Psovke – kako reagovati?

PSOVKE SU KOD DJECE NAJČEŠĆE U PERIOD OD DVIJE DO DVANAEST GODINA. MNOGI RODITELJI SE ZAPREPASTE KAD ČUJU DA DIJETE PSUJE I KAKVE RIJEČI UPOTREBLJAVA. ZAPITATE LI SE ODAKLE DJETETU TAKVE RUŽNE RIJEČI, DA LI IH RAZUMIJE I KAKO ĆETE REAGOVATI?

Uzrok psovanja

Djeca psuju iz različitih razloga. Neka djeca su svjesna da psovka izaziva reakciju odraslih, nekad smijeh, nekad ljutnju ili začuđenost ali svakako reakciju. Pojedina djeca, pogotovo manja, putem psovke istražuju jezik, isprobavaju upotrebu riječi da bi shvatili značenje. Takođe putem psovke mogu izraziti svoju emociju ili imitirati nekog od odraslih.

Šta možete uraditi

Kada čujete psovku svakako treba ostati smiren, ni u kom slučaju se na tako ružno ponašanje djetetu obratiti na ružan način. Nekad se smatralo da dječiju psovku treba ignorisati, međutim, kako da dijete zna da to nije u redu ako vi ne reagujete. Sa djetetom treba porazgovarati o tome da li uopšte shvata šta znače njegove riječi. Svakako mu treba objasniti da sve ružne riječi povrjeđuju i uznemiruju druge i da nije u redu koristiti ih. Ukoliko dijete psovku čuje od roditelja treba se izviniti i objasniti djetetu da ste pogriješili a svakako paziti da se psovka ne ponavlja. Rođake, komšije i prijatelje takođe treba zamoliti da paze kako se ponašaju pred djetetom. Ukoliko primijetite da dijete koristi psovku za ispoljavanje svoje emocije, zajedno s njim smislite riječi kojima se može izraziti kad je ljuto, uznemireno, frustrirano a koje mogu zamijeniti psovku i prihvatljive su. Emocije svakako treba da ispolji i to je u redu, ali mu treba skrenuti pažnju na način, što psovka svakako nije. Sadržaji koje dijete prati na televiziji i internet takođe mogu uticati na to da li koristi psovke i u kojoj mjeri.

Da li treba kažnjavati psovku i kako

Djeca koju opomenete a koja nastavljaju sa psovkama svakako treba da imaju neku sankciju. Objasnite ponovo djetetu da je psovanje neprihvatljivo a onda nakon psovke reagujete odmah i uvijek, budite dosljedni. Kazna može biti zabrana izlaska vani, zabrana omiljene slikovnice ili crtanog filma ili nešto što smatrate prihvatljivom i primjerenom kaznom za psovku.

Primjer

Uvijek se sjetite toga da ste najveći primjer svom djetetu vi. Pazite na svoje riječi i ponašanje. Pravila lijepog ponašanja važe za sve ukućane i ne mijenjaju se. Dijete psovke može čuti i u društvu vršnjaka ili nekog iz okoline ali svakako ih neće koristiti u kući jer zna da to nije u redu.