Dijete neće da jede: 5 psiholoških savjeta za roditelje sa izbirljivom djecom

Dijete-neće-da-jede-5-psiholoških-savjeta-za-roditelje-sa-izbirljivom-djecom-mamaklik.jpg

Roditelji se često žale kako dijete neće da jede uopšte ili odbija određene vrste namirnica koje su važne za rast i razvoj.

Mnogi roditelji vode brigu o tome što njihova djeca jedu, odnosno ne jedu. Kad je hrana u pitanju, izbirljivost je često prolazna faza, ali je prilično frustrirajuća za roditelje ako dijete neće da jede. Psihologinja Clare Llewellyn sa Sveučilišta u Londonu dala je 5 savjeta uz koje će vaše dijete ipak prihvatiti namirnice koje mu baš i nisu privlačne.

Dijete-neće-da-jede-5-psiholoških-savjeta-za-roditelje-sa-izbirljivom-djecom-mama-klik.jpg

1. Ako dijete neće da jede određenu namirnicu pokušajte sa pravilom “20 puta”

“Ako vaše dijete ne voli određenu hranu ili je odbija probati, pokušajte mu ponuditi manju količinu 20 dana zaredom”, govori Clare i objašnjava kako su istraživanja pokazala da ta metoda smanjuje strah i dijete upoznaje s namirnicom, pa je vjerovatnije da će je s vremenom projesti.

2. Pojedite polovinu porcije

Svojoj djeci uvijek morate biti primjer, pa tako i kad je hrana u pitanju.

“Spornu namirnicu prepolovite. Pojedite svoju polovinu pred djetetom i recite kako je ukusna te ponudite djetetu drugu polovinu namirnice. Tako ih učite da je hrana sigurna za jelo”, dodajte Clare.

3. Ako dijete uporno odbija da jede, nemojte mu praviti pritisak

Kažnjavanje može napraviti negativan efekt. “Kažete li djetetu da neće ići u park ako ne pojede brokulu, zapravo podstičete dijete da zamrzi to povrće još više.”

4. Pohvalite dijete ako vidite bilo kakav pomak

Kod neke djece pohvale mogu biti jako učinkovite. “Osim da im govorite bravo, možete ih nagraditi naljepnicama ili bedževima. Istraživanja su pokazala da su djeca spremna da se jako trude za nagradu.”

5. Nikad nemojte koristiti hranu kao nagradu

“Ako pojedeš brokulu, dobićeš sladoled” je potpuno kriva metoda, ističe Llewellyn.

“Ta strategija vodi do toga da dijete još manje voli problematičnu hranu, a počinje obožavati onu koju mu nudimo kao nagradu, a to su obično manje zdrave namirnice poput čokolade ili slatkiša”, prenosi Index.hr.

Zdrava ishrana djece nakon 1. godine: Kako im POVEĆATI APETIT i napraviti RASPORED obroka

Hrana za dušu: Želja za hranom kao žudnja za ljubavlju

Kako da hranimo naše mališane?