Jesenji detoks u samo 6 koraka

Ok, svi smo se već odavno vratili sa godišnjih odmora i prešli na ritam svakodnevice i radnih obaveza. Ljeto i nije sezona kada smo disciplinovani u pravilnoj ishrani i vježbanju. Ovi su napori uglavnom rezervisani za proljeće, kada se spremamo za kupaće kostime, a ljeti smo “grešne”, prvenstveno sa sladoledima i zašećerenim sokovima. Unatoč kretanju i obilju voća i povrća, organizam se vrlo brzo natopi toksinima.

Nekoliko malih promjena dugoročno mogu riješiti ovaj problem i detoksifikovati organizam. Donosimo 6 korisnih “alatki” koje ćemo koristiti već od sutra sa ciljem da započnemo jesen u najboljem izdanju.

1. Pravilna hidratacija

Ravnomjerno konzumiranje vode kroz dan dopušta tijelu da najbolje iskoristi ovaj eliksir prirode u svoju korist, stoga pijte vodu i između obroka.

Mayo klinika preporučuje dozu od 9 čaša vode dnevno za žene i 11 čaša za muškarce, ali naravno, mnogo toga utiče na hidrataciju. Ako vježbate, pijete puno kofeina ili planirate provesti dan na suncu – svakako povećajte unos vode.

Prednosti vode za naš organizam su beskrajne: detoksikacija, gubitak težine, smanjen osjećaj slabosti, prevencija glavobolje, bolja probava.

2. “Pametna” voda

Voda sa limunom odlična je zamjena za sokove. Limun se, iako po prirodi kiselkast, u našem tijelu pretvara u alkaloide. Preporučujemo da ujutro na tašte popijete toplu ili mlaku vodu s limunom koja će tijelo hidratizirati i pritom pročistiti jetru.

A evo šta sve još možete da kombinujete:

3. Kokosovo ulje

Započnite ili završite dan sa jednom kašikicom kokosovog ulja. Poznato je po tome da ubrzava metabolizam i reguliše rast Candide u tijelu, a odličan je dodatak i kafi, čaju ili smutiju.

4. Post od 12 sati 

Najidealnije bi bilo da između večere i doručka postite punih 12 sati. Prvih 6-8 sati nakon večere naše je tijelo fokusirano na probavljanje hrane, a zadnjih 4 sata posvećuje se čišćenju organizma te je upravo to vrijeme najefektivnije za sagorijevanje masnoća.

5. Spavanje u potpunoj tami

Velika većina nas nije ni svjesna svih predivnih beneficija sna i nažalost ne iskorištavamo ga dovoljno. Investirajte u tamne zavjese i zaustavite jutarnje svijetlo koje vas budi (uključujući i uličnu rasvjetu, mobitel ili TV).

Prednosti sna su: regulisanje hormona, suzbijanje apetita, ublažavanje nivoa stresa, snižavanje stepena depresije, podsticanje kreativnosti te poboljšanje pamćenja i sveukupnog pozitivnog pogleda na život.

6. Suho četkanje kože

Odvojite nekoliko minuta dnevno kako biste očetkale kožu ili ujutro ili navečer (najbolje bi bilo prije tuširanja). Uklanjanje mrtvih stanica s površine kože i te kako je važno za detoks tijela i stimulaciju protoka krvi u organizmu. A da ne spominjemo činjenicu da ovako pojačavate limfnu drenažu koja potencijalno može redukovati celulit!

Tekst: miss7.24sata.hr