Voda, čaj ili sokić? Koju tečnost djeca treba da piju na ljetnim vrućinama?

U toku ljetnog perioda bebinom organizmu neophodna je hidratacija. Kakvu tečnost davati djetetu i u kojoj količini, saznaćete ako pročitate ovaj tekst.

Visoke temperature izazivaju gubitak tečnosti iz organizma, a to se u najvećoj mjeri dešava usljed znojenja. Takođe, vaša beba gubi tečnost i zbog pojačanog mokrenja, povraćanja i bljuckanja. Ono što često zaboravljamo jeste činjenica da se s tečnošću gube i dragocjeni minerali, pa je i njih neophodno nadoknaditi.

Voda iz česme ili flaširana?

Najbolji “lijek” za žeđ jeste voda.

Bebama do šest mjeseci obično se daje prokuhana voda, bez dodatka šećera.

S obzirom na stanje u vodosnabdjevanju i česte promjene kvaliteta vode u vodovodnim cijevima, naročito u manjim mjestima, naš savjet je da nastavite s davanjem prokuhane vode do navršenih godinu dana.

Možete se opredijeliti i za flaširanu vodu, ali ako je beba mlađa od šest mjeseci, i tu vodu bi trebalo prokuhati.

Prilikom odabira flaširane vode treba povesti računa da ona bude kvalitetna, da je proizvođač provjeren, a treba provjeriti i datum punjenja i ambalažu.

Bebi-čajevi

Idealna tečnost za ljetne dane jeste i čaj.

Ako je sasvim mala beba u pitanju, čaj treba da bude prilagođen njenom uzrastu (postoje razni bebi-čajevi), a možete joj ponuditi i blagi čaj od kamilice.

Čaj od nane je prilično jak, pa ga morate razblažiti prije nego što ga date djetetu.

To važi i za crni čaj, koji je idealan ako beba ima proliv (a to je vrlo česta pojava u ljetnom periodu).

Čajevi, kao sredstva za “gašenje” žeđi, piju se ne samo zbog svojih kvaliteta, već i zbog toga što mališani često odbijaju običnu vodu budući da je ona bez ukusa, boje i mirisa.

Zaslađivanje tečnosti nije neophodno, ali ako se već odlučite za to, onda upotrijebite malu količinu meda (ako je beba napunila godinu dana), malteks ili ječmeni slad, složeni šećer koji se dobija iz ječma – ali ne prije osmog mjeseca (zbog glutena koji se nalazi u toj žitarici).

Što manje sokova

Hidratacija voćnim sokovima nije dobro rješenje. Međutim, ako se ipak odlučite za sok, onda ga obavezno razblažite prokuhanom vodom.

Dnevna doza nerazblaženog, visokokoncentrovanog soka ne bi trebalo da bude veća od 2 dl.

Treba voditi računa o izboru soka i pritom se rukovoditi uzrastom djeteta: veoma malim bebama treba davati sokove za bebe, ali ako je dijete starije od osam mjeseci, možete mu ponuditi i sok za “odrasle”, kvalitetan, prirodan i bez dodatog šećera.

Najpreporučljiviji su, ipak, svježe cijeđeni sokovi, to jest domaći sokovi .

Gazirana pića? Ne, hvala!

Gazirana pića treba izbjegavati, mada većina mališana u uzrastu do tri godine nije oduševljena njima.

Ta pića su zapravo tečni “slatkiši”, s dosta hemijskih dodataka, pa ih stoga ne treba davati maloj djeci.

Nakon navršene treće godine dijete može popiti čašu ovakvog pića na dan, ali to ne treba forsirati: poznato je da se ukusi formiraju do četvrte godine života, pa će dijete, ako ga neprestano nečim nutkate, to zavoljeti i tražiti čak iako mu nije neophodno.

Supice i čorbice

Konzumiranje čajeva, vode i sokova nije jedini način unošenja tečnosti u organizam. Ne treba zaboraviti supe, slane i slatke.

Slane supice su izvrsne u vrelim danima, a najbolje su blage, nemasne supe s dosta povrća.

Slatke supe su, u stvari, kompoti od voća, koji su takođe idealni, kako za “gašenje” žeđi, tako i za osvježenje, naročito ako se malo rashlade prije upotrebe.

Bolje mlako nego hladno

I još riječ-dvije o temperaturi pića koja se nude bebama. Naravno, čajevi se mogu davati i topli i hladni, a što se vode i sokova tiče, njihova temperatura treba da bude kao i sobna ili nešto niža.

Nikako im ne treba davati suviše hladna pića, direktno iz frižidera!

Najbolje je da temperaturu pića održavate tako što ćete ga držati u hladnoj vodi, ili u posudi sa vodom i kockicama leda. Možete ga hladiti i u frižideru, ali ga prije upotrebe izvadite da malo odstoji na sobnoj temperaturi.

I jedan mali, ali vrlo koristan savjet: ako vaše dijete pije iz čaše ili šolje, nemojte mu u piće stavljati kockice leda, a ispijanje pića s ledom zabranite mu i ako se nalazite u restoranu ili kafiću – ne toliko zbog bojazni da će se prehladiti, već zbog opasnosti od bakterija koje se na taj način mogu unijeti u organizam (zaleđena voda može biti zagađena).

Ako se preduzmu sve mjere opreza, opasnost od upale grla zbog hladnih pića biće svedena na minimum.