Zašto djeca lažu ili “Učiteljica me ne voli pa sam dobio keca”

ZAŠTO DJECA LAŽU? IZ ISTOG RAZLOGA ZAŠTO LAŽEMO I MI…

Ja treniram karate, crni pojas… Ja znam brojati do 100, ali sad nemamo vremena jer za to treba puno dana… Ja imam 13 godina (iako je rođeno prije 10,5)… Ja sam vidio duha… Ako pokušaš napraviti špagu slomiće ti se noge… Ja sam krenuo kući na vrijeme, ali je onda izletio tramvaj (u Banjaluci), pa sam spašavao baku… Ja sam sve znao, ali učiteljica mene ne voli pa mi je dala keca. Zašto djeca lažu? Iz istog razloga zašto lažemo i mi.

Djeca vide nas kako suptilno lažuckamo u neprijatnim situacijama i na taj način prevazilazimo neprijatnosti. Zaključak: Ako slažem, svima že biti bolje.

Zašto djeca lažu?

Djeca lažu kada žele da održe pozitivnu sliku o sebi ili ublaže negativnu.

Ako ih vrednujemo na osnovu postignuća, dijete poistovjećuje ljubav i verbalni aplauz, a pošto mu je ljubav jako bitna, koristi sve mehanizme da je održi, pa i laž. Zaključak: Ne smijem pogriješti jer me neće voljeti/ Samo ako sam uspješan, dobar, vrijedan… biću voljen.

Dakle, moram slagati da bih i dalje bio dobar = voljen.

Lažu i kad je samopouzanje poljuljano, pa lažima kompenzuju svoju inferiornost predstavljajući sebe u pričama kao heroje.

Lažu da bi izbjegli kaznu.

Iako to kod Vas izaziva poražavajuće, zabrinjavajuće i ostale “…juće” emocije, sadržaj laži Vam jasno govori šta dijete želi, čega se plaši, šta u strukturi je krhko…

Kakvu poruku nosi laganje kod djece?

Možete galamiti, možete kažnjavati, držati monologe, degradirati, padati u nesvjest od razočaranosti, sve možete… Možete, ali na taj način produkujete novu laž! Jer dijete upravo želi da Vas zadrži, da ga prihvatite, da budete ponosni, a svojim teatralnim reakcijama se udaljavate od ispunjenja djetetovih potreba, koje će roditi novu potrebu za kompenzacijom, tj. novom laži.

A možete i čuti koja je poruka te laži…

  • Ako laže da bi uvećalo svoje sposobnosti i vrijednosti u pozadini leži nedostatak samopouzdanja.
  • Ako skriva neuspjeh, plaši se da Vas ne razočara jer misli da ćete ga manje voljeti.
  • Ako izmišlja spektakularne laži privlači Vašu pažnju i željno Vas je.
  • Ako izmišlja razne bolove i bolesti preplavlavljeno je strahom.

Kad ovo sagledate manje ćete očajavati, i skupite svoje potencijale za suočavanje i rješavanje uzroka straha.

Sagledajte malo i svoje vaspitne metode, da li su previše rigidne, da li postavljate previsoke zahtjeve pred dijete, da li ga vrednujete „pod uslovom“, „ako“…

Ukoliko ste primijetili da laganje obuhvata mnogo sfera života Vašeg djeteta, obratite se psihologu za pomoć, jer imajte na umu da djetetu nije prijatno kad laže.

Irena Spasojević, dipl.psiholog /MamaKlik.com

Kako podići SAMOPOUZDANJE kod djece: 11 efikasnih taktika za samopoštovanje

Dr Nestorović: Ovako se djeca izvode na hladnoću da se ne razbole!

Buntovna djeca su uspješnija od štrebera i bolje se snađu u životu