Zdravi slatkiši za djecu umjesto industrijskih proizvoda 2 (Recepti!)

Zdravi slatkisi za djecu recepti mamaklik.com

Zdravi slatkiši za djecu – Recepti!

Pravilna ishrana čuva zdravlje naših mališana. Sa druge strane, izlaganje slatkišima, grickalicama i lošoj hrani od malih nogu, dovodi do različitih zdravstvenih problema poput dijabetesa i gojaznosti, lošeg imuniteta, problema sa ekcemima, alergijama…

Prošle sedmice smo pisali o tome kako da napravite zdrav, domaći slatki kremić, domaće praline, voćni jogurt, frape ili domaći sladoled vašim mališanima, a sada predstavljamo nove slastice: Čia puding, domaće krofnice i keksiće, kao i domaće sokiće. Uživajte :))

Puding iz kesice vs. puding od chia sjemenki

Za razliku od industrijskog pudinga koji se pretežno sastoji od kukuruznog skroba, različitih vještačkih aroma i priprema po navici u kravljem mlijeku, neuporedivo bolja i zdravija opcija je domaći čia (chia) puding koji obiluje vlaknima i kombinuje se sa voćem po izboru.

Kokosovo mlijeko će takođe, kao vrlo hranljiva namirnica, bogata zdravim mastima, vlaknima i mineralima, uticati na pravilan rast i razvoj mališana.

Laurinska kiselina prisutna u kokosovom mlijeku pozitivno utiče na uspostavljanje i održavanje dobre crijevne flore, što je posebno važno. Čia sjeme obiluje omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, hidrira organizam i blagotvorno djeluje na mineralni sastav koštanog sistema, podiže imunitet, reguliše probavni sistem i spriječava opstipaciju (zatvor).

Recept za čia puding

  • 300 ml kokosovog mlijeka (ili po izboru, možete koristiti i bademovo)
  • po 3 kafene kašike chia sjemenki i kokosa
  • stevia po ukusu
  • voće po izboru (bobičasto voće…)

Priprema:

Pomiješajte mlijeko, čia semenke, kokos i steviu. Stavite u frižider na par sati, a najbolje preko noći. Prije serviranja izvadite iz frižidera i ostavite kratko na sobnoj temperaturi dok pripremite voćni pire.

Za pire izblendajte odabrano voće štapnim mikserom (po potrebi dodajte malo stevie). Umesto pirea, voće možete i sitno nasjeckati.

U čaše za serviranje stavite sloj pudinga, zatim sloj voćnog pirea, zatim sloj pudinga. Završite sjeckanim voćem i posipite kokosom.

Kupovni (industirijski) sokići vs. svježe cijeđeni sokovi za djecu

najbolji cijedjeni sokovi za djecu i zdravi slatkisi mamaklik.com

Kupovni sok nikada ne može biti pripremljen 100% od voća, bez dodavanja šećera ili konzervansa, iako na reklamama tvrde suprotno.

Na svakoj ambalaži postoji deklaracija, koju možete pogledati. Svi ovi dodaci su neophodni zbog dugog čuvanja napitka na policama, kako ne bi došlo do kvarenja ili neželjenih promjena mirisa i ukusa.

Nerijetko se dodaju i različiti aditivi (boje, ukusi) radi postizanja primamljivijih senzornih karakteristika. Zajedničko svim ovim dodacima je štetnost po zdravlje Vas i Vašeg mališana.

KADA SU MALIŠANI ŽEDNI, NA PRVOM MJESTU IM TREBA PONUDITI VODU, JER ONA PRUŽA OPTIMALNU HIDRATACIJU. TO JE NAJBOLJA OPCIJA. RASHLAĐENI, MLAKI ČAJEVI SU TAKOĐE DOBAR IZBOR ZA HIDRATACIJU ORGANIZMA.

Druga, ali nikako manje važna negativna strana sokova iz široke potrošnje je izuzetno visoka vrijednost GI.

S obzirom da su u pitanju tzv. tečne kalorije, treba imati na umu da za izuzetno kratko vrijeme konzumirajući ove šećerne napitke (prazne kalorije) unosimo izuzetno veliki broj kalorija.

Ogromna količina šećera u tečnom obliku je dokazano najgori način konzumacije istog. Šećer izaziva zavisnost, pa ga često stručnjaci upoređuju sa narkoticima.

Nerijetko se nude i razblaženi sokići djeci pred spavanje, što može biti loše i po zubiće.

Voće je uvijek bolja opcija nego sok, s obzirom da se na taj način unose i veoma važna vlakna.

Djeci možete povremeno napraviti domaći sok od izblendiranog voća ili povrća (najbolja opcija), ali uvijek ga ponudite sa pulpom (ne odvajajte gusti dio) jer je on najhranljiviji i pun korisnih vlakana.

Kupovni keks vs. domaći keks za djecu

Industrijski (kupovni) keks jedan je od glavnih predstavnika procesuirane hrane koji se mališanima prečesto nudi kao užina.

Pored visokog nivoa šećera gotovi keksići sadrže i previše trans-masti i različitih aditiva.

Trans-masti se dodaju kako bi poboljšale teksturu proizvoda (učinile ga na oko primamljivijim potrošačima) i produžile rok trajanja proizvoda. Izuzetno su štetne za pravilan rast i razvoj mališana, koji je jako bitan u ovom period.

Nasuprot ovome imamo domaću varijantu koja osim što je ukusna, sadrži izuzetno zdrave sastojke koji će uticati pozitivno na rast mališana.

Važno je da za pripremu keksića biramo brašna od cjelovitog zrna (dobar izvor vlakana i vitamina), voće umjesto šećera (daje potrebnu slast) uz dodatak jezgrastog voća (zdrave masnoće i amino kiseline). Takođe treba voditi računa i o mastima koje koristimo u pripremi, a to su kvalitetnija ulja poput ulja od koštica grožđa ili kokosovo ulje.

Recept

  • šolja ovsenih pahuljica
  • supena kašika kokosovog brašna
  • 1/3 istopljenog putera
  • mleveni badem, lešnik
  • suve trešnje (ili po izboru brusnice, šljive…)
  • malo kisele vode

Pomiješajte suve sastojke, dodajte istopljen puter, suvo voće i vodu po potrebi. Potrebno je da se dobije kašasta smjesa. Zagrijati rernu na oko 200 C, na pleh staviti pek-papir, pa supenom kašikom vaditi smjesu i redati.

Potrebno vrijeme – 15 minuta.

Zdrave krofne za djecu

Klasične krofne su kombinacija rafinisanog brašna, hidrogenizovanih masnoća i prostih šećera.

Većina krofni sadrži 35–40% hidrogenizovanih masti, što je najgora vrsta masti koju možemo unijeti u organizam.

Trans-masne kiseline su izuzetno loše za zdravlje krvnih sudova, a takođe se dovode u vezu sa pojavom insulinske rezistencije.

S obzirom na to da se djeca nalaze fazi intenzivnog rasta i razvoja, neophodan im je kvalitetan gradivni materijal što pomenute masnoće svakako nisu.

Često krofne sadrže različite aditive i regulatore za tijesto. Krofna kao kombinacija pomenutih štetnih sastojaka i pritom pripremljena u nekoliko puta prepečenom ulju nije dobra opcija čak ni kao povremena poslastica za vašeg mališana.

Zdrava verzija recepta podrazumijeva pripreme bez termičke obrade u dubokom ulju.

Recept

  • – 1 šoljica brašna od spelte
  • – pola male kašičice praška za pecivo
  • – 1/4 kašičice soli
  • – 2 jajeta, odvojite bjelanace od žumanceta
  • – 1 šoljica kokosovog mlijeka
  • – 2 kašike maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • – domaći kremić za fil

Pomiješajte posebno suve sastojke, a posebno žumance, kokosovo mlijeko i maslac. Potom sjedinite i dodajte ranije napravljen šlag od bjelanaca – lagano ga umiješajte u smjesu.

Sipati u kalup za mafine i peći desetak minuta na 200 stepeni.

Ukoliko vas zanima kako da napravite domaći kremić, praline, voćni jogurt, frape ili domaći sladoled, kliknite na LINK. 😉

Sledeće sedmice vas očekuju novi recepti sa kojima ćete zamijeniti industrijske proizvode zdravijim i ukusnijim poslasticama i grickalicama. Do tada uživajte u domaćim sladoledima, čokoladicama i sokovima bez imalo griže savjesti!

Izvor: mojprvizalogaj.rs

Ojačajte imunitet vaših mališana: Namirnice – čuvari zdravlja