Sto i stolica za školarca

STO I STOLICA KOJE ĆE KORISTITI VAŠ ŠKOLARAC ILI PREDŠKOLAC SU JAKO VAŽNI ZATO TREBA DA OBRATITE PAŽNJU KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆI. EVO NAŠIH PRIJEDLOGA NA ŠTA DA OBRATITE PAŽNJU.

Kako odabrati

Kada birate sto i stolicu za svog mališana prilagodite ih uzrastu djeteta. Nije dobro kupiti namještaj koji će “služiti i njegovom bratu ili sestri kad pođu u školu” ukoliko nije podesiv. Možete birati namještaj koji je moguće podešavati po visini, tako da prati rast djeteta. Pravilno sjedenje je jako bitno za pravilan razvoj. Dijete treba da sjedi ispravnih leđa, sa natkoljenicama i potkoljenicama pod pravim uglom, a ukoliko noge vise, možete staviti neki podest ispod. Ukoliko stolica nema anatomski naslon i dijete radi na normalnoj stolici postavite mu jastuče iza leđa ako dugo sjedi. Prilikom pisanja dijete treba približiti stolu tako da su laktovi na radnoj površini.

Šta je još važno i poželjno

Važna stvar u periodu kad dijete počinje da stiče radne navike jeste da pazite na osvjetljenje prostora gdje dijete uči, piše ili crta. Ako je to njegov radni sto, ako prirodno svjetlo nije jako možete pojačati svjetlo uz pomoć lampe koja je takva da svjetlost može usmjeriti na knjigu ili svesku. Sijalice koje se koriste ne bi trebalo da su prejake jer to šteti vidu djeteta. Lampu stavite lijevo ako je dijete dešnjak i obrnuto. Ukoliko dijete radi za nekim drugim stolom, takođe obratite pažnju na to kakvo je osvjetljenje.
Ukoliko primijetite da dijete nepravilno sjedi opomenite ga svaki put. Navika pravilnog držanja kičme se stiče još u ranom dobu.
Kutak u kojem dijete radi treba da je u toplim i mirnim bojama koje dijete neće zamarati i skretati mu pažnju. Jake boje možete koristiti za detalje a nikako kao izbor za boju zidova ili namještaja. Boje mogu uticati na raspoloženje i koncentraciju školarca. One mogu dijete privući ali takođe i uticati na to da dijete razvije odbojnost prema kutku za učenje. Pored ili iznad stola možete montirati police za knjige ili jednostavno prepustiti djetetu da izabere izgled ostatka svog kutka. Najvažnije jeste da su oblik i visina stolice kao i visina stola pravilno odabrani i da dijete pravilno sjedi. Uređenje onog što okružuje sto i stolicu može biti stvar mogućnosti i mašte.