Zapaljenje vagine

Zapaljenje vagine ili vaginitis je oboljenje koje se javlja zbog uticaja različitih faktora i svaka žena bar jednom u životu ima vaginitis. Do vaginitisa može doći zbog uticaja hormona i tada to nazivamo atrofični vaginitis. Drugi uzrok je fizička ili hemijska iritacija i to je neinfektivni vaginitis. Najčešći uzrok je infekcija i tada govorimo o infektivnom zapaljenju vagine. Kiselost vagine odnosno njena pH je 4,5-5 i to je štiti od infekcija a uticaj hormona estrogena i progesterona je takođe bitan za zdravlje.

Tipovi vaginalnih infekcija

Najčešće se javljaju tri tipa vaginalnih infekcija a to su : bakterijski vaginitis, kandidijaza odnosno gljivična infekcija i trihomonijaza ili infekcija protozoom Trihomonas vaginalis.

Bakterijski vaginitis može biti jako neugodan uz pojavu bijelog ili zelenog vaginalnog iscjedka koji prati svrab i neprijatan miris. Neke žene imaju sve ove simptome ali neke ne osjećaju ništa od toga ili samo po neki simptom tako da konačnu dijagnozu ljekar može donijeti na samom pregledu.

Kandidijaza ili gljivična infekcija je praćena upornim svrabom koji se nekada može proširiti sve do analne regije. Može se pojaviti bol prilikom odnosa a najčešće je ova infekcija praćena lučenjem bijelog, sirastog iscjedka. Mogu se takođe javiti otok i crvenilo stidnih usana ali grlić je obično bez promjena.

Trihomonijaza ili infekcija protozoom Trihomonas vaginalis u 50% slučajeva nema simptoma oboljenja. U drugih 50% simptomi se javljaju u obliku bijelog, žućkastog ili sivog iscjedka neugodnog mirisa. Moguće je krvarenje poslije polnog odnosa kao i peckanje pri mokrenju. Vagina je prilikom ove infekcije crvena i otečena a grlić obično sa promjenama u vidu slabog tačkastog krvarenja.

Dijagnoza

Ljekar postavlja dijagnozu na osnovu stepena vaginalne čistoće, vaginalnim pregledom, izgledom i mirisom vaginalnog sekreta.
Stepen vaginalne čistoće radi se uzimanjem vaginalnog brisa i njegovim mikroskopskim pregledom a postoji 6 grupa vaginalne čistoće:

  • I grupa: sekret sadrži ćelije površinskog sloja vagine, malo leukocita i bakterija , kao i bacile koji se normalno nalaze u vagini bez obzira na infekciju a zovemo ih Doederleinovi (Dederlajnovi) bacili
  • II grupa: manje vaginalnih ćelija, veći broj leukocita, više bakterija i manji broj Doederleinovih bacila, (fiziološki)
  • III grupa: jako velik broj leukocita, veći broj stafilokoke, streptokoke, bacil coli ali bez Doederleinovih bacila
  • IV grupa: prisustvo bakterije gonokoke
  • V grupa: prisustvo trichomonas vaginalis
  • VI grupa: prisustvo gljivice candida

Liječenje

Bakterijski vaginitis se obično liječi uzimanjem antibiotika i primjenom vaginalnih krema ili vaginaleta prema savjetu ginekologa.

Gljivična infekcija se obično liječi primjenom vaginalnih krema, gelova i vaginaleta s antigljivičnim dejstvom. Ako postoji otpornost na lijekove koji su potrošeni u jednom ciklusu liječenja može se primjeniti borna kiselina ili antigljivični lijek novije generacije .

Za liječenje trihomonijaze potrebno je da se oba partnera podvrgnu terapiji u vidu antibiotika i primjenom vaginaleta kod žene.Uvijek se liječe oba partnera, ponekad sa ponavljanjem terapije. Kod trihomonijaze se preporučuje zaštita prilikom odnosa ili izbjegavanje odnosa tokom trajanja liječenja.