Prve cipelice

PRVE CIPELICE SU JAKO VAŽNE ZA SVAKO DIJETE A VAŽNE SU I RODITELJIMA. NEMA POTREBE KUPOVATI CIPELICE DOK DIJETE NE POČNE SAMOSTALNO DA HODA. U KUĆI JE NAJBOLJE DA JE U ČARAPICAMA.

Kakve cipelice odabrati

Prve cipelice svakako ne treba da budu malene, to ćete primijetiti ako je koža crvena i sa tragovima čarapica. Cipelice takođe ne smiju biti ni prevelike jer gube svoju funkciju. Idealno je da su duboke i da drže zglob. Velike cipelice izazivaju nepravilan gaz i kasnije deformaciju stopala. Ako niste sigurni za broj možete iscrtati stopalo bebe na papiru i pomoću njega kupiti prve cipelice. Važna stvar kod cipelica jeste ta da dio koji čuva zglob treba da bude tvrd ali naravno ne previše, a dio gdje su prstići mekan i udoban i dovoljno širok. Uvijek treba birati obuću od prirodnih materijala i što boljeg kvaliteta. Ovo je važno za zdravlje i sigurnost bebe. Takođe je veoma važno prilagoditi obuću godišnjem dobu. Zimi je poželjno da to budu čizmice postavljene toplim prirodnim materijalom a ako ne onda su djetetu potrebne debele čarapice u kožnim čizmama. Ljeti obuća takođe treba da je od prirodnih materijala, a gumu i plastiku treba izbjegavati. Sandalice otvorenih prstiju sa dijelom koji drži zglob su najbolji izbor za prvu obuću. Preporuka stručnjaka vezano za vrstu kopčanja jeste da su pertle najveća podrška i najbolje rješenje jer čvrsto vezane jako dobro drže cipelu. Čičak se preporučuje kad dijete već može samo da izuva cipele a rajsfešlus onda kad je veće i kad je stopalo formirano.
Patike treba izbjegavati kao izbor za prvu obuću jer obično nemaju izrađen dio za podršku zgloba niti prilagođen đon. Patike su prilagođene uglavnom većoj djeci i određenom sportu. Anatomski đon kod bilo koje obuće je poželjan pogotovo ukoliko to ljekar preporuči.
Ne morate imati mnogo pari obuće za dijete, dva para je dovoljno da se obuća može promijeniti i provjetriti. Idealnu cipelicu dijete može nositi i u kući i vani, dovoljno je da je obrišete. Dobro je da dijete dio dana u kući provede u čarapicama ili boso. Ako prilika to dozvoljava pustite dijete da se vani igra boso, na moru u pijesku ili u prirodi u travi.

Hod djeteta

Hod djeteta ukoliko nije ocijenjen od strane ljekara treba biti prekontrolisan od strane roditelja. Treba obratiti pažnju na to kako i koliko su cipelice izlizane i da li su na nekim mjestima izlizane i iskrivljene više. Oblik obuće i način hoda može pokazati da se radi o nekom deformitetu stopala. Dijete svakako treba odvesti ortopedu na kontrolu jer sve ono što se ranije dijagnostikuje kao problem, brže i lakše se liječi. Ponekad djeci nošenje ortopedske obuće samo i kratko vrijeme spašava stopala, koljena, kukove i kičmu.