Obujte različite čarapice: Danas je Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

Obujte-različite-čarapice-Danas-je-Međunarodni-dan-osoba-sa-Daunovim-sindromom.jpg

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom. Tim povodom banjalučki Servis centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice” vas poziva da podržite njihovu kampanju #rockyoursocks i da zajedno sa svojom djecom i ukućanima obujete različite čarape, napravite fotografiju ili video i objavite na facebooku, tagujući udruženje @dajtenamsansuzvjezdice ili #rockyoursocks!

“Zbog svima poznate situacije, ove godine nećemo biti u prilici obilježavati Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom onako kako smo navikli, kao što to neće moći ni većina organizacija u svijetu. Ali, to nas ne treba spriječiti da virtuelno damo svoj doprinos u podizanju svijesti o važnosti poštovanja osnovnih ljudskih prava osoba s Down sindromom”, navodi se u saopštenju ovog centra.

šarene ili različite čarapice simbolizuju borbu osoba s Daunovim sindromom da se integrišu u društvo.

“Svoj doprinos možete napraviti i dijeljenjem naše pjesme #Ljubavmožesve i uživajte u njoj”, poručuju Zvjezdice.

Diskriminacija osoba sa Daunovim sindromom je i dalje jako prisutna u svim oblastima društvenog života.

Podsjećanja radi, banjalučki Servis centar “Dajte nam šansu-Zvjezdice” te sarajevsko Udruženje “Život sa Daunovim sindromom” i prethodnih godina su apelovali na brojne probleme sa kojima se i dalje susreću osobe sa Daunovim sindromom. Od toga da su u društvu teško prihvaćene, preko komplikacija koje ih prate tokom školovanja do socijalne inkluzije u širu društvenu zajednicu i zaposlenja, koje je skoro ravno nuli.

Osobe sa Daunovim sindromom imaju potrebe kao i svi drugi

Da li ste gledali šaljivi kratkometražni film o “posebnim potrebama” osoba sa Daunovim sindromom? Ove potrebe i nisu tako posebne, kao što bi recimo bila potreba da za doručak pojedu dinosaurusovo jaje ili da ih izmasira mačka.

Film nosi jasnu poruku da sve ono što im treba jesu obrazovanje, posao, šansa da ostvare ono što žele i – naravno – ljubav, kao i svim drugim ljudima.

Pogledajte filmić, iskoristite ovo vrijeme koje više provodite u svojim domovima, obucite različite čarapice i naučite djecu da smo svi isti po tome što smo različiti, i da je upravo to magija koja naš svijet čini prekrasnim i zabavnim mjestom.

MamaKlik.com