Nastupi bijesa – kako postupiti?

NASTUPI BIJESA KOD DJECE SU NAJČEŠĆI U PERIOD OD DVIJE DO TRI GODINE ALI SE MOGU DEŠAVATI I KASNIJE. OVO JE NORMALNA FAZA DJEČIJEG RAZVOJA I SIGURNO ĆE PROĆI. TO JE JEDAN OD NAČINA IZRAŽAVANJA EMOCIJA DJETETA, PRIVLAČENJA PAŽNJE ILI NEZNANJA IZRAŽAVANJA ONOG ŠTO HOĆE NA DRUGI NAČIN.

U ovoj situaciji najbitnije je kako se roditelj ponaša i da li zna prepoznati uzrok bijesa. Evo nekoliko načina kako se možete ponašati u situacijama kada dijete ispoljava bijes.

  • Zadržite staloženost i mirno ponašanje – budite mirni i staloženi iako dijete bjesni i plače. Vaša ljutnja izaziva još veću ljutnju ili strah djeteta a to nije nikako dobro. Ukoliko ste mirni svima je lakše u ovoj situaciji.
  • Nemojte galamiti – vika i galama ništa ne znače ni vama ni djetetu. Dijete će se smiriti i pokušaće da vas čuje ako govorite mirnim i tišim glasom. Može se desiti i to da dijete ne reaguje ali svakako je dobro da ne dižete ton. Možete samo sačekati a poslije staloženo razgovarati sa djetetom.
  • Pokušajte dodirnuti ili zagrliti dijete – dodir i zagrljaj mogu smiriti dijete i skrenuti mu pažnju. Ako dijete nije raspoloženo za zagrljaj i bliskost, vidjećete to, a tada možete i odustati od ovoga.
  • Pokušajte mu skrenuti pažnju ili ga jednostavno ignorisati – jedan od ovih metoda je primjenjiv ali zavisno od toga kakvo je dijete. Kod neke djece ignorisanje svakako ima smisla jer se dijete smiri čim ne obraćate pažnju na njega. Ako imate jako osjetljivo dijete bolji način je da ga zagrlite nego da ga ignorišete.

Jedno od osnovnih i najvažnijih pravila jeste da nikada ne primjenjujete batine niti za napade bijesa niti za bilo šta drugo.
Dijete ne može da kontroliše sebe i ovo je jedna od faza odrastanja i razvoja, ali roditelj sebe svakako može.