Prehlada kod djece – savjeti i objašnjenja

prehlada-kod-djece-savjeti-i-objasnjenja-mamaklik.com_.jpg

S početkom jeseni, velika većina roditelja susreće se sa napornim i neprijatnim simptomima koje donosi prehlada kod djece. Savjeta i objašnjenja ima na pretek, ali nam prehlada kod djece i dalje stvara jedan od većih problema!

Nervoza, poremećen san, gubitak apetita, izostanak iz vrtića ili škole, uzrok su pretumbavanja organizacije dana, što pojedinim roditeljima predstavlja pravi „luksuz“. Većina nije u mogućnosti da uzme slobodne dane sa posla i posveti se u potpunosti njezi djeteta kako prehlada ne bi prerasla u nešto ozbiljnije, ili pravila djetetu probleme na duže staze.

Mama Klik donosi sve najpotrebnije informacije i objašnjenja koja će vam pomoći da se lakše nosite sa pojavom prehlade kod djece.

prehlada-kod-djece-savjeti-i-objasnjenja-mamaklik.com_.jpg

Šta je prehlada?

Prehlada je virusna infekcija gornjih disajnih puteva – nosa i gornjeg dijela grla. Takođe, prehlada je i glavni razlog zbog kojeg roditelji izostaju sa posla, a djeca iz vrtića ili škole.

Šta uzrokuje prehladu kod dece?

Virusi.

Broj različitih virusa prehlade koji mogu podstaći glavne simptome kod vašeg djeteta, je veliki. Protivno čestim uvjerenjima u narodu, prehladu kod djece NE IZAZIVA jedenje sladoleda, pijenje hladnih napitaka ili promaja. Iako se češće javlja u hladnim danima, prehlada nije rezervisana samo za period jeseni ili zime, i može se javiti u bilo kom godišnjem dobu. Dijete je najviše zarazno u prva 2-3 dana prehlade. Nakon nedjelju dana, šanse da dijete bude zarazno i dalje su male.

Napomena: Djeca izložena duvanskom dimu češće oboljevaju od virusnih respiratornih infekcija, a kada se razbole imaju težu kliničku sliku i više komplikacija.

Na koji način se dijete prehladi?

S obzirom na to da se virusi jako brzo šire, svako dijete se može zaraziti kroz kontakt sa drugim zaraženim djetetom ili odraslom osobom koja kiše, kašlje, dodiruje zdravo dijete neopranim rukama itd. Ukoliko dijete pipa igračku ili bilo koju površinu sa kojom je došla u dodir zaražena osoba, takođe se može zaraziti. Boravak u zagušljivim prostorijama, smjena godišnjeg doba (variranje temperature), česta putovanja, mogu doprinijeti dobijanju prehlade, kao i neodržavanje osnovne higijene u koje spada REDOVNO PRANJE RUKU! Prehlada se takođe može prenijeti i indirektno, s obzirom na to da neki virusi mogu da žive i do 24h na površinama poput: kvake, radnih površina u kuhinji itd.

Osnovni simptomi prehlade:

  • Bol u grlu
  • Zapušen nos
  • Curenje iz nosa
  • Blaga glavobolja
  • Kihanje
  • Kašljanje

“Može se reći da je sekret u nosu uobičajena pojava kod beba i djece predškolskog uzrasta. Uzroci sekreta u nosu su različiti, ali najčešće su virusnog porijekla, gdje su uzročnici rinovirusi, RSV i adenovirusi. Od bakterija se u nosu kod djece najviše izoluje pneumokok, hemofilus influence i moraksela. Roditelji se pitaju zašto dijete skoro preko cijele godine stalno ima curenje nosa, a razlog tome je da npr. rinovirusa ima preko 100 sojeva, a postoji i više serotipova bakterija, tako da to nije jedna ista infekcija, nego se infekcije nadovezuju. Utješno je da djeca u toku učestalih infekcija stvaraju svoj imunski odgovor i to u vidu doživotnog imuniteta na različite mikroorganizme. Zbog toga će pri sljedećem susretu sa istom bakterijom ili virusom, imunski sistem odmah odreagovati preko prethodno stvorenih antitijela i ćelija memorije, pa se bolest neće klinički ispoljavati.”
dr. Nevenka Raketić (Galen Pharm magazin, br.13, Januar/Februar 2017, str. 34-35)

Prehlada kod djece najčešće prolazi BEZ temperature, ili se može javiti blago povišena temperatura koja sama spada. Dijete je dobrog opšteg stanja, veselo, igra se, može imati smanjen apetit, ali generalno ne dolazi do značajnih promjena u ponašanju.

prehlada-kod-djece-savjeti-i-objasnjenja-mamaklik.com_.jpg

Kada potražiti pomoć ljekara u vezi sa prehladom kod djece?

  • Ukoliko djetetu nije bolje nakon 7 dana
  • Kada je temperatura preko 38.5 duže od 3 dana
  • Ukoliko dijete otežano diše
  • Ukoliko dijete ima zeleni, žuti ili braon ispljuvak
  • Kada je dijete neuobičajno pospano, letargično
  • Kada je djetetu zabrinjavajuće smanjen apetit
  • Bol u uhu
  • Bol u grudima
  • Opšta malaksalost
  • Konstantno plakanje
  • Trajni kašalj
  • Dijareja

Kada je prehlada kod djece u pitanju, komplikacije su rijetke a mogu se javiti kao posljedica dugotrajne zapušenosti nosa. Može doći do upale sinusa ( sinuzitis), kao i zapaljenja srednjeg uha i upale grla izazvane streptokokama.

Kako liječiti prehladu kod djece?

Savjeta i objašnjenja na koje sve načine možemo tretirati prehladu kod djece ima skoro koliko i različitih virusa koji prehladu izazivaju!

Šta je ono što je zaista djelotvorno i što može djetetu olakšati ovaj period:

Hidratacija

Suvoća ždrijela, usne duplje, zapušen nos, moguća temperatura, mogu dovesti do dodatne neprijatnosti i nervoze. Ponudite djetetu mlaku vodu sa limunom i medom, sok od cijeđene naranže, domaću blagu, nemasnu supu (pileće bijelo meso, mrkva, krompir, so). Postoji uvjerenje da je kokošija supa iz kesice instant lijek za prehladu. Velika većina odraslih ali i djece osjećaju poboljašnje opšteg stanja, tokom prehlade, nakon unosa „supe iz kesice“, a razlog je jednostavan: elektroliti koji utiču na opšti tonus mogu se konzumirati kroz rastvor za nadoknadu tečnosti i elektrolita (Hipp elektroliti) ili kroz slanu supu. Za šta god da se odlučite, elektroliti su važan dio ozdravljenja i djece i odraslih!

Odmaranje, ležanje

Ma koliko dijete bilo dobrog opšteg stanja, treba ga usmjeriti u pravcu odmaranja kako bi se organizam što prije regenerisao. Skakanje, glasan govor ili trčanje, doprinose pojačanom kašlju, temperaturi, i dodatnoj nadraženosti ždrela. Zato je važno djetetu ponuditi kreativan i zanimljiv sadržaj koji će mu dozvoliti da bude aktivno, ali da miruje. Neke od aktivnosti mogu biti: slaganje slagalice, igra memorije, Monopol, šah, crtanje, slikanje, igranje karata, pravljenje pozorišne predstave sa lutkicama za ruku, pravljenje Origamija itd. Korisno je da tokom prehlade dijete poštedite korišćenja mobilnih telefona, tableta, pa čak i prekomijernog gledanje televizije. Ovo je pravi trenutak da možda porodično steknete korisnije navike!

Umiriti nadraženo ždrijelo

Crvenilo grla, laringitis, ali i dodatna nadraženost prouzrokovana kašljem, mogu stvoriti neprijatan osjećaj kod djece. Djeci mlađoj od 6 godina, koja ne umiju još uvijek dovoljno dobro da „grgoću“, vezati pamučnu maramu oko vrata. Ne davati djeci pretjerano hladna, ali ni pretjerano topla pića. Pamučna marama oko vrata obezbijediće dovoljnu toplotu da se ždrijelo ili kašalj umire. Ako djetetu sugerišete da
manje priča, to će takođe doprinijeti bržem oporavku nadraženog ždrijela. Djeci koja su vješta u ispiranju grla ponuditi mlak čaj od žalfije, kao i rastvor od malo soli u 250ml vode, kojim treba ispirati grlo 2-3 puta dnevno.

Otpušavanje nosa

Izbjegavajte da koristite kapi za nos. Djetetu ispirajte nos fiziološkim rastvorom, ili sprejem na bazi morske vode. Naši stari su umjeli da ponude djeci da pomirišu sadržaj teglice sa hrenom i na taj način prirodno pokušaju da otpuše nos, ali sa trenutnim, ne dugoročnim efektom. Možete kombinovati poznate pristupe sa alternativom, samo je važno da dobro provjerite može li nešto od vašeg izbora naškoditi djetetu dodatno. Odlučite se za najsigurniji put i imajte strpljenja jer klasična prehlada ne traje dugo!

prehlada-kod-djece-savjeti-i-objasnjenja-mamaklik.com_.jpg

Ovlaživač vazduha

Jako je korisno da prostorije u kojima prehlađeno dijete boravi budu provjetrene i čiste. Ovlaživač vazduha može doprinijeti bržem ozdravljenju. Važno je da se pridržavate upustva i redovno mijenjate vodu i filtere. Izbjegavajte korišćenje mirisnih sprejeva za prostor, jer mogu dodatno pogoršati djetetovo stanje, izazvati jači kašalj ili jače zapušen nos. Ukoliko još uvijek niste probali ovu korisnu metodu i van perioda prehlade, pogledajte OVDJE šta je u ponudi i odlučite se za najbolji izbor za vašu porodicu.

Korisne informacije u vezi sa prehladom kod djece:

Savremeno roditeljstvo podrazumijeva i želju za stalnim podizanjem imuniteta kod djece. Postoje brojne studije koje se bave korisnošću uzimanja proizvoda za imunitet, a ono što ostaje kao neoboriva istina jeste proces za koji nije potrebno da odlazite u apoteku.

Ishrana kao prevencija prehlade kod djece:

Pravilno uvođenje namirnica u djetetovu ishranu, kao i sticanje kulture ishrane, predstavljaju dva veoma važna aspekta za imunitet djeteta. Dijete koje se zdravo hrani, koje konzumira hranu na način koji upotpunjuje njegov odnos prema jelu, a posljedično utiče na brzinu kojom se jede, ali i na ono šta se jede, imaće bolji imunitet od djeteta koje u svojoj ishrani ima previše šećera, gaziranih napitaka, lisnatog tijesta, grickalica, proizvoda prepunih emulgatora itd.

prehlada-kod-djece-savjeti-i-objasnjenja-mamaklik.com_.jpg

Redovna ishrana ( 5 obroka dnevno: 3 glavna i 2 užine) u koju spada konzumiranje svježeg voća, povrća, zdrnevlje, ali i meso i mliječni proizvodi, pomoći će vašem djetetu da kroz svaku bolest, pa i prehladu, prođe brže i lakše.

C-vitamin, Ehinacea i Cink, kao trio fantastiko u očima roditelja koji djeci jačaju imunitet, prošli su kroz pojedinačna ispitivanja. Mada je dokazano da svaki od navedenih može dovesti do bržeg ozdravljenja, ako se uzimaju kao preventiva, još uvijek nema preciznih dokaza koji idu u prilog tome da ovaj „kombo“ osigurava djetetu zdravlje ili izlječenje. Kod bilo kog davanja suplemenata djetetu, važno je da se prethodno posavjetujete sa izabranim ljekarom.

Tokom same prehlade, za dijete je korisno da jede raznovrsnu ali što laganiju hranu, koja po mogućnosti, nije začinjena.

Ukoliko dođe do komplikacija poput upale uha ili spomenutog sinuzitisa, i doktor uvede antibiotik, počnite sa davanjem probiotika kako bi spriječili ulazak mikroorganizama kroz digestivni trakt. Probiotici su i sjajna prevencija, takođe. Davanje jogurta djetetu koje uzima antibiorik pomoći će želucu i crijevima, regulisati crijevnu floru, a samim tim oporavak će biti brži i lakši.

Antibiotici i prehlada:

S obzirom na to da su virusi uzročnici prehlade, antibiotici ne mogu nikako pomoći izlječenju. Antibiotici su efikasni samo u slučaju bakterijskih infekcija. Ukoliko želite da pomognete svom djetetu da brže ozdravi, davanje antibiotika ne samo da neće ubrzati ozdravljenje, već potencijalno može narušiti djetetov imunitet.

Laboratorijska analiza, prvenstveno analiza broja leukocita sa leukocitarnom formulom, može pomoći u uspostavljanju preciznije dijagnoze. Određivanje C-reaktivnog proteina (CRP) kao dijela laboratorijske analize je takođe nešto što može pokazati da li je infekcija virusna ili bakterijska, ali postoje oprečna razmišljanja na temu koliko je zapravo CRP tačan pokazatelj razgraničavanja
virusne od bakterijske infekcije.

Ukoliko vaše dijete kašlje, ima zapušen nos, i blago povišenu temperaturu, najvjerovatnije je u pitanju virusna infekcija, za koju nije potrebno davati antibiotik, ukoliko ne dođe do komplikacija.

prehlada-kod-djece-savjeti-i-objasnjenja-mamaklik.com_.jpg

Kako spriječiti prehladu kod djece?

1. Redovnim pranjem ruku
2. Raznovrsnom ishranom
3. Boravkom na vazduhu
4. Stavljanjem ruke na usta prilikom kihanja ili kašljanja
5. Momentalnim bacanjem iskorišćenih maramica
6. Dezinfekcijom igračaka ili radnih površina
7. Izbjegavanjem dodirivanja očiju, nosa ili usta, prljavim rukama
8. Ostajanjem kod kuće ukoliko ste već prehlađeni, odnosno, odvajanjem djeteta iz kolektiva ukoliko pokazuje simptome prehlade
9. Redovno uzimanje probiotika
10. Ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom, nekoliko puta dnevno

Sigurni smo da ste se i ranije sretali sa prehladom, možda i njenim ozbiljnijim oblicima, ipak dobra informisanost može dovesti do podignute svijesti kada je prevencija u pitanju, a ono što predstavlja preduslov jesu: zdrava ishrana, higijena ruku i provjetrenost prostorija u kojima boravi porodica.

Boravak djece u kolektivu povećava šanse za dobijanje prehlade, kao i drugih oboljenja, s obzirom na to da se higijena kolektiva često ne može kontrolisati, kao i da se virusi lako „razmjenjuju“ između djece kroz blizinu boravka, kašljanje, kihanje, curenje iz nosa itd. Korisno je da dijete povučete iz kolektiva ukoliko primijetite simptome. Na taj način pomažete i da se dijete brže i kvalitetnije oporavi, ali i njegujete podignutu svijest kada su druga djeca u pitanju.

Ukoliko vaše dijete još uvek nije pošlo u vrtić, pročitajte u linku na koji način se možete pripremiti za ovaj veliki polazak u svijet.

Srećan Vam ulazak u zimski period!


Reference:
Mayo Clinic
U.S National Library of Medicine
Medical press