Kašalj kod djece

KAŠALJ JE REFLEKS KOJI POMAŽE U ZAŠTITI DISAJNIH PUTEVA ORGANIZMA. NE MORA SVAKA VRSTA KAŠLJA DA UKAZUJE NA NEKO OZBILJNO STANJE ORGANIZMA ALI DUG I UPORAN KAŠALJ MOŽE, A RAZLIČITE VRSTE KAŠLJA SE RAZLIČITO I LIJEČE.

Vrste kašlja

Postoje akutni i hronični kašalj. Kašalj može biti suh ili produktivan, nadražajni, iritirajući ili neke druge vrste. Trajanje kašlja je različito sa obzirom na njegovu vrstu.

Akutni kašalj

Akutni kašalj je obično postinfektivnog karaktera ili se javlja u toku same infekcije disajnih puteva i traje dvije do tri nedjelje. Obično je suh i iscrpljujući odnosno dosadan. Potrebno ga je liječiti ili suzbijati narodnim receptima, toplim zaslađenim napicima i inhalacijom. Ako se suzbija sirupima, što treba biti preporuka ljekara, naročito na bazi kodeina, to treba da traje par dana i ako je zaista neophodno. Uz čajeve, tople supe i inhalaciju mogu se primjenjivati i topli oblozi na prsima djeteta. Kod inhalacija i primjene biljnih sirupa svakako se treba konsultovati sa ljekarom ili apotekarom jer kod manje djece primjena biljnih preparata može izazvati alergije.
Akutni kašalj najčešće uzrokuju infekcije gornjih disajnih puteva i to su obično prehlade virusnog karaktera. Javljaju se najčešće zimi a mogu biti prisutne i u proljeće i jesen.Ove infekcije su specifične i po tome što ih prati začepljenost nosa ili šmrcanje, glavobolja a ponekad čak i temperatura. Kašalj je ispočetka prvo suv i neproduktivan da bi se kasnije pojavio sekret.
Treba razlikovati vrste kašlja jer se liječenje obavlja zavisno od vrste. Ukoliko dijete kašlje pred spavanje, u prvih sat vremena sna ili poslije ustajanja, obično se radi o kašlju uzrokovanom slijevanjem sadržaja iz gornjih disajnih puteva. Kašalj je tada odbrambeni mehanizam organizma i ne treba ga sprječavati sirupom nego umirivati toplim napicima. Djeca do pet godina nemaju razvijen refleks kojim omogućavaju iskašljavanje. Povraćanje je često kod djece ispod pet godina i ona takođe znaju biti iscrpljena i sa smanjenim apetitom i bolovima u predjelu grudi. Sadržaj koji ne mogu iskašljati u tom slučaju se izbacuje putem stolice ili povraćanjem.

Hronični kašalj

Hronični kašalj traje duže od 8 nedjelja ali su prognoze za izliječenje dobre. Uzroci hroničnog kašlja mogu biti bez organskih oboljenja odnosno zbog astme ili slijevanja sekreta, ili od neke hronične plućne bolesti.
Djeca sa hroničnim kašljem treba da izbacuju sekret i da izbjegavaju sve vanjske nadražajne faktore kao što su smog, duvan, magla, promjena temperature vazduha, jako hladan ili topao vazduh… Svaka pomoć u vidu tople tečnosti, toplih obloga, gelova na bazi mentola za utrljavanje u predio grudi, i sve ono što inače radimo kod akutnog kašlja, je dobrodošla. Ljekar određuje adekvatnu terapiju a ona može da se koristi i po nekoliko mjeseci. Djeluje se na uzročnike kašlja a ukoliko terapija nije odgovarajuća rade se dodatne analize u cilju utvrđivanja tačnog uzroka. Prognoza liječenja je obično dobra a terapija nekad zna biti napornija za dijete od kašlja koji nije liječen.