Izleti predškolske djece

MNOGI VRTIĆI ORGANIZUJU IZLETE ZA DJECU U DOBI OD 5 GODINA KOJI TRAJU PO PAR DANA, ALI NEDOUMICE RODITELJA OKO ODLASKA DJECE SU ČESTE. DA LI JE PAMETNO DA SE DIJETE PAR DANA ODVOJI OD VAS, DA LI JE TO PRVI PUT, KAKO ĆE REAGOVATI, DA LI ĆE BITI ZDRAVO, KAKO ĆE JESTI… I JOŠ MNOGO MNOGO PITANJA MUČI RODITELJE.

Prvi izlet

Dijete vrtićkog uzrasta na izlet odlazi pod nadzorom vaspitača sa kojim i inače provodi svaki dan. Nalazi se u poznatoj sredini, sa svojim vaspitačima i svojim drugarima. Roditelji često nisu ni svjesni koliko su djeca ustvari samostalna kad nisu u njihovom prisustvu i koliko stvari znaju obaviti sami. Naravno, djetetu treba objasniti šta podrazumijeva izlet, treba mu jasno staviti do znanja da će biti nekoliko dana bez roditelja daleko od kuće. Može se desiti da dijete reaguje prve noći, da je nesigurno i uznemireno jer tek tada shvati da će noć provesti daleko od kuće. Ovakve situacije brzo prolaze i djeca na kraju imaju jako lijepe uspomene i puna su priča o izletu.

O čemu razmišljaju roditelji

Svoje strahove i nedoumice roditelji ne treba da iznose pred djecom. Vaspitači su u svakom trenutku na raspolaganju za sva pitanja roditelja prije odlaska. U toku izleta vrtić ili škola se potrude da dovoljan broj vaspitača ide na put sa djecom. Kako se brinu za djecu u toku boravka u ustanovi, tako i još bolje se brinu za djecu i na izletima. Nema potrebe da se brinete da li je dijete gladno, žedno, presvučeno, da li se dovoljno odmara. Djeca u grupi svojih vršnjaka i pod nadzorom vaspitača rade i one stvari koje vas kod kuće ne bi poslušali i uradili i sigurno jedu hranu koju kući odbijaju jesti. Sve navike djeteta su vaspitaču poznate.

Šta dijete dobija

Funkcionisanjem u kolektivu na ovaj način dijete razvija samostalnost i istražuju svoje granice i mogućnosti. Takođe uče novi način komunikacije i ponašanja u grupi i uče da slijede određena pravila ponašanja. Ovakav način funkcionisanja se razlikuje od onog na koji je dijete naviklo u krugu porodice tako da je svakako novo iskustvo za dijete. Izlet je takođe prilika da dijete koje je suviše vezano za roditelje na zabavan i koristan način prevaziđe fazu odvajanja.
Vaspitači će roditeljima dati sve neophodne informacije u vezi programa boravka djece i aktivnosti u toku izleta, kao i tome kakva će biti ishrana i smještaj. Djeci koja odlaze na ovakve izlete na raspolaganju je uvijek ljekar koji je tu da pomogne ukoliko je potrebno.
Svaki izlet u okruženju kakvo je vrtić, u društvu teta i drugara je dragocjeno iskustvo za dijete, bilo da traje jedan ili više dana i sigurno će djetetu biti veoma draga uspomena. Posebnu ulogu ovakvi izleti imaju u zdravlju djeteta. Djeci predškolskog uzrasta boravak u prirodi je jako važan a izleti se organizuju van grada u prirodi najčešće. Odjeća djece je prilagođena vremenu i djeca bez obzira na vremenske uslove provode vani većinu vremena tako da je zdravlje u prvom planu a edukacija odmah iza. Ne zaboravite da planiranom edukacijom vaši mališani usvajaju znanje na teme kojih se vi ne biste nekad sami sjetili. Djeca uče u grupi na zanimljiv i njima prihvatljiv način. Druženje sa vršnjacima je svakako najbolji način da provedu vrijeme, da se igraju, uživaju i uče izvan grada, bez televizije i računara.