Ja, sličan tebi, postojim: Obilježen Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

Dirljivim performansom mladih sa poteškoćama u razvoju, uz nježne taktove pjesme “Zaboravljeni”, otpočela je manifestacija “Ja, sličan tebi, postojim”, kojom je u prepunoj sali banjalučkog Banskog dvora 21. marta obilježen Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom.

Naglasak ove manifestacije, koju je sedmu godinu zaredom organizovao Servisni centar “Dajte nam šansu- Zvjezdice” , jeste da pokaže raskošne talente i mogućnosti mladih sa poteškoćama u razvoju, kao i sličnosti među svom djecom.

Mladi ljudi uzrasta od četiri do trideset godina vrijedno su učili cijele godine, vježbali ples i druge aktivnosti, što su i pokazali svojim nastupom na sceni ovog kulturnog centra, uz podršku Prve baletske školeKUD “Čajavec” i Emilije Boškić.

Predsjednica Udruženja “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Željka Perišić Ninković je istakla da su željeli da pokažu i da dokažu svima da ova divna djeca i njihove porodice u ovom društvu nisu zaboravljeni.

“Želim da ova godina, uz podršku svih vas, bude godina kada ćemo pružiti mogućnost i priliku našim najmlađima, mladima i odraslima sa Daunovim sindromom, da pokažu koliko mogu“, naglasila je Željka Perišić, podsjećajući da će goste poslije ove manifestacije posluživati prvi konobari sa Daunovim sindromom u Banjaluci.

“To je ono što je posebno, to je ono što sve nas čini ponosnim. Pružanje prilika, to je ono što očekujemo od vas“, rekla je predsjednica ovog udruženja, pozivajući predstavnike institucija da budu uz ovu djecu i njihove porodice.

Ministarka porodice omladine i sporta u Vladi RS Jasmina Davidović je navela da ovim mladim ljudima treba pomoći da se uključe u društvo, što podrazumijeva i inkluzivnu nastavu i postepeno uključivanje u sve sfere života, kao i zapošljavanje.

Ministarka porodice omladine i sporta u Vladi RS Jasmina Davidović

Podsjetila je i da je jako važno da se ovoj djeci tokom školovanja omogući personalni asistent, što još uvijek nije sistemski riješeno ali i da postoji dobra volja da se to pitanje riješi.

“Mislim da djecu sa Daunovim sindromom treba posmatrati jednostavno ravnima sebi i mislim da mi kao društvo treba da posvećujemo više pažnje osobama koje nisu tipične. One su ravne tipičnim osobama i u puno aspekata imaju nešto ljepše i osjećajnije u sebi. Oni jednostavno imaju osmijeh koji daje pozitivnu energiju“, kazala je Davidović.

U ime Grada Banjaluka, publici se obratio potpredsjednik Skupštine Saša Čudić podsjećajući da svako dijete ima samo jedan zadatak – da bude dijete, te da će Grad davati podršku “Zvjezdicama” kao i drugim udruženjima koja se bave ovim i sličnim problemima.

“To treba da bude stalna, sistemska, kontinuirana i trajna podrška za svako dijete, od njegovog rođenja, u njegovom predškolskom, školskom periodu; da se aktivno uključuje u radne procese koliko je to moguće i ostvari dostojanstven život“, naglasio je Saša Čudić.

U pauzi između nastupa prikazan je i šaljivi kratkometražni film o posebnim potrebama osoba sa Daunovim sindromom, koje i nisu tako posebne, kao što bi recimo bila potreba da za doručak pojedu dinosaurusovo jaje ili da ih izmasira mačka.

Film nosi jasnu poruku, kao i sama manifestacija, da sve ono što im treba jesu obrazovanje, posao, šansa da ostvare ono što žele i – naravno – ljubav, kao i svim drugim ljudima.

U nastavku pogledajte fotografije koje bilježe djelić atmosfere sa ove predivne manifestacije:

Text & photo: Erna Bučinski