Nešto potpuno novo za trudnice- PLESNE RADIONICE

Banjalučka škola za trudnice „Radosnica“ već sedam godina uspješno se bavi psihofizičkom pripremom trudnica za porod i mladih bračnih parova za prve dane roditeljstva. Međutim, u školi ne prestaju da iznenađuju svoje sugrađanke sa novostima u brojnim i kvalitetnim uslugama kao što je i ova – PLES ZA TRUDNICE!

MamaKlik: Kako je nastala ova ideja i otkud saradnja zdravstvenog radnika i instruktora plesa?

Vlatka Bojanić: U školi za trudnice Radosnica trudimo se da našim trudnicama ponudimo najmodernije i najkvalitetnije usluge. Takva je i ova usluga o kojoj danas govorimo. Ideja nije nastala slučajno niti preko noći, upravo je ona proizvod mog dugogodišnjeg rada u pripremi trudnica za porod. Praksa je pokazala da u trudnoći možemo govoriti o grupi žena koje vole da vježbaju i rado dolaze na iste dok, s druge strane, imamo grupu žena koje nisu zainteresovane za vježbanje, iako imaju zdravu trudnoću. Zato sam razmišljala koja bi to usluga animirala ovu drugu grupu i pokrenula ih na fizičku aktivnost. Ples je idealno rješenje i pokazalo se da je ova usluga pun pogodak! Spoj zdravstvenog radnika i profesionalnog plesača govori o ozbiljnosti i odgovornosti ove specifične usluge, i jedino u toj kombinaciji se treba izvoditi.

Photo credit: Mary Helen Bowers

MamaKlik: O kakvoj vrsti plesa se zapravo ovdje radi?

Milica Jakovljević : Kao profesionalni plesač sa skoro dvadeset godina „plesačkog staža“ mogu reći da sam počastvovana što sam dio ovog tima i što smo baš mi u „Radosnici“ začetnici ove usluge u našem gradu. Koreografije su osmišljene i prilagođene trudnicama prema njihovom trimestru trudnoće, kondiciji i opštem stanju. Radi se o elementima nekoliko vrsta plesa kao što su salsa, latino-američki plesovi, džez, moderni balet gdje ćemo staviti akcenat na pokrete karlice, izolaciju gornjeg dijela tijela, dodirivanje stomačića kroz pokrete ruku kako bi se trudnice što više povezale sa bebom tokom časa. Takođe, radićemo tehnike klasičnog baleta, odnosno, samo pozicije nogu i ruke gdje će moći kroz osnovno kretanje i pozicije ruku da primjenjuju tehnike disanja. Zagrijavanje i istezanje su sastavni dio ovih koreografija  a intenzitet  igranja  prilagođen je kondiciji trudnice.

Photo credit : Stefanie Masters

MamaKlik: Da li sve trudnice mogu da plešu i u kom periodu?

Vlatka Bojanić:  Sve trudnice sa urednom trudnoćom mogu da počnu plesati već od 16.nedjelje gestacije. Na uvid donose zadnji ginekološki nalaz iz kojeg se vidi da li postoji ili ne prepreka za ples ili uopšteno za fizičku aktivnost. Ukoliko trudnica ima dijagnozu nisko postavljene posteljice, aktuelno krvarenje, srčane probleme, prsnuće vodenjaka i slično, aktivnost se ne preporučuje. Svakako, treba biti oprezan i kod hipertenzije, hiperventilacije, kontrakcija, mučnina, povraćanja. Ukoliko nema prepreka, ples treba praktikovati što duže u trudnoći jer su benefiti višestruki.

MamaKlik: Koji su to pozitivni efekti plesa u trudnoći?

Vlatka Bojanić: Pozitivni efekti  plesa u trudnoći su višestruki. Znamo da se tokom ovih opuštajućih aktivnosti pojačano luči hormon oksitocin koji još više pojačava vezu između majke i bebe, te je majka smirenija, opuštenija. Kroz ovakvu vrstu aktivnosti majka poboljšava mobilnost karlice, postaje gipkija i vitalnija, manji je prirast tjelesne mase,  ligamenti su pod dejstvom relaksina opušteniji a sve to je čini spremnijom za porod. Popravlja se postura tijela, smanjuju se bolovi u vratnom i lumbalnom dijelu kičme, kao i bolovi u karličnom pojasu. Takođe, ne treba zaboraviti ni faktor druženja sa drugim trudnicama, količine smijeha i pozitivne atmosfere koja se doživi na tom času.

MamaKlik: Da li i tate mogu da plešu, kakvi su tu savjeti?

Milica Jakovljević : Za sada u grupi imamo samo trudnice a tate su i više nego dobrodošle na ples. Koreografiju ćemo prilagoditi paru prema njihovim potrebama. Sigurna sam da će biti zanimljivo i korisno. Posebno bih naglasila, bez obzira da li se radi o plesu u paru ili samo trudnica, maksimalno vodimo računa o svakom pokretu i iz koreografija isključujemo poskakivanja, nagle, trzajuće pokrete, pretjerana savijanja ili istezanja i slično. Dakle, riječ je o blagim, nježnim, opuštajućim koreografijama koje će učiniti da trudnica doživi trudnoću na drugačiji način.

MamaKlik:  Koliko često se održavaju časovi i šta poručujete za kraj ovog intervjua?

Vlatka Bojanić:  Časovi plesa održavaju se dva puta sedmično u trajanju od sat vremena. Ovoj vrsti usluge trudnice ili parovi mogu se priključiti kada god to požele, bez obzira na grupu. Za kraj treba dodati da je trudnoća, ukoliko je zdrava, najljepši period u životu mladih bračnih partnera i da smo mi, u školi za trudnice Radosnica, srećni i ponosni što smo dio njihovog najvažnijeg ispita – darivanja novog života!