Ishranom protiv gripe i stomačnih tegoba

VRIJEME ZIME JE VRIJEME GRIPE I PREHLADE A PROTIV NJIH SE MOŽEMO BORITI I HRANOM. ČEŠĆI I MANJI OBROCI, ODMOR I DOVOLJNO SNA POMOĆI ĆE DA SAČUVAMO DOBRO ZDRAVLJE.

Evo nekoliko prijedloga šta koristiti u ishrani ukolikom imate gripu ili prehladu ili mislite da ćete je imati:

  • Citrusi – voće kao što su limun, narandže, limeta i grejp pomoći će svojim velikim količinama vitamina C u odbrani organizma i očuvanju imuniteta
  • Topli biljni čajevi – čajevi će svojim ljekovitim svojstvima pomoći uništenju bakterija i virusa, a topla tečnost svakako će pomoći respiratornom sistemu. Idealan izbor je zeleni čaj.
  • Med- med ima dokazano antibakterijsko i protivupalno dejstvo. Ukoliko ga koristimo kao dodatak čaju zajedno sa limunom treba paziti da čaj nije vreo, nego mlak. Med se uvijek konzumira plastičnom, drvenom ili keramičkom kašičicom, ne metalnom.
  • Pileća supa – Piletina sadrži cistein, amino kiselinu koja pomaže da se nakupljeni sadržaj u bronhijama u plućima smanji. Topla supa pomaže u očuvanju hidratacije a pomaže kod upale grla.
  • Đumbir – istraživanja su pokazala da su čaj i napici od đumbira veoma efikasni u spjrečavanju ili ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Đumbir je veoma ljekovit i pomaže kod grlobolje, glavobolje, viroze…
  • Ječmena voda-veoma je ljekovita i štiti od svih vrsta upala a pri tome je hranljiva i ublažava mučninu i povraćanje. Dvije kašike ječma se kuhaju 10 minuta u litri vode a tečnost koju procijedite pije se topla dva puta dnevno uz dodatak meda i limuna.
  • Bijeli luk- namirnica koju smatraju prirodnim antibiotikom unešena u svježem obliku ili kao dodatak kuhanim jelima svakako će biti dobra zaštita od gripe i prehlade. Sok svježeg bijelog luka sadrži spojeve sumpora koji utiču na imunitet.

U zimskim danima kretanje je smanjeno a u ishrani se koriste namirnice koje su konzervisane, kalorične i spadaju u teže namirnice dok je svježih namirnica puno manje. Unos hrane sa smanjenim postotkom vitamina i minerala, kao i neredovno kretanje može dovesti do zdravstvenih problema, oslabljenog imuniteta kao i viška kilograma. Što više svježeg voća i povrća i kretanja na svježem vazduhu obezbijediće energiju, odsustvo umora i dobro zdravlje.

Ukoliko se pojavi stomačna infekcija, treba uzimati veće količine tečnosti i lako probavljivu hranu. Probiotik je poželjan ako vam ljekar preporuči.
Naši prijedlozi su:

  • Tost i slani krekeri – lako su probavljivi i mogu se uzimati uz čaj
  • Banane –imaju veliku količinu kalijuma i probavljive su, tako da su dobar izbor kod stomačnih tegoba
  • Đumbir – i ovdje je jako poželjan jer smanjuje mučninu i nadimanje pored svih ostalih dobrih osobina
  • Čaj protiv stomačne viroze – čaj od jednakog omjera korijena i lista bijelog sljeza, matičnjaka, lista kupine, komorača i hrastove kore je jako djelotvoran kod ublažavanja i liječenja crijevnih infekcija. Takođe je jako djelotvoran čaj od šipka, koji se pije nezaslađen, često se uzima ali mala količina.

Obroci bazirani na krompiru, mrkvi, riži, koji su česti i nikako obilni pogodni su za sve vrste stomačnih infekcija. Mlijeko i mliječne proizvode, ljuto, slatko i masno u ovom period treba izbjegavati. Treba voditi računa da se tečnost unosi u organizam u dovoljnim količinama.