Čiste flašice i dude

BEBE SU JAKO OSJETLJIVE ZBOG JOŠ NERAZVIJENOG IMUNOG SISTEMA TAKO DA SVAKAKO TREBA OBRATITI PAŽNJU NA HIGIJENU STVARI KOJE SE SVAKODNEVNO KORISTE. PROČITAJTE KAKO DA FLAŠICE I DUDE OSTANU ČISTE.

Kada se sterilišu flašice i dude

Sterilizacija, za kakvu god da se odlučite, se po preporukama ljekara radi redovno do šestog mjeseca. Premda su i sterilizacija i njen metod stvar ličnog izbora. U periodu do pola godine beba je najosjetljivija, pa neki roditelji sterilizaciju rade do tada, neki do godinu dana a neki uopšte ne sterilišu bebino “posuđe”.
Lična higijena i često pranje ruku svih koji dolaze u dodir sa bebom je jedan od načina da zaštitimo bebu od infekcije. Održavanje higijene i pranje flašica i duda poslije svake upotrebe je neophodno bez obzira na sterilizaciju.

Načini sterilizacije

Postoji mnogo načina sterilizacije. Neki pd njih su: sterilizacija ključalom vodom, hladnim vodenim rastvorom, sterilizatorom…
Za sterilizaciju ključalom vodom potrebna vam je samo dovoljno duboka šerpa i malo vremena i volje. Ovo je jednostavna i pouzdana metoda. Nakon korištenja treba da operete sve ostatke hrane sa flašice ili dude, flašicu razdvojite od dude i čvrstog omotača za nju i operete četkom i blagim deterdžentom. Nakon ispiranja uronite sve u ključalu vodu na desetak minuta. Sva bebi oprema treba biti pod vodom. Uvijek treba paziti da je materijal odgovarajući, odnosno da se flašica i duda ne deformišu od temperature. Dude treba mijenjati češće nego flašice.
Sterilizacija u hladnom vodenom rastvoru se radi prema uputstvu proizvođača s tim da se pazi da su svi dijelovi flašice ispod nivoa rastvora. Obično je potrebno pola sata za ovaj način sterilizacije. Rastvori se prave uvijek iznova.
Kod sterilizacije u sterilizatoru, zavisno od proizvođača, treba obratiti pažnju da se otvori okreću nadole, kao i vrijeme do sljedeće sterilizacije.

Ako ne koristite sterilizaciju

Ako ne koristite sterilizaciju pobrinite se da redovno perete flašice i dude. Temeljno pranje je potrebno nakon svake upotrebe. Flašice možete prati i u mašini za posuđe s tim da je poželjno da prije upotrebe isperete flašicu čistom vodom za svaki slučaj. Dude takođe možete prati u posudi za escajg u mašini, ali samo povremeno, jer dudu je potrebno češće mijenjati.