LI STE ONAJ ODRASTAO U STROGOJ PORODICI GDJE STE MORALI DA OBAVLJATE SVOJ DIO OBAVEZA ILI STE BILI POŠTEĐENI SVEGA, I ŠTA MISLITE DA JE DOBRO ZA DIJETE.

KOLIKO ĆE DIJETE BITI U STANJU VODITI RAČUNA O SEBI I DRUGIMA U BUDUĆNOSTI, KAKVE ĆE USLOVE ŽIVOTA IMATI I KOLIKO ĆE BITI U STANJU DA SE UKLOPI U RAZLIČITE USLOVE ŽIVOTA?

Djeca koja su uključena u obavljanje kućnih poslova imaju dokazano razvijeniji osjećaj pripadnosti zajednici, veće samopouzdanje, samopoštovanje i daleko im je lakše da se u jednom trenutku osamostale.

Kada dijete uključiti u obavljanje kućnih poslova

Roditelji najbolje poznaju narav, navike i raspoloženje djeteta. Za djecu u svakom dobu postoje kućni poslovi koje može obavljati pa ako želite uključite ih.

Pazite da od tog posla pravite naviku koja će se pretvoriti u rutinu. Sa kućnim poslovima se može početi veoma rano i stvoriti djetetu dobre radne navike.

Sa dvije ili tri godine dijete može pospremati igračke samo i to mora biti njegova obaveza.

Sa četiri i pet godina mogu sklanjati svoje stvari, pomagati oko postavljanja stola, namještanja kreveta. Ispočetka neće biti naročito vješti ali to nije bitno, bitno je da se stvaraju radne navike.

Sa šest i sedam godina djeca mogu da slažu svoj veš, da vam pomognu oko brisanja prašine, sklone stvari sa stola i pomažu u sitnim poslovima.

Školarci zavisno od uzrasta mogu voditi brigu o odjeći, postavljanju i sklanjanju pribora za jelo sa stola, čuvanju mlađih članova porodice, mogu da usisavaju, brišu prašinu, uz vaš nadzor da rade komplikovanije poslove i čak polako uče da kuhaju nešto.

Tinejdžeri su sposobni pomoći u većini kućnih obaveza, kao i onih van kuće.

Pomažite im i ohrabrujte ih i naravno pohvalite kad dobro obave posao.

Ne treba da dopustite da vaše dijete stasa u tinejdžera koji se ni na jedan način ne zna brinuti za sebe i za kojeg sve radite vi.

Na taj način niste mu napravili nikakvu uslugu, čak naprotiv.

Kako početi

Kod male djece najbolje je zajedno sa njima napraviti popis poslova koji treba da se obavi i onda ih podijeliti. Naravno da će obim posla zavisiti od uzrasta djeteta.

Uvijek se dogovarajte i dopustite djetetu da promijeni vrijeme obavljanja posla da ga ne biste forsirali. Možete obaviti dječiji posao ili obavezu ali samo uz zamjenu, neka dijete napravi nešto što ste trebali vi, nemojte mu dozvoliti da izbjegava obavezu a i odgovornost.

Budite pozitivni, kroz šalu i dobru komunikaciju motivišite dijete da brzo završite kućne obaveze i da onda imate vremena za slobodne aktivnosti.

U tinejdžerskoj dobi možete primijetiti negodovanje ili odbijanje ali nemojte obraćati pažnju na to.

Objasnite djetetu da se ni vama ne sviđa sve što morate uraditi ali ipak to radite jer je to za dobrobit svih. Budite dosljedni u insistiranju na obavljanju zadataka.

U kasnijoj dobi možete dijete i novčano nagraditi nekom malom sumom novca ako obavi zadatak koji ne spade u njegove obaveze. Tako ga možete stimulisati i pokazati mu da se trud isplati ali i da sve mora zaraditi.

Budite strpljivi ispočetka, neka djeca trebaju više rada i objašnjenja, kod neke su uspješniji zadaci zapisani na papir, kod neke djece vizuelno igra ulogu pa se potrudite da im pokažete sve.

Sami procijenite kako ćete najlakše naučiti dijete. Budite uporni, navike se stvaraju u najranijem dobu. Razmislite o tome.