Ljetovanje sa malim djetetom – kako sebi olakšati?

O PUTOVANJU SA BEBOM SMO VEĆ PISALI ALI DOBRO JE PROČITATI JOŠ NEKE SAVJETE S OBZIROM DA DOLAZI LJETO I MNOGI RODITELJI RAZMIŠLJAJU O LJETOVANJU SA MALIŠANOM. SA LJEKAROM SE SVAKAKO TREBA KONSULTOVATI I PRIJE PLANIRANJA LJETOVANJA JER ON ĆE SVAKAKO NAJBOLJE POSAVJETOVATI RODITELJE O TOME DA LI JE DIJETE ODGOVARAJUĆEG UZRASTA I ZDRAVLJA I GDJE BI BILO IDEALNO DA LJETUJE S OBZIROM NA TO. SVAKAKO NE ZABORAVITE NI SLJEDEĆE STVARI:

Kada i gdje ići na ljetovanje

Sva djeca koja imaju preko četiri mjeseca i starija, koja su naravno zdrava i napreduju, spremna su za put. Kod putovanja pored odgovarajućeg smještaja morate misliti i o odgovarajućem prevoznom sredstvu. Ako putujete autom pauze se podrazumijevaju kao i sjedalica i klimatizacija u autu. Treba izbjegavati sunčane periode dana za putovanje a poželjno je i birati i mjesece koji nisu jako vreli. Destinacija koju birate mora imati dobre higijenske uslove zbog djeteta a morate misliti i na to da dijete mora ljetovati u blizini mjesta koje ima ljekara i apoteku. Ljetovanje ne mora podrazumijevati boravak na moru, to svakako može biti i planina ili kombinacija i jednog i drugog.

Na šta treba obratiti pažnju

Obratite pažnju na vrijeme koje provodite na plaži sa djetetom ili u šetnji ili drugim aktivnostima. To svakako ne treba biti najtopliji dio dana nego jutro ili popodne, sve zavisno od temperature i izloženosti suncu. Zaštita u vidu krema poslije šest mjeseci života je neophodna. Male bebe ne koriste kreme sa zaštitnim faktorom, njihova zaštita je odjeća. Dijete ne smije da izgori na suncu ili da dobije simptome sunčanice. Morate znati da je UV zračenje svakako prisutno i kroz tkanine i suncobrana i odjeće, tako da izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana nije za dijete. Kupanje u hladnoj vodi mora ili bazena nije ugodno niti zdravo. Djetetu inače treba jedan period da se privikne a ako je voda u periodu ljetovanja hladna, grijte vodu u gumenom bazenčiću i nemojte dijete lišavati kupanja i brčkanja. Šešir i naočale u ljetnom period su neophodni. Takođe pazite na dovoljan unos tečnosti i redovnu i zdravu ishranu.

Kako izgleda sunčanica

Za svaki slučaj dobro je da ste informisani o tome kakvi su simptomi sunčanice. Dijete može dobiti sunčanicu i u toku putovanja jer ako prevozno sredstvo nije klimatizovano djeca su sklonija pregrijavanju. Ako ste na moru dijete i bez izloženosti direktnom suncu može dobiti sunčanicu boraveći u hladu na visokim temperaturama. Na planini takođe i pored vjetra ili naizgled prijatnog i ne pretjero jakog sunca dijete može zaraditi sunčanicu. Prilikom pregrijavanja dijete gubi tečnost, pritisak mu pada a temperatura obično raste. Može se javiti trenutna ali i odložena reakcija. Javljaju se povraćanje, mučnina, slabost, vrtoglavica ili pospanost. Dijete može da bude toplo a nakon smirivanja i boravka u hladnoj prostoriji da se jave drhtavica i hladnoća udova. Dijete može imati povišenu temperature ali i ne mora. Kod manje djece simptomi su izraženiji i komplikacije su češće. Zbog toga je veoma bitno voditi računa o tome koliko i kad je dijete na suncu. Reakcija može biti i odložena i manje naglašena i ličiti na virozu. Dijete treba istuširati mlakom vodom, dati mu tečnosti i pustiti ga da se odmori. U svakom slučaju, ako se simptomi pored lijekova protiv temperature, odmora i boravka u rashlađenoj prostoriji ne smanjuju, treba se obratiti ljekaru.

Šta vam sve treba za more pogledajte u članku “Šta ne smijete zaboraviti kada se pakujete na more?”